Το χοιρινό κρέας και τα μέρη του...


Καλησπέρα σε όλους! Το να διαλέξουμε το σωστό κομμάτι κρέατος ανάλογα με το φαγητό που θέλουμε να μαγειρέψουμε είναι εξίσου σημαντικό με το να το μαγειρέψουμε σωστά. Ας ελέγξουμε τις γνώσεις μας για να έχουμε τα καλύτερα γευστικά αποτελέσματα...
-1-
ΛΑΙΜΟΣ
Πολλοί είναι αυτοί που το θεωρούν το καλύτερο κομμάτι του χοιρινού. Οφείλει τη νοστιμιά του στο λίπος που διαθέτει. Οι μπριζόλες λαιμού είανι ιδανικές για κάρβουνο και ψήσιμο στον φούρνο.
-2-
ΜΑΓΟΥΛΑ
Νόστιμο κομμάτι του χοιρινού, ιδανικό για μαγείρεμα στην κατσαρόλα αλλά και αλλαντικά. Από μάγουλα προέρχεται το φημισμένο αλλαντικό guanciale με γεύση καπνιστού μπέικον.
-3 - 4-
ΜΠΡΙΖΟΛΕΣ
Ψητές ή τηγανιτές, συνήθως είναι άνοστες αλλά και σκληρές. Οι περισσότεροι σεφ καταφεύγουν στο μαρινάρισμά τους. Για κάθε κιλό χοιρινού βάζουν σ' ένα μπολ: 1/2 φλ.τσ. ξίδι, 1/2 φλ.τσ. ζάχαρη, 2 κ.σ. αλάτι, τα μυρωδικά που θέλουμε και προσθέτουμε τόσο ζεστό νερό όσο χρειάζεται για να καλυφθεί το κρέας. Ανακατεύουμε καλά ώστε να λιώσει η ζάχαρη και το αλάτι και αφήνουμε το κρέας μέσα σ' αυτό για 4-48 ώρες στο ψυγείο.
-4 - 5-
ΩΜΟΠΛΑΤΗ ή ΣΠΑΛΑ ή ΧΕΡΑΚΙ ή ΠΙΚ ΝΙΚ
Απ' αυτό το κομμάτι παρασκευάζονται τα πιο οικονομικά αλλαντικά για σάντουιτς. Όταν οι Ιταλοί παραγωγοί θέλουν να κάνουν οικονομικό προσούτο χρησιμοποιούν αυτό το κομμάτι. Ιδανικό για μαγειρεμένο στην κατσαρόλα αλλά και αργοψημένο στον φούρνο.
-6-
ΣΤΗΘΟΠΛΕΥΡΑ ή ΚΟΡΤΕΖΙΝΕΣ ή SPARE RIBS
Είναι οι απολήξεις από τα κόκκαλα των πλευρών στο στήθος. Αγαπημένο κομμάτι για μπάρμπεκιου σε όλο τον κόσμο. Δεν υστερεί ψητό στον φούρνο και μαριναρισμένο σε μείγματα μπαχαρικών.
-7- 
ΠΟΔΑΡΑΚΙΑ
Το κομμάτι με την υψηλότερη ποσότητα ζελατίνης, όπου οφείλει και την μεγάλη πηκτική του ικανότητα στο μαγείρεμα. Βασικό συστατικό του πατσά, χρησιμοποιείται πολύ σε σούπες, γίνεται γεμιστό αλλά χρησιμοποιείται και για την παρασκευή αλλαντικών.
-8-
ΜΠΟΥΤΙ ή HAM ή ΟΥΡΑ ή ΚΙΛΟΤΟ
Το τέλειο κομμάτι για ένα κλασσικό ψητό φούρνου αλλά και ιδανικό για μαγείρεμα στην κατσαρόλα. Από το κομμάτι αυτό παρασκευάζονται τα περισσότερα αλλαντικά.
-9-
ΨΑΡΟΝΕΦΡΙ
Ίσως το πιο διάσημο κομμάτι του χοιρινού, το φιλέτο του. Πολύ μαλακό αν και χωρίς γευστική ένταση είναι αρκετά στεγνό ακόμη και μετά το ψήσιμο. Καλό είναι να μαρινάρεται πριν το ψήσιμο για να ...αποκτά γευστικό χρώμα.
-10-
ΚΟΙΛΙΑ ή ΠΑΝΤΣΕΤΑ ή ΜΠΕΪΚΟΝ
Η βάση των περισσότερων αλλαντικών. Αργοψημένη στον φούρνο ή στα κάρβουνα είναι ένα από τα νοστιμότερα κομμάτια.
-11-
ΚΟΤΣΙ
Πολύ νόστιμο κομμάτι που όμως χρειάζεται πολύωρο ψήσιμο στο φούρνο ή μαγείρεμα στην κατσαρόλα για να αποδώσει το γευστικό του βάθος. Αγαπημένο πιάτο που βρίσκεται σε κάθε μπυραρία που σέβεται τον εαυτό της. 
Tante Kiki
10 Comments
No