Πληροφορίες για το μοσχαρίσιο κρέας...


Καλησπέρα σας από την ηλιόλουστη καικαλοκαιρινή πια Θεσσαλονίκη! Ο καιρός πια φωνάζει, ζητάει θάλασσα, παραλία, διακοπές! Σε λίγο τελειώνουν και τα σχολεία και ...καιρός για καλοκαιρινές εξορμήσεις, έστω και σύντομες και κοντινές. Κι εκεί που σκεφτόμουν όλα τα σχετικά με την εποχή... ξαφνικά "έπεσε το βλέμμα μου" στην παραπάνω φωτογραφία. Και με αφορμή την φωτογραφία, αναρωτήθηκα, καλά... ψάχνουμε, βρίσκουμε, αντιγράφουμε ή δημιουργούμε συνταγές, ξέρουμε όμως τα κομμάτια του κρέατος; Ζητάμε πάντα συνειδητά από τον κρεοπώλη κάποιο συγκεκριμένο κρέας ή πολλές φορές ακολουθούμε τυφλά μια συμβουλή κάποιου που γνωρίζει καλύτερα; Πολλές φορές κάνω το δεύτερο αν και το σωστότερο είναι να γνωρίζουμε εμείς οι ίδιοι τί ακριβώς θέλουμε και τί ακριβώς ταιριάζει για το πιάτο που θέλουμε να μαγειρέψουμε. Έτσι, έχουμε μαγειρική οικονομία γιατί δεν χρειάζεται να πληρώσουμε για κάποιο κομμάτι ακριβότερα απ' ότι χρειάζεται αλλά έναν βασικό παράγοντα για την επιτυχία μιας συνταγής. Οι συγκεκριμένες πληροφορίες έχουν την πηγή τους στο Cook Book της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ και στην "Εγκυκλοπαίδεια της Ελληνικής Μαγειρικής" της Χρ.Παραδείση. Ας δούμε όμως αναλυτικά πώς λέγεται και που χρησιμοποιείται το κάθε κομμάτι.
-1-
ΣΒΕΡΚΟΣ ή ΕΛΙΑ
Ιδανικό κομμάτι για κρέας σε κύβους, αργομαγειρεμένο στην κατσαρόλα, βραστό ή για κιμά.
-2-
ΣΠΑΛΟΜΠΡΙΖΟΛΕΣ
Το επάνω κομμάτι της σπάλας του μοσχαριού. Οι μπριζόλες αυτές περιέχουν αρκετό λίπος και τένοντες. Ιδανικό κρέας για ψητό φούρνου, σχάρας σε κάρβουνα ή όχι ενώ γίνεται πολύ ωραίο και τηγανικό σε κομμάτια ή όχι. Μπορεί να γίνει ένα καταπληκτικό ρολό φούρνου, ολόκληρο χωρίς τα κόκκαλα.
-3-
ΣΠΑΛΑ
Αργομαγειρεμένο στο φούρνο ή στην κατσαρόλα, κάνει τα καλύτερα μοσχαρίσια αλλαντικά.
-4-
ΜΠΡΙΖΟΛΕΣ
Οι μπριζόλες είναι τα κομμάτια από το 6ο έως και το 12ο κόκκαλο των πλευρών. Εϊναι αρκετά γευστικές αν το μοσχάρι έχει καλά κατανεμημένο το λίπος στον μυϊκό του ιστό. Ψητές ή τηγανιτές είναι αρκετά συνηθισμένες στο ελληνικό τραπέζι.
-5-
ΣΤΗΘΟΣ ή ΣΤΗΘΟΠΛΕΥΡΕΣ
Σκληρό κομμάτι με αρκετό λίπος. Κατάλληλο για ψήσιμο στο φούρνο ή στην ψησταριά αλλά και βραστό, αποτελεί τη βάση για τα μπιφτέκια που απολαμβάνουμε σε ταβέρνες.
-6-
ΚΟΝΤΡΑ ή RIB EYE ή PRIME RIB 
Τα κομμάτια των πλευρών από το 7ο έως και το 12ο κόκκαλο. Αποτελεί το πιο ακριβό αλλά και το πιό τρυφερό κομμάτι του ζώου. Από το πάνω μέρος, κοντά στη ραχοκοκκαλιά, βγαίνει το Rib Eye, ενώ αν αφήσουμε το κόκκαλο, έχουμε το Prime Rib. Από την κάτω πλευρά παίρνουμε τον "σιδηρόδρομο" που είναι, ίσως, το πιο νόστιμο κομμάτι για μαγείρεμα στην κατσαρόλα. Η πίσω πλευρά  -από το τελευταίο, το 13ο κόκκαλο του θώρακα και μετά- αποτελεί το κόντρα, που μας δίνει το διάσημο New York steak ή strip loin. Εξαιρετικά δημοφιλές για σχάρα είναι το ονομαζόμενο T-Bone. Το μεγάλο τμήμα του προέρχεται από το κόντρα και το μικρότερο από το φιλέτο, που βρίσκεται ακριβώς από κάτω. Συνήθως μαγειρεύεται ψητό στη σχάρα ή στον φούρνο αλλά και τηγανητό.
-7-
ΛΑΠΑ ή ΚΟΙΛΙΑ
Οικονομικό κομμάτι με αρκετό λίπος, όπως και το στήος, που μπορεί να γίνει καταπληκτικό σε ψησταριά, ψητό στον φούρνο, βραστό ή τηγανητό. Συνήθως είναι η βάση για μπιφτέκια ή κεφτέδες.
-8-
ΤΡΑΝΣ
Είναι ο άνω μυς στο μπούτι του μοσχαριού. Είναι ένα σχετικά άγευστο κομμάτι, που συνήθως μαγειρεύεται στην κατσαρόλα ή γίνεται ένα καλό μοσχαρίσιο σνίτσελ.
-9-
ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ
Αργομαγειρεμένο στον φούρνο ή στην κατσαρόλα αποτελεί μια εύγευστη πρόταση, αν φέρουμε στο νού μας ένα καλομαγειρεμένο ψητό της κατσαρόλας.
-10-
ΝΟΥΑ
Το πίσω μέρος, ψηλά στο μπούτι του μοσχαριού. Δεν έχει πολλά λιπαρά, κόβεται εύκολα σε λεπτές ή κανονικές φέτες, είναι τρυφερό κομμάτι κι εξαίρετο για ψητό κατσαρόλας ή ψητό φούρνου. Αποτελεί το αγαπημένο κομμάτι της Ελληνίδας νοικοκυράς.
-11-
ΦΙΛΕΤΟ
Ακριβό αλλά πολύ τρυφερό κομμάτι γι αυτό και θεωρείται το πιο εκλεκτό. Είναι η θέση του εσωτερικά στη σπονδυλική στήλη που το κάνει τόσο μαλακό. Η καρδιά του φιλέτου που είναι στο κέντρο είναι το καλύτερο μέρος του. Χρειάζεται λίγο χρόνο για να ψηθεί στη σχάρα ή στο τηγάνι. Απ' αυτό γίνεται το γνωστό φιλέτο Oυέλινγκτον (τυλιγμένο ολόκληρο σε ζύμη), τα τουρνεντό και πολλά άλλα ιδιαίτερα πιάτα.
-12-
ΚΙΛΟΤΟ
Βρίσκεται στην πίσω πλευρά του μοσχαριού, πάνω από την ουρά. Είναι κομμάτι με πολύ λίπος, αλλά η καρδιά του μυός έχει λίγο λίπος και είναι μαλακή. Μαγειρεμένο ή ψητό είναι μια πολύ καλή εναλλακτική λύση γιατί έχει χαμηλή τιμή και αντικαθιστά με ευπρέπεια τα ακριβότερα κομμάτια της μπριζόλας.
-13-
ΟΥΡΑ ή ΜΗΡΟΣ
Κομμάτι με καλή αναλογία κρέατος και λίπους, ιδανικό για αργοβρασμένους σπιτικούς ζωμούς και σούπες. Εξαίρετο για ψητά κατσαρόλας ή φούρνου.
-14-
ΚΟΤΣΙ ή ΠΟΝΤΙΚΙ
Ένα κομμάτι ιδανικό για βρεφικές ή παιδικές σούπες αλλά και για αργοψημένα φαγητά. Κομμάτι με ελάχιστο λίπος και μεγάλη περιεκτικότητα σε ζελατίνη.
Καλό βράδυ και καλή εβδομάδα!
Tante Kiki
14 Comments
No