Γλυκό ψωμί αμυγδάλου


Αύριο είναι Κυριακή, έτσι δεν είναι;;; Και τί κάνουμε τις Κυριακές;;; Παίρνουμε όλοι μαζί πρωινό... χαλαρώνουμε, επικοινωνούμε και νιώθουμε την ευτυχία των οικογενειακών στιγμών. Γλυκές οι οικογενειακές στιγμές... γλυκό και το ψωμί πρωινού ή και απογευματινού που θα σας προτείνω σήμερα.
Η έμπνευσή μου πήγε περίπατο αγκαζέ με την κούραση της καθημερινότητας... όμως η γεύση μου είναι εδώ, με συντροφεύει σε κάθε μου βήμα στην κουζίνα... έτσι περνάω αμέσως στη συνταγή, χωρίς να μπορώ να τη σχολιάσω όπως της αξίζει!! Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι αυτό το γλυκό ψωμάκι ταιριάζει απίστευτα με ένα φλιτζάνι γάλα, τσάι ή καφέ και γίνεται ακόμα πιο μοναδικό όταν σκεπαστεί μ'ένα λαχταριστό σοκολατένιο ή φρουτένιο άλειμμα που, αν είναι και σπιτικό, τόσο το καλύτερο!!! 
Πάμε να δούμε τη συνταγή;;;;
ΥΛΙΚΑ
400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
100 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
100 γρ. αλεύρι καλαμποκιού, κοσκινισμένο
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
350 ml χλιαρό γάλα
80 γρ. αμύγδαλόσκονη
2 κ.σ. μέλι
3 κ.σ. ζάχαρη καστανή
100 γρ. μαργαρίνη ή βούτυρο + λίγο ακόμη για την επάλειψη του ψωμιού
2 βανίλιες
1/2 κ.γλ. αλάτι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε σε μια λεκανίτσα κουζίνας, το μείγμα με τα άλευρα , μαζί με την αμυγδαλόσκονη, το μπέικιν, τη ζάχαρη και το αλάτι και αφού τα ανακατέψουμε, κάνουμε μια λακούβα στο κέντρο.
Στο χλιαρό γάλα, λιώνουμε το μέλι και τη μαγιά και τα ρίχνουμε στη λακούβα που έχουμε κάνει στη λεκανίτσα με το αλεύρι. 
Σε ένα άλλο μπολ λιώνουμε τη μαργαρίνη και το αφήνουμε στην άκρη.
Αρχίζουμε να ζυμώνουμε, "βρέχοντας" τα χέρια μας με τη λιωμένη μαργαρίνη.
Ζυμώνουμε έως ότου απορροφηθεί όλη η μαργαρίνη κι έχουμε μια ζύμη μαλακή που δεν κολλάει στα χέρια μας.
Εάν η ζύμη μας φανεί ελαφρώς σκληρή, την σηκώνουμε και την χτυπάμε 3-4 φορές στον πάτο της λεκανίτσας (σαν χταπόδι -:))).
Βάζουμε  το φούρνο της κουζίνας στους 35 βαθμούς Κελσίου και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει.
Χρειάζεται περίπου 20-30 λεπτά.
Βγάζουμε τη ζύμη από το φούρνο και την ξαναζυμώνουμε για 2-3 λεπτά.
Δίνουμε σχήμα στο ψωμί μας και το αφήνουμε στο φούρνο (στους 35 βαθμούς Κελσίου) άλλα 20-30 λεπτά.
Το βγάζουμε από το φούρνο και δυναμώνουμε τη θερμοκρασία στους 170 βαθμούς Κελσίου.
Ύστερα, το αλείφουμε με λιωμένη μαργαρίνη και το βάζουμε να ψηθεί για 20-30 λεπτά.
Ελέγχουμε εάν έχει ψηθεί όπως ελέγχουμε τα κέικ, με τη λάμα ενός μαχαιριού που πρέπει να βγαίνει στεγνή όταν την βυθίσουμε στο κέντρο του ψωμιού.
Αφήνουμε για 5-10 λεπτά να κρυώσει μέσα στο ταψί και μετά το βάζουμε να κρυώσει επάνω σε σχάρα για να μην "ιδρώσει" η κάτω πλευρά του.
Το απολαμβάνουμε σκέτο, με μερέντα ή νουτέλλα, με βούτυρο και μαρμελάδα...
Καλή Κυριακή!!!
Tante Kiki
10 Comments
No