Χαλβάς σιμιγδαλένιος με γάλα αμυγδάλου και καραμελωμένα φρούτα


Χαλβάς σιμιγδαλένιος με γάλα αμυγδάλου και φρούτα

Καλησπέρα σας!! Θυμάστε το γάλα αμυγδάλου που ετοίμασα πριν λίγες μέρες;;; Σας είχα υποσχεθεί κάποιες νηστίσιμες συνταγές με το συγκεκριμένο γάλα... να, λοιπόν, η πρώτη. Είναι μια παραλλαγή του πολίτικου χαλβά με γάλα που, όμως γίνεται νηστίσιμος γιατί περιέχει το γάλα αμυγδάλου που έφτιαξα πριν μερικές μέρες (θα βρείτε τη σχετική συνταγή ΕΔΩ). Ο χαλβάς έγινε νοστιμότατος και φυσικά πολύ ελαφρύς!!! Τελικά, το γάλα αμυγδάλου είναι ωραιότατο!!!

Χαλβάς σιμιγδαλένιος με γάλα αμυγδάλου και φρούτα

ΥΛΙΚΑ
Για τον χαλβά
  • 180-200 γρ. ζάχαρη
  • 200 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
  • 400 γρ. γάλα αμυγδάλου
  • 200 γρ. χυμό πορτοκαλιού
  • 3-4 κ.σ. σταφίδες
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο
Για τα καραμελωμένα φρούτα
  • 3 αχλάδια σε φέτες
  • 4 μήλα σε φέτες
  • χυμό δύο πορτοκαλιών
  • 4 κ.σ. ζάχαρη καστανή
  • 1 κ.σ. μέλι
  • Κανέλα
  • 1 ποτήρι νερό
Για το σερβίρισμα
  • Αμύγδαλα τριμμένα
Χαλβάς σιμιγδαλένιος με γάλα αμυγδάλου και φρούτα

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ


Χαλβάς σιμιγδαλένιος με γάλα αμυγδάλου και φρούτα

Για τον χαλβά
  1. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε το σιμιγδάλι.
  2. Το αφήνουμε για 1-2 λεπτά, γυρίζοντάς το με μια ξύλινη κουτάλα (δεν θέλουμε να σκουρήνει) μέχρι να ροδίσει πολύ λίγο. 
  3. Προσθέτουμε το γάλα, το χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα και αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να βράσει, ανακατεύοντας διαρκώς με την ξύλινη κουτάλα για 10 λεπτά, περίπου.
  4. Μόλις ο χαλβάς απορροφήσει τα περισσότερα υγρά (δεν πρέπει να πήξει εντελώς), προσθέτουμε τις σταφίδες, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  5. Αλείφουμε με ελαιόλαδο μια φόρμα του κέικ ή ένα ταψάκι και βάζουμε μέσα τον χαλβά.
  6. Αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και μετά βάζουμε, εάν θέλουμε, στο ψυγείο για 2-3 ώρες για να στερεοποιηθεί καλά.
  7. Βγάζουμε από τη φόρμα ή εάν είναι σε ταψάκι, κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια, πασπαλίζουμε (προαιρετικά) με αμύγδαλο χοντροτριμμένο και σερβίρουμε.
Χαλβάς σιμιγδαλένιος με γάλα αμυγδάλου και φρούτα

Για τα καραμελωμένα φρούτα
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150 βαθμούς Κελσίου.
  2. Στρώνουμε τα φρούτα, που είναι κομμένα σε φέτες, σε ταψί.
  3. Τα περιχύνουμε με το χυμό των πορτοκαλιών και το νερό.
  4. Τα πασπαλίζουμε με το μέλι, τη ζάχαρη και κανέλα.
  5. Τα βάζουμε να ψηθούν έως ότου απορροφηθεί το υγρό και δώσει τη θέση του σ' ένα ελαφρά δεμένο σιρόπι και τα φρούτα μας έχουν καραμελώσει.
  6. Συνοδεύουμε τον χαλβά με τα  καραμελωμένα φρούτα.

Χαλβάς σιμιγδαλένιος με γάλα αμυγδάλου και φρούτα

Tante Kiki
38 Comments
No