Πατατόπιτα πικάντικη χωρίς φύλλο κι ένα ακόμη βραβείο


Καλησπέρα σας! Τί θα λέγατε για μια πιτούλα;;; Εγώ ποτέ δεν λέω ότι σε πίτες... με φύλλο ή χωρίς φύλλο!!! Κρύβουν λατρεμένες γεύσεις, κρύβουν ιστορία γεύσης αλλά και φοβερούς, ατελείωτους συνδυασμούς. Εδώ και καιρό σκεφτόμουν να φτιάξω μια πατατόπιτα που...αν και αρκετές φορές έχω φάει σε σπίτια ή και έξω, δεν έχω φτιάξει ποτέ. Κι όλο το σκεφτόμουν και ποτέ δεν το έκανα και ...μη με ρωτήσετε γιατί... δεν ξέρω. Απλά, πάντα έφτιαχνα κάτι άλλο και η καημένη η πατατόπιτα έμενε στη γωνιά της παραμελημένη σαν την παλιά κούκλα που την χόρτασαν και δεν την παίζουν άλλο ή σαν μια πανέμορφη αλλά αόρατη νεράιδα.
Την ονειρευόμουν για δεκατιανό σνακ, για απογευματινό κολατσιό, για ελαφρύ δείπνο (μέτριο κομμάτι εεεεε;; -:))))), ακόμη και για μεσημεριανό παρέα με μια μπυρίτσα ή ένα ωραίο κρασάκι.
Κι εκεί που την ονειρευόμουν, να που έφτασε ο ...καιρός της κι έγινε πραγματικότητα με αφορμή τη γιορτή του γαμπρού μου. Ήταν το σωστό timing για να την ετοιμάσω... διαβάστε, λοιπόν, τί έκανα...
ΥΛΙΚΑ
1.200 γρ. πατάτες ζεματισμένες
350 γρ. ή 4 μεγάλα κρεμμύδια
300 γρ. ψιλοκομμένα μανιτάρια
130 γρ. πεκορίνο Αμφιλοχίας τριμμένο (ή κεφαλοτύρι)
2 κ.σ. ξίδι μπαλσάμικο
3 κ.σ. ελαιόλαδο για το σοτάρισμα + λίγο ακόμα για το ταψί
1 πρέζα ρίγανη
1/3 κ.γλ. σκόρδο σε σκόνη
1/2 φλ. τσ. φρυγανιά τριμμένη
Αλάτι
Πιπέρι
Για την επικάλυψη
1 κρέμα γάλακτος των 250ml light
1 κουτάκι τυρί Φιλαδέλφεια light
2 αβγά
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό και λίγο αλάτι και τις πατάτες καθαρισμένες αλλά ολόκληρες.
Μετράμε 3-4 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει το νερό να βράζει και τις βγάζουμε από την κατσαρόλα για να κρυώσουν.
Μέχρι να κρυώσουν, ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια (σε φέτες ή μικρά κομματάκια) και τα μανιτάρια.
Βάζουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τα αφήνουμε να σοταριστούν έως ότου μαραθούν και "ξανθύνουν".
Σβήνουμε με το ξίδι και αφήνουμε να σοταριστούν για λίγο ακόμα έως ότου εξατμιστούν τελείως τα υγρά τους.
Τα αποσύρουμε από τη φωτιά και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ ή σε μια λεκανίτσα κουζίνας, όπου θα βάλουμε και τα υπόλοιπα υλικά.
Ύστερα, βάζουμε στο αντικολλητικό τηγάνι τα ψιλοκομμένα μανιτάρια, τα πασπαλίζουμε με ρίγανη και τα αφήνουμε να σοταριστούν κι αυτά έως ότου μαραθούν.
Μόλις σοταριστούν τα βάζουμε κι αυτό στο μπολ ή στη λεκανίτσα μαζί με τα κρεμμύδια.
Τρίβουμε στον χοντρό τρίφτη τις πατάτες και τις προσθέτουμε κι αυτές στο μείγμα των κρεμμυδομανιταριών.
Προσθέτουμε το τριμμένο πεκορίνο, το σκόρδο, αλάτι, πιπέρι και λίγη ακόμα ρίγανη.
Ανακατεύουμε καλά με μια ξύλινη κουτάλα.
Σ' ένα άλλο μπολ, ανακατεύουμε την κρέμα γάλακτος, το τυρί - κρέμα και τα αβγά έως ότου ομογενοποιηθούν.
Αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο ένα ταψί (25x35 εκ.), πασπαλίζουμε με την τριμμένη φρυγανιά κι απλώνουμε το μείγμα πατάτας-κρεμμυδιών-μανιταριών.
Αφού το στρώσουμε καλά, το τρυπάμε σε πολλά σημεία με ένα πηρούνι και το περιχύνουμε με το μείγμα αβγών-κρέμα γάλακτος-τυριού.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου και όση ώρα χρειάζεται για να προθερμανθεί, αφήνουμε την πίτα μας να ξεκουραστεί και να απορροφήσει από το μείγμα της επικάλυψης.
Ψήνουμε για 40-50 λεπτά, έως ότου ροδοκοκκινήσει από πάνω, επειδή τα υλικά της γέμισης είναι ήδη μαγειρεμένα.
Δοκιμάστε την... αξίζει την λίγη φασαρία της και γιατί είναι νόστιμη αλλά και γιατί 2 μέρες μετά που την έφτιαξα, ακόμη και κρύα από το ψυγείο, εξακολουθεί να είναι αφράτη και φρέσκια. 
Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω, από καρδιάς, την μπλογκοφίλη Χρυσόσκονη του http://natapakomyxri.blogspot.com/ που με σκέφτηκε και μου χάρισε αυτό το βραβείο. Ξέρετε τώρα, χαίρομαι πάρα πολύ όταν μου κάνετε την τιμή να μου χαρίζετε βραβεία γιατί αυτό σημαίνει ότι με συμπαθείτε και σας αρέσουν οι συνταγές μου. Αυτό για μένα είναι ένα πολύ όμορφο κίνητρο να προσπαθώ να σας δίνω ακόμη περισσότερες και καλύτερες συνταγές για να διευκολύνω την καθημερινότητά σας. 
Χρυσόσκονη, και πάλι ευχαριστώ πολύ... μόνον που δεν θα παίξω το παιχνίδι, πρώτον γιατί μόλις γύρισα από τα μαθήματα και πρέπει να πάω να δω για λίγο τις ανιψούλες μου πριν κοιμηθούν και δεύτερον γιατί ήδη το έπαιξα πριν δύο μέρες... Ελπίζω να μην μου θυμώσεις γι αυτό. Όσο για το βραβείο ήδη το χάρισα σε 15 bloggers και στην ανάρτηση του Σαββάτου θα το χαρίσω και σε άλλους. 
ΚΑΛΟ  ΣΑΣ  ΒΡΑΔΥ!!!


Tante Kiki
30 Comments
No