Γάλα αμυγδάλου... ένα φυτικό γάλα


Καλή σας μέρα και καλό μήνα! Αν και πρωταπριλιά, καλό θα είναι να αποφύγουμε τα "ψεματάκια" γιατί ήδη ...οι πολιτικοί και οι "κρατούντες" έχουν την τιμητική τους, οπότε οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια να τηρηθεί το έθιμο μάλλον θα ...πέσει στο κενό και θα είναι πολύ κατώτερη!!!!!!!!!!! -:)))))
Η σημερινή ανάρτηση ξεκινάει το Σάββατο πρωί και θα σας συναντήσει την Κυριακή! 
Τα πάντα είναι λουσμένα σ' έναν υπέροχο ανοιξιάτικο ήλιο που σε προκαλεί να βγείς έξω και να απολαύσεις τη φύση! Όταν ο καιρός είναι έτσι...τρελλαίνομαι και το μόνο που θέλω είναι να περπατήσω δίπλα στη θάλασσα ή στο βουνό (αν και το πρώτο το προτιμώ γιατί μαζεύω και βότσαλα). Σε κάθε περίπτωση, είτε βουνό είτε θάλασσα ένας τέτοιος περίπατος μας ανταμείβει πάντα με μια γερή δόση ηρεμίας, χαράς και πληρότητας... για να επιστρέψουμε με γεμάτες μπαταρίες στην καθημερινότητα. Βέβαια, για να είμαι ειλικρινής... από τότε που ξεκίνησα το blog μου, όταν κάνω τέτοιους περιπάτους κάπου σε κάποια γωνίτσα του μυαλού μου τριγυρνούν ιδέες για φαγητά και γλυκά!!!!!!!!!!!!! Λέτε να είναι εμμονή;;;;;;;;;; χαχαχαχα ...ευτυχώς που δεν είναι και πολύ ...επικίνδυνες τέτοιες εμμονές!!!!!
Λοιπόν, μιας και πλησιάζουμε στην μεγάλη εβδομάδα όπου τα νηστίσιμα έχουν την τιμητική τους πριν 2-3 μέρες που ήμουν στο σούπερ μάρκετ έψαξα τα φυτικά γάλατα... και βρήκα μόνον γάλα σόγιας με την οποία το στομάχι μου δεν διατηρεί και τις καλύτερες των σχέσεων. Βέβαια, υπάρχει πάντα και τα αγαπημένο μου γάλα καρύδας αλλά αυτό έχει αυξημένες θερμίδες, οπότε προς το παρόν θα ήθελα να το αποφύγω!!!! Κάποια στιγμή, συνάντησα μια πρώην μαθήτριά μου, μεγάλη τώρα, πτυχιούχο δασκάλα (!!!!) η οποία είχε κάποιο πρόβλημα υγείας και όταν την ρώτησα πώς ήταν τώρα, τόσα χρόνια μετά, μου είπε ότι ήταν καλά και ότι έκανε διατροφή χωρίς γαλακτοκομικά. Γνωρίζοντας, λοιπόν, ότι έπινε αρκετό γάλα την ρώτησα με τί το αντικατέστησε και μου απάντησε με γάλα αμυγδάλου που το είχα ακούσει αρκετές φορές από γνωστούς μου. Αυτό ήταν... μου κόλλησε!!! Επέστρεψα σπίτι, έψαξα και σας δίνω τη συνταγή (κι ένα βίντεο) για το γάλα αμυγδάλου.
Σήμερα θα σας δώσω τη βασική συνταγή και από αύριο μερικές άλλες νηστίσιμες που βασίζονται σ' αυτό το γάλα αλλά και στα περισσεύματα του αμύγδαλου... Όσες δεν το είχαν δοκιμάσει όπως εγώ... δοκιμάστε το είναι πολύ ωραίο και με λίγο μέλι γίνεται υπέροχο... αφήστε που έχει λίγες θερμίδες!!!!!
Στο εξωτερικό κυκλοφορεί έτοιμο συσκευασμένο σκέτο ή με κακάο. Εγώ στο σούπερ μάρκετ τουλάχιστον δεν βρήκα αλλά ίσως να υπάρχει σε κάποιο κατάστημα με υγιεινές τροφές αλλά γιατί όχι σπιτικό;;; Έτσι κι αλλιώς είναι τόσο εύκολη η παρασκευή του...
Σάββατο βράδυ: μετά την επιτυχή συγκομιδή του γάλακτος αμυγδάλου. Η πρώτη μου σκέψη όταν το δοκίμασα ήταν ότι φαίνεται ότι είναι νερό αλλά όχι τόσο ότι έχει αμύγδαλα, δηλαδή δεν έχει έντονη ούτε τη γεύση ούτε τη μυρωδιά του αμύγδαλου. Φυσικά δεν πλησιάζει καθόλου σε γεύση, το ζωικό γάλα αλλά βέβαια έχει τα πλεονεκτήματά του... είναι χωρίς χοληστερίνη, φυτικό για όσους νηστεύουν και για νηστίσιμα παρασκευάσματα και με χαμηλές θερμίδες. Αυτοί που το καταναλώνουν ισχυρίζονται ότι είναι πολύ υγιεινό αλλά και θρεπτικό!!!
ΥΛΙΚΑ για 1.100 ml γάλακτος
220 γρ. (1.5 φλ.τσ.) αμύγδαλα ωμά, με τις φλούδες τους 
950 ml (4 φλ.τσ.) νερό βρύσης + λίγο ακόμη για να βάλουμε τα αμύγδαλα να μουλιάσουν
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε τα αμύγδαλα για 8-12 ώρες να μουλιάσουν σε νερό βρύσης.
Τα βγάζουμε από το νερό, το οποίο πετάμε.
Βάζουμε τα αμύγδαλα στο μπλέντερ με τα 4 φλ.τσ. νερό βρύσης και τα πολτοποιούμε*.
Ετοιμάζουμε ένα μπολ, βάζουμε από πάνω το σουρωτήρι και το καλύπτουμε με τουλπάνι (ύφασμα σαν πυκνή γάζα ).
Ρίχνουμε το γάλα αμυγδάλου και το αφήνουμε να στραγγίσει ή εάν θέλουμε για πιο γρήγορα το στραγγίζουμε μαζεύοντας το τουλπάνι με τον πολτό και στρίβοντάς το.

Μέσα στο μπολ, έχουμε πια το καθαρό γάλα αμυγδάλου και μέσα στο τουλπάνι τα υπολείμματα από τα αμύγδαλα.
Αυτά τα υπολείμματα, τα βάζουμε σε μπολ, στο ψυγείο, για να φτιάξουμε μπισκοτάκια, κέικ, γλυκό ψωμί...γιατί, είπαμε, δεν πετάμε τίποτε!!
*Στο σημείο αυτό, πιθανά το δικό μου μπλέντερ να μην είναι αρκετά δυνατό και τα αμύγδαλα δεν πολτοποιήθηκαν αρκετά. Έτσι, τα χώρισα σε δύο μέρη και τα έβαλα για πολτοποίηση στο multi που έκανε πολύ καλύτερα τη δουλειά.
Δείτε τη διαδικασία στο παρακάτω βίντεο:

Πηγή: http://www.wikihow.com/Make-Almond-Milk
Καλό σας βράδυ και αύριο με υγεία!!!
Καλό μήνα να έχουμε και ας είναι αυτή η τελευταία μέρα που οι πολιτικοί μας τηρούν το έθιμο της Πρωταπριλιάς. Προσέξτε μη σας γελάσουν σήμερα!!!!!
Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω από καρδιάς την αγαπημένη μου Ρένα του http://diaheiros.blogspot.com/. Να το καινουργιο μου βραβειάκι...
Κι εγώ με τη σειρά μου το χαρίζω:
1- στην Κική του http://justcreativemoments.blogspot.com
2- στην Κατερίνα του http://kapaworld.blogspot.com
3- στην Λίτσα του http://fraulitsasworld.blogspot.com/
4- στην Χρυσούλα του http://diaxirosxrysa.blogspot.com/
5- στην Φιλία του http://filiascrafts.blogspot.com/


Tante Kiki
20 Comments
No