Τάρτα vegan με φασολάκια και καραμελωμένα κρεμμύδια


...μια  νηστίσιμη απόλαυση!!!
Καλημέρα σας! θα μου πείτε τί καλημέρα που είναι περασμένα μεσάνυχτα... εεεε καλημέρα για την αυριανή μέρα. Τελικά, μιας κι όλη την ημέρα πάλι τρέχω και δεν φτάνω και το άγχος μου με ακολουθεί όπου κι αν πάω, ό,τι κι αν κάνω... αυτή η ώρα είναι η πιο ήσυχη του εικοσιτετραώρου για να κάνω την ανάρτηση και την επίσκεψή μου σε σας, αγαπημένοι μου μπλογκογείτονες. Συγγνώμην, βέβαια, που δεν σας επισκέπτομαι την ίδια ώρα όλους (κάτι που ελπίζω ότι θα γίνεται μετά τον Μάιο που δεν θα έχω τόσα μαθήματα και τόσες διορθώσεις) αλλά έχω φτάσει σε σημείο παράνοιας (που λέει ο λόγος δηλαδή!)!!!
Μερικές φορές αισθάνομαι ότι κυνηγάω την ουρά μου... γι αυτό, εάν προσέξατε, υπάρχουν φορές που σας επισκέπτομαι όταν έχω κάποιο μικρό κενό και πάντα γρήγορα... Αισθάνομαι συνέχεια ότι δεν απολαμβάνω όσο πρέπει τίποτε αυτό τον καιρό!!! Τέλος πάντων, μη σας κουράζω και μ' αυτά...
Για σήμερα, έχω να σας δείξω ένα κολατσιό που το λατρεύω... που για μένα είναι κι ένα τέλειο δείπνο γιατί δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προετοιμασία. Κι από θερμίδες;
Μια χαρά είναι... δεν είναι πλούσιο σε θερμίδες, είναι υγιεινό και μερικές φορές  το μετατρέπω και σε γεύμα... όταν βιάζομαι. Εξ άλλου, λατρεύω τις τάρτες, τις πίτσες και τα λαχανικά... γιατί να μην λατρέψω κι αυτή την τάρτα που είναι αυτοσχέδια. Η ιδέα μου ήρθε επειδή μου αρέσουν πολύ τα φασολάκια με τη γνωστή σύβραση, περισσότερο απ' ότι με σάλτσα κι έτσι σκέφτηκα ...γιατί να μην είναι  μαζί και το ψωμάκι;;;; Και να τί προέκυψε...
ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη της τάρτας
1 φλ.τσ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
1/2 φλ.τσ. αλεύρι ολικής άλεσης, κοσκινισμένο
1/2 φλ.τσ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο
6 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γλ. κοφτή αλάτι
1/2 κ.γλ. ρίγανη 
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
110-130 ml νερό  (η ακριβής ποσότητα εξαρτάται από το αλεύρι που θα χρησιμοποιήσουμε)
Για τη γέμιση
1 πακέτο (450 γρ) κατεψυγμένα φασολάκια, πλατιά ή στρογγυλά
4 κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
2 ντομάτες κομμένες σε λεπτές φέτες
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
4 κ.σ. ελαιόλαδο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Για τη ζύμη
Σε μεγάλο μπόλ, βάζουμε το αλεύρι (και τα 3 είδη), το μπέικιν, το αλάτι, τη ρίγανη και το ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε το μισό νερό και αρχίζουμε να ζυμώνουμε.
Προσθέτουμε σταδιακά το υπόλοιπο νερό για να είμαστε σίγουροι ότι θα χρησιμοποιήσουμε το νερό που χρειάζεται κι όχι περισσότερο.
Ζυμώνουμε έως ότου έχουμε μια ζύμη μαλακή που δεν κολλάει στα χέρια.
Την τυλίγουμε με διαφανή μεμβράνη και την αφήνουμε 30 λεπτά ή μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση να ξεκουραστεί.
Για τη γέμιση
Σε μια κατσαρόλα με νερό, βράζουμε τα φασολάκια για 10-15 λεπτά.
Ύστερα, τα βγάζουμε από το νερό και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και βάζουμε  τα κρεμμύδια.
Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε για 5 λεπτά περίπου, να μαραθούν, ανακατεύοντάς τα συχνά για να μην μας "κολλήσουν".
Σβήνουμε με το βαλσαμικό ξίδι και αποσύρουμε από τη φωτιά για να κρυώσουν.
Σύνθεση της τάρτας
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα.
Αλατοπιπερώνουμε τις ντομάτες και τα φασολάκια.
Σε μια φόρμα για τάρτες στρώνουμε τη ζύμη (αφού κρατήσουμε εάν θέλουμε ελάχιστη για να φτιάξουμε σχέδια για την επιφάνεια της τάρτας) που την ανοίγουμε είτε με χοντρό πλάστη για πιο εύκολα είτε με τα δάχτυλά μας.
Από πάνω, τοποθετούμε τις φέτες ντομάτας, τα φασολάκια και τα κρεμμύδια.
Ανοίγουμε τη ζύμη που κρατήσαμε με τον χοντρό πλάστη και με ένα κουπ πάτ κόβουμε μερικά λουλουδάκια ή άλλα σχέδια και τα τοποθετούμε επάνω στα κρεμμύδια για να στολίσουμε την τάρτα μας.
Ψήνουμε για 40-50 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί η ζύμη της τάρτας.
Εάν δεν νηστεύουμε, μόλις την βγάλουμε από το φούρνο μπορούμε να την πασπαλίσουμε με λίγο τυρί της αρεσκείας μας (μπορεί να είναι φέτα, κεφαλοτύρι  ή οτιδήποτε άλλο τυρί μας αρέσει).
TIPS
Εάν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε μαζί με τα κρεμμύδια και 1 κόκκινη πιπεριά σε κυβάκια.
Tante Kiki
14 Comments
No