Παγωτό βανίλια με Butterscotch


Καλημέρα σας! Τί κάνετε;;; Ελπίζω να είστε όλοι καλά και να έχει φτιάξει η διάθεσή σας με τον ήλιο που μας κάνει την χάρη να εμφανίζεται ολοένα και πιο συχνά. Άντε, η άνοιξη μπήκε για τα καλά, παρά την ελαφριά ψύχρα που είχε σήμερα εδώ στη Θεσσαλονίκη.
Τρεις μέρες πριν την 25η Μαρτίου, μιας και το φαγητό παραήταν "φορτωμένο" είχα ένα θέμα με το γλυκό. Στην αρχή σκέφτηκα ότι μια μους ή κρέμα λεμονιού ήταν το καλύτερο για να φύγει και η γεύση του ψαριού αλλά μετά καταλήξαμε κατόπιν οικογενειακής διαβούλευσης ότι σε όλους θα άρεσε ένα παγωτό βανίλια.
Έτσι, την Παρασκευή, η αδερφούλα μου κι εγώ ετοιμάσαμε το εν λόγω παγωτό. Θα μου πείτε "καλά, τί το διαφορετικό έχει, ένα απλό παγωτό με γεύση βανίλια είναι!". Κι εμείς έτσι νομίζαμε γι αυτό και δεν είχα σκοπό, ούτε καν να σας το αναφέρω!!! Όμως, υπήρξε μιαν ευχάριστη έκπληξη κι αυτή αφορά στην υφή του παγωτού. Η αλήθεια είναι ότι σαντιγύ σε σκόνη πρώτη φορά χρησιμοποίησα σε παγωτό μιας και συνήθως χρησιμοποιώ είτε φυτική σαντιγύ ψυγείου είτε Μόρφατ.
Φτιάξαμε το συγκεκριμένο παγωτό, λοιπόν την Παρασκευή μεσημέρι, και αν και σκεφτόμουν μετά από λίγες ώρες να το ξαναχτυπήσουμε, τελικά δεν κάναμε τίποτε γιατί ...το ξεχάσαμε, ασχολούμενες με διάφορα άλλα!!!!! Και τώρα η έκπληξη που... για σας μπορεί να μην είναι και να το γνωρίζετε ήδη αλλά για μένα ήταν. Όταν βγάλαμε να σερβίρουμε παγωτό την Κυριακή το μεσημέρι, το παγωτό δεν ήταν καθόλου σκληρό ούτε κρυσταλλωμένο (ξέρετε πώς γίνεται το σπιτικό παγωτό εάν δεν χτυπηθεί 2-3 φορές ξανά ή εάν δεν έχει μέλι)!!!! Ήταν απλά τέλειο και, εάν το προσέξετε, φαίνεται και στην φωτογραφία!!! Αυτός είναι και ο μόνος λόγος που σας αναφέρω το συγκεκριμένο παγωτό μιας και είμαι σίγουρη ότι δεν λείπει από καμμία (ή σχεδόν) ελληνική κουζίνα!!!
Βέβαια, η αποθέωση ήταν η butterscotch, που έγινε την Κυριακή το πρωί, από συνταγή του μοναδικού Στ. Παρλιάρου και γέμισε τον ουρανίσκο με την υπέροχη γεύση της καραμέλας.
Εύκολο επιδόρπιο, δροσερό, ό,τι καλύτερο για να κλείσει ένα πιο "βαρύ" γεύμα αλλά και χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία. Ταιριάζει στα χρώματα της άνοιξης και του καλοκαιριού και φυσικά είναι πεντανόστιμο και διαχρονικό!
ΥΛΙΚΑ
Για το παγωτό
  • 1 κουτί γάλα ζαχαρούχο
  • 1 μικρό κουτί γάλα εβαπορέ (170 γρ.)
  • 2 κ.σ. "υποβρύχιο" βανίλια, χλιαρό για να είναι ρευστό
  • 1 φακελάκι φυτική σαντιγύ Garni, σε σκόνη
  • 1 βανιλίνη 

Για τη γλυκιά σάλτσα
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 200 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά, χλιαρή
  • 80 γρ. βούτυρο

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Για το παγωτό
  1. Βάζουμε στο μπολ του μίξερ τη σαντιγύ σε σκόνη και προσθέτουμε το γάλα εβαπορέ.
  2. Χτυπάμε έως ότου γίνει ένα παχύρρευστο μείγμα.
  3. Τέλος, σιγά σιγά, με σταθερή ροή, προσθέτουμε το ρευστό "υποβρύχιο" βανίλια και το ζαχαρούχο γάλα.
  4. Χτυπάμε σε σιγανή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να έχουμε ένα παχύρρευστο μείγμα (όχι σφιχτή σαντιγύ).
  5. Βάζουμε σε μπολ και μετά στην κατάψυξη.

Για τη γλυκιά σάλτσα

  1. Βάζουμε τη ζάχαρη σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι και προσθέτουμε ελάχιστο νερό, τόσο όσο να υγρανθεί η ζάχαρη.
  2. Αφήνουμε να βράσει μέχρι να πάρει σκούρο χρώμα.
  3. Προσθέτουμε σιγά σιγά την κρέμα χλιαρή, πολύ προσεκτικά, γιατί η κρέμα αφρίζει όταν πέφτει.
  4. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και μετά αποσύρουμε από τη φωτιά.
  5. Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε έως ότου τα υλικά ενωθούν καλά.
Πηγή της butterscotch: "Λαχταριστές και γρήγορες" του Στ. Παρλιάρου
Tante Kiki
31 Comments
No