Κασάτα... μια Μετσοβίτικη πίτα


Καλησπέρα σας!! Σάββατο σήμερα! Μέρα για πιο χαλαρούς ρυθμούς, για ήρεμο πρωινό καφεδάκι, λίγη  κηπουρική αλλά και περισσότερα πειράματα στα άδυτα της κουζίνας, βολτίτσα στην εξοχή, στη μπλογκογειτονίτσα μας, αλλά και καλή παρέα για κουβεντούλα. ΄Ηρεμα πράγματα δηλαδή... αλλά όμορφα, που μας γεμίζουν ενέργεια και μια στάλα αισιοδοξίας που είναι τόσο αναγκαία!! Το βράδυ διάβασμα δίπλα στο τζάκι και να ...η Κυριακή... με την οικογένεια μαζεμένη γύρω από το μεσημεριανό τραπέζι, μια συνήθεια χρόνων που... λατρεύω!! 
Να σας πω ένα μυστικό;;;; Περιμένω πάντα το Σαββατοκύριακο γιατί μ' αρέσει να ...πειραματίζομαι στην κουζίνα μου, χωρίς να με πιέζει ο χρόνος! Για μένα αυτό είναι πολύ χαλαρωτικό. Το να ψάχνω για συνταγές, να σκέφτομαι τί να δημιουργήσω μαγειρεύοντας, να φαντάζομαι τα υλικά και το συνδυασμό τους, τα αρώματα και τις γεύσεις τους  προτού τα χρησιμοποιήσω είναι μια διαδικασία που μ' ενθουσιάζει. Τη λατρεύω... πειράζει;;;; ΄Οχι, δεν είμαι κολλημένη με ακριβά χόμπυ, επικίνδυνα σπορ ή εντυπωσιακές εξόδους κι αυτό όχι μόνον τώρα αλλά εδώ και πολλά χρόνια. Νομίζω ότι το αληθινό νόημα της ζωής είναι αλλού... πολύ πέρα απ' αυτά. Είναι στην αγάπη της οικογένειας, των αγαπημένων και των φίλων, στις καθημερινές, απλές απολαύσεις και στην ηρεμία! Πάντα έχει κάτι να μας προσφέρει μιαν όμορφη βόλτα στην εξοχή ή η κηπουρική! Από το περπάτημα σαν άσκηση μέχρι την ηρεμία, και τη συνειδητοποίηση της ομορφιάς της ζωής, μιας και μας χαρίζει την ευκαιρία να ...συλλογιστούμε (κάτι που συνήθως το χάνουμε όταν τα "γνωστά" προβλήματα μας κατακλύζουν)!!! 
Ο Γκάντι έλεγε "η μουσική της ζωής κινδυνεύει να χαθεί μέσα στη μουσική της φωνής" ... ας το σκεφτούμε κι ας μην το επιτρέψουμε ή μάλλον ας προφυλάξουμε τον εαυτό μας απ' αυτό.
Θα μου πείτε...τί σχέση έχουν όλα αυτά με την κασάτα;;;; Θα σας απαντήσω... φαινομενικά καμμία!!! Απλά, με έπιασε πάλι η ανάγκη για φιλοσοφίες αλλά έτσι κι αλλιώς είναι τόσο πραγματικές που έχουν κάποια σχέση με την συγκεκριμένη πίτα. Ποιά είναι;;;; Να σας εξηγήσω... Η κασάτα είναι μια πίτα παραδοσιακή και όλες αυτές οι απολαύσεις που ανέφερα είναι απολαύσεις μιας περασμένης γενιάς που εκτιμούσε ακόμα τα πιο απλά πράγματα κι όχι μόνον την χλιδή, τα δαπανηρά αυτοκίνητα και σπίτια και την επιδειξιομανία. Είδατε, τί περίεργο που είναι το μυαλό του ανθρώπου και τί συνειρμούς κάνει;;;; Τέλος πάντων, αρκετά σας κούρασα και θα με βαρεθείτε!!!
Η κασάτα, μια πίτα από το Μέτσοβο που έχει μια κάποια διαδικασία για να γίνει. Είναι η πίτα του Σαββατοκύριακου ή η πίτα της γυναίκας που έχει λίγο χρόνο στη διάθεσή της κι αυτό, γιατί... χρειάζεται να ανοιχτούν 10 φύλλα που θα σκεπαστούν με τυρί φέτα. Να διπλωθούν σαν μαντήλι και μετά να ανοιχτεί με τα δάχτυλα στο μέγεθος του ταψιού.  
'Eχει όμως κι άλλον τρόπο για να γίνει, λίγο πιο εύκολο. Με όποιον τρόπο και να γίνει όμως, είναι τραγανή και νόστιμη.
Ελάτε, πάμε να την φτιάξουμε...
ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη
500 γρ. αλεύρι για πίτες, κοσκινισμένο
2 κ.σ. ελαιόλαδο για τη ζύμη
1 κ.σ. ξίδι 
1/2 κ.γλ. ζάχαρη
1 κ.γλ. αλάτι
180-200 ml νερό κρύο ψυγείου* 
Για τη γέμιση
400 γρ. τυρί φέτα θρυμματισμένο
2/3 φλ.τσ. ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Για τη ζύμη
Βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκανίτσα κουζίνας και κάνουμε στο κέντρο μια λακούβα.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το ξίδι, το αλάτι και τη ζάχαρη.
Αρχίζουμε να ρίχνουμε το νερό λίγο-λίγο ζυμώνοντας έως ότου φτιάξουμε μια ζύμη μαλακή που δεν κολλάει στα χέρια.
Τυλίγουμε τη ζύμη με διαφανή μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 30-40 λεπτά.
Όταν περάσει αυτός ο χρόνος, βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την χωρίζουμε σε 10 μπαλάκια με τα οποία ανοίγουμε τα φύλλα. 
Με κάθε μπαλάκι ζύμης "ανοίγουμε" και ένα τετράγωνο φύλλο, χρησιμοποιώντας κόρν φλάουρ για το άνοιγμα.
Η διαδικασία της πίτας βήμα-βήμα
Ετοιμάζουμε την πίτα
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Α τρόπος: Ανοίγουμε το πρώτο φύλλο και το τοποθετούμε σε ένα τετράγωνο σκεύος. 
Αλείφουμε με λάδι και απλώνουμε μια δόση τυριού. 
Ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο, το τοποθετούμε επάνω στο τυρί, το αλείφουμε με λάδι κι απλώνουμε τυρί.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για όλα τα φύλλα, εκτός από το τελευταίο.
Ύστερα, διπλώνουμε τα τετράγωνα φύλλα όλα μαζί ως εξής.
Πιάνουμε τις γωνίες της ζύμης και τις διπλώνουμε προς το κέντρο έτσι ώστε να δημιουργηθούν 4 τρίγωνα με την κορυφή τους στο κέντρο της τετράγωνης ζύμης.
Αναποδογυρίζουμε τη πίτα σε ταψί αλειμμένο με λάδι και την ανοίγουμε στο μέγεθος του ταψιού, πιέζοντάς την με τα δάχτυλα.
Φροντίζουμε ώστε η πίτα να είναι λεπτή (αν κι εγώ την έκανα λίγο πιο χοντρή).
Β τρόπος: Απλώνουμε τη ζύμη σε τετράγωνο σκεύος, με πάχος 1-1.5 εκατοστό περίπου.
Απλώνουμε επάνω το τυρί και λίγο ελαιόλαδο.
Πιάνουμε τις γωνίες της ζύμης και τις διπλώνουμε προς το κέντρο έτσι ώστε να δημιουργηθούν 4 τρίγωνα με την κορυφή τους στο κέντρο της τετράγωνης ζύμης.
Ζυμώνουμε ξανά και απλώνουμε τη ζύμη με τον ίδιο τρόπο, ρίχνουμε ξανά λίγο λάδι, κλείνουμε τις γωνίες και ζυμωνουμε ξανά. 
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία 4 φορές, προσθέτοντας κάθε φορά λάδι τόσο ώστε να καλύπτετε όλη η ζύμη.
Τελειώνουμε, έχοντας διπλώσει για τελευταία φορά τις γωνίες.
Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ταψί αλειμμένο με λάδι και πιέζουμε τη ζύμη με τα δάχτυλα, μέχρι να απλώσει στο μέγεθος του ταψιού.
Ψήνουμε για 30 περίπου λεπτά στους 180 βαθμούς. 
TIPS
Η ποσότητα του νερού εξαρτάται από το είδος του αλεύρου αλλά και τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος.
Καλή επιτυχία!
Tante Kiki
37 Comments
No