Γλυκόξινος μπακαλιάρος με κρεμμύδια και ξερά φρούτα


Καλησπέρα σας!  Παραμονή Ευαγγελισμού και για σήμερα σας υποσχέθηκα μια ...λίγο πιο εξωτική συνταγή με μπακαλιάρο και πάλι κατεψυγμένο!! Όχι δεν κάνω ούτε διπλωματική ούτε διατριβή στον μπακαλιάρο... απλά δοκίμασα κάποιες παραλλαγές που με κάνουν να θέλω να φάω ψάρι... Τί να γίνει... κάποτε πρέπει να μεγαλώσω και να σταματήσω να λέω όχι στα ψάρια ...έτσι, χωρίς λόγο!! -:))))
Έτσι, λοιπόν, δοκίμασα ένα λίγο πιο γλυκό πιάτο, που φέρνει μάλλον προς την Ινδονησιακή κουζίνα. Το αποτέλεσμα, είναι ένα πιάτο που είναι υπέροχο για όσους αγαπούν αυτού του είδους τα πιάτα, γλυκόξινα και ταυτόχρονα καυτερά και που η ...δυνατή γεύση τους κατευνάζεται κάπως όταν συνοδεύεται από ένα αρωματικό ρύζι Μπασμάτι (στις φωτογραφίες ο καημένος ο μπακαλιάρος είναι μόνος του χωρίς το ρύζι γιατί μου είχε τελειώσει το Μπασμάτι και δεν το είχα προσέξει!!!!). Όταν το φάγαμε βέβαια, το μπασμάτι ήταν εκεί, δίπλα στον "Ινδονησιακό" μπακαλιάρο και πιστέψτε με ...είναι μια δυνατή γεύση, εξωτική που σε ...ταξιδεύει σε μέρη μακρινά! Πάντως δεν νομίζω ότι ταιριάζει στο αυριανό παραδοσιακό τραπέζι του Ευαγγελισμού! 
ΥΛΙΚΑ για 6 άτομα
1 πακέτο (680 γρ. καθαρό βάρος) κατεψυγμένο μπακαλιάρο
5-6 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
3 λεπτά καρότα σε λεπτές ροδέλες ή κυβάκια
4 κ.σ. σταφίδες μαύρες
10 δαμάσκηνα ξερά, χωρίς κουκούτσι, κομμένα στη μέση
8 σύκα ξερά κομμένα στη μέση
250 γρ. ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας 
1 ντομάτα σε κομματάκια (προαιρετικά)
3-4 κ.σ. ξίδι βαλσαμικό
1 ποτηράκι άσπρο κρασί
6 κ.σ. ελαιόλαδο
2 ποτήρια νερό
1/2 κ.γλ. κόλιανδρο
1/2 κ.γλ. πιπέρι καγιέν
Αλάτι και άσπρο πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Σε ένα μικρό μπολάκι αναμιγνύουμε αλάτι, κόλιανδρο, άσπρο πιπέρι και πιπέρι καγιέν.
Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το χυμό ντομάτας, το κρασί, το βαλσαμικό ξίδι, το μισό ελαιόλαδο και λίγο από το μείγμα των μπαχαρικών και ανακατεύουμε καλά.
Σε ένα βαθύ ταψί ρίχνουμε το άλλο μισό ελαιόλαδο και τοποθετούμε πρώτα τα κομμένα κρεμμύδια, τα καρότα, τις σταφίδες, τα σύκα και τα δαμάσκηνα και αφού τα πασπαλίσουμε με το μείγμα των μπαχαρικών τα ανακατεύουμε.
Από πάνω τοποθετούμε τα φιλέτα του μπακαλιάρου (εγώ έβαλα φιλέτα σε ρολό) και τα κομματάκια ντομάτας.
Τέλος, περιχύνουμε με το μείγμα του χυμού ντομάτας.
Προσθέτουμε και το νερό και καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο.
Βάζουμε στο φούρνο για 40 λεπτά.
Ανοίγουμε το αλουμινόχαρτο και αφήνουμε να ψηθεί το φαγητό μας ακόμα 30 λεπτά ή μέχρι να εξατμιστεί όλο το νερό και να μείνει με το ζουμί του.
Αφήνουμε να κρυώσει για λίγο και συνοδεύουμε με αρωματικό ρύζι Μπασμάτι.
Καλή όρεξη και να έχετε μιαν υπέροχη μέρα αύριο!!!
Επίσης, μην ξεχνάτε...

Ροζ σαλάτα με πατάτα, παντζάρι και σκορδάτη σως γιαουρτιού.

Και του χρόνου με υγεία κι ένα μπουκετάκι της εποχής από τον κήπο μου... τα ζουμπουλάκια, αγαπημένα λουλούδια της γιαγιάς μου (ο κήπος της ήταν πάντα γεμάτος μ' αυτά), ένα κλαδάκι από την αγαπημένη μου φορσίθια κι ένα φύλλο δάφνης!
Καλό βράδυ!! Να είστε καλά κι ευχαριστώ που με τιμάτε με τα σχόλιά σας!!
Tante Kiki
12 Comments
No