Μαρμελάδα εσπεριδοειδών στο φούρνο


...δύο μέρες μετά το γλυκό περγαμόντο!!
Καλησπέρα σας!!  Τί κάνετε; Ελπίζω εσείς να είστε καλά, γιατί εμένα εδώ και δύο μέρες με ταλαιπωρεί ένα συνάχι... άλλο πράγμα!!! Μου έχει σπάσει τα νεύρα γιατί... άντε να πας στα μαθήματα και να είσαι σαν να ...μοιρολογούσες μερικά μερόνυχτα. Τέλος πάντων, ελπίζω ότι αυτό θα είναι το τελευταίο μιας και η άνοιξη ΕΙΝΑΙ ήδη ΕΔΩ!! Κάθε μέρα όλο και καινούργια μπουμπουκάκια ξεπροβάλλουν και μας χαρίζουν την ομορφιά τους!
Ακόμη μια γωνίτσα του κήπου μου, με ένα μικρό κι αγαπημένο λουλουδάκι να καλημερίζει την άνοιξη!
Προχθές, λοιπόν, σας έδειξα το γλυκό περγαμόντο που είχα ετοιμάσει πριν από λίγο καιρό και που... περίμενε ήσυχα στη γωνιά του για να σας... επισκεφθεί. Σήμερα, θα σας δείξω τί έφτιαξα με την σάρκα από τα περγαμόντα, γιατί είπαμε ...δεν πετάμε τίποτε!! Εύκολη μαρμελάδα, μοναδικό άρωμα και γεύση εσπεριδοειδών με μόνη δυσκολία και ...απαίτηση χρόνου ...τα απίστευτα πολλά κουκούτσια που έβγαλα από τα περγαμόντα αλλά και τα μανταρίνια!!!!! Δεν ξέρω εάν έχω ξαναβγάλει τόσα κουκούτσια σε τόση ώρα!!!!!!! -:))))))

Μια κατ' εξοχήν αγγλική μαρμελάδα, με την ελαφρά πικρή επίγευση των εσπεριδοειδών ...αν και, για μένα η μαρμελάδα αυτή είναι η ...προέκταση της μαρμελάδας πορτοκάλι που στο σπίτι μου τρώγαμε μανιωδώς από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Πωπώωωω, την σιχαινόμουν την συγκεκριμένη μαρμελάδα, ακριβώς για την πικρή της επίγευση και, ακόμη και τώρα θυμάμαι ότι όταν δεν την έφτιαχνε η μαμά μου, την αγοράζαμε και ήταν μάρκας FIX (ναι, ναι... πριν από πολλά πολλά χρόνια!!!! Αυτό δεν είναι για συζήτηση!! χαχαχα).
Τελικά όμως, περνώντας τα χρόνια και για πρώτη φορά όταν τελείωνα το πανεπιστήμιο άρχισα να εκτιμώ τα εσπεριδοειδή και το μοναδικά υπέροχο άρωμά τους σε γλυκά και μαρμελάδες (αυτό θα πει εξέλιξη)!!! Γι αυτό και τώρα όταν κάποιες φορές οι μικρές μου ανιψιές δεν τρώνε κάτι (ή μάλλον πολλά!-:)))) πάντα θυμίζω στην αδελφούλα μου ότι κι εμείς έτσι κάναμε και σιγά σιγά, στην πορεία του χρόνου αλλάξαμε.
Βέβαια,για να επανέλθω στη μαρμελάδα που έφτιαξα, θέλω να τονίσω ότι η συγκεκριμένη δεν είναι πικρή μιας και ξεπίκρισα τα πορτοκάλια πριν τα κόψω (όπως κάνουμε για το γλυκό με τις φλούδες των εσπεριδοειδών). Τα μανταρίνια όσες φορές έκανα γλυκό κουταλιού και μαρμελάδα δεν ήταν ποτέ πικρά κι έτσι έμειναν όπως ήταν (εκτός βέβαια από ένα καλό και προσεκτικό πλύσιμο). 
Σημαντικό είναι τα φρούτα που μας χαρίζουν τη φλούδα τους να είναι ακέρωτα.
Εάν, λοιπόν, σας αρέσουν τα εσπεριδοειδή, αυτή η πανέμορφη χρυσαφένια μαρμελάδα θα σας ξετρελλάνει. Εξ άλλου και σε γλυκά, και σε πάστα φλώρα είναι αρωματικά μοναδική!!!

ΥΛΙΚΑ
  • 1.000 γρ. πορτοκάλια (με τη φλούδα)
  • 600 γρ. μανταρίνια (με τη φλούδα)
  • 400 γρ. περγαμόντο (μόνον τη σάρκα)
  • 2.100 γρ. ζάχαρη
  • 3 κ.σ. μέλι
  • χυμό από 2 λεμόνια
  • 2 ποτήρια νερό
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
  1. Ξύνουμε ελαφρά τη φλούδα από τα πορτοκάλια και τα μανταρίνια.
  2. Βάζουμε τα πορτοκάλια  σε μια κατσαρόλα με νερό και τα βράζουμε για 10 λεπτά.
  3. Ύστερα, ρίχνουμε το νερό και βάζουμε άλλο.
  4. Ξαναβράζουμε τα πορτοκάλια για άλλα 10 λεπτά.
  5. Επαναλαμβάνουμε για τρίτη φορά τη διαδικασία και αφού ρίξουμε το νερό, δοκιμάζουμε τα πορτοκάλια εάν έχουν ξεπικρίσει και δεν χρειάζεται ακόμη μια φορά η ίδια διαδικασία.
  6. Εφόσον τα πορτοκάλια ξεπίκρισαν, τα αφήνουμε να κρυώσουν.
  7. Όταν κρυώσουν, τα κόβουμε, αφαιρούμε τις χοντρές ίνες τους και τα κουκούτσια, αν υπάρχουν.
  8. Τέλος τα βάζουμε στο multi και τα ψιλοκόβουμε αποφεύγοντας να τα πολτοποιήσουμε εντελώς.
  9. Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα.
  10. Ψιλοκόβουμε τα μανταρίνια σε φέτες και μετά σε κομματάκια, αφού αφαιρέσουμε τα κουκούτσια, εάν υπάρχουν.
  11. Τα βάζουμε κι αυτά στην κατσαρόλα.
  12. Αφαιρούμε τις ίνες και τα κουκούτσια από τα περγαμόντα και τα βάζουμε στο multi.
  13. Τα ψιλοκόβουμε και τα βάζουμε κι αυτά στην κατσαρόλα.
  14. Προσθέτουμε τα δύο ποτήρια νερό και βάζουμε σε μέτρια φωτιά τα εσπεριδοειδή να βράσουν για 30-40 λεπτά, ώστε να μαλακώσουν.
  15. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.
  16. Τα αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το μέλι και το χυμό του λεμονιού.
  17. Αφήνουμε να βράσουν για άλλα 10-15 λεπτά σε μέτρια φωτιά και μετά αδειάζουμε σε ένα βαθύ ταψί.
  18. Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και αφήνουμε τη μαρμελάδα μας για 1 περίπου ώρα ή μέχρι να δέσει.

Το πόση ώρα ακριβώς χρειάζεται η μαρμελάδα μας για να δέσει, εξαρτάται από το μέγεθος του ταψιού αλλά και το πόσο υγρό έχει.
Δηλαδή, εάν το ταψί μας έχει μεγάλη ποσότητα μαρμελάδας, το "δέσιμο" χρειάζεται περισσότερη ώρα.
Ελέγχουμε τη μαρμελάδα μας εάν έχει "δέσει" με τον γνωστό τρόπο δηλαδή με μια ξύλινη κουτάλα χαράζουμε "έναν δρόμο" και εάν παραμείνει ανοιχτός, τότε το "δέσιμο" είναι εντάξει.

Καλή επιτυχία!!!
Tante Kiki
27 Comments
No