Σιμίτια ή κουλούρια Θεσσαλονίκης που...


...μεταμορφώθηκαν σε πεντανόστιμα ψωμάκια για τοστ!!!
Καλησπέρα σας!! Σήμερα θα σας πω μια μικρή ιστορία...
Ζούσαν, μια φορά κι έναν καιρό, σ' έναν πύργο μαγικό δυό μικρές πριγκίπισσες, τόσο πανέμορφες όσο και καλοζωισμένες! Είχαν πάντα ό,τι τραβούσε η όρεξή τους κι ότι λαχταρούσε η... ψυχούλα τους!!! Ρούχα; ...δεν ήξεραν ποιό να πρωτοδιαλέξουν!! Παιχνίδια; ...το ίδιο!! Όσο για φαγητά;;; ...εκεί ήταν που δεν προλάβαιναν οι μαγείρισσες να τους φέρνουν καλομαγειρεμένα φαγητά και γλυκά για να διαλέξουν τί θα φάνε... για πρωινό, μεσημεριανό ή βραδυνό. Τίποτε πια δεν τους έκανε εντύπωση!!!
Ώσπου, μια μέρα που είχαν βγεί από το παλάτι και είχαν πάει στην πόλη με την παραμάνα τους, είδαν κάτι που... τίς έκανε να μείνουν ακίνητες και να μην μπορούν να προχωρήσουν ούτε βήμα παρακάτω!!!! Μια γιαγιά, στη γωνιά του δρόμου, είχε μέσα σ' ένα καρότσι...ναι, ναι καρότσι απ' αυτό που βάζουν τα μωράκια σαν είναι μικρούλια, κάτι... βραχιόλια, γεμάτα με λαχταριστά ξανθά σποράκια που ο κόσμος αγόραζε σαν ...τρελλός!!! Τέτοιο πράγμα δεν είχαν ξαναματαειδεί!!! Πλησίασαν και τα σπορένια βραχιολάκια ...μοσχοβολούσαν τόσο, που τους πήραν το μυαλό!! "Καλή μας παραμάνα, είπαν τα δυό κορίτσια, ας αγοράσουμε κι εμείς απ' αυτά τα βραχιολάκια!!!!" "Πώς είναι δυνατόν", αναφώνησε έκπληκτη αλλά κι αλαφιασμένη η παραμάνα, "εσείς, δυο πριγκίπισσες να φάτε αυτά τα σπορένια πράγματα από το δρόμο!!! Ξεχάστε το!!!" Αλλά τα κορίτσια, γιατί κι οι πριγκίπισσες, κορίτσια είναι, εκεί... στήλωσαν τα πόδια τους και δεν έκαναν ούτε βήμα... μέχρι που η καημένη η παραμάνα υποχώρησε κι αγόρασε δύο βραχιολάκια αλλά κι ένα ακόμη... για 'κείνη. Οι πριγκίπισσες δεν κρατιόντουσαν... κι ανυπόμονες άρχισαν να δαγκώνουν τα... βραχιολάκια τους και το στόμα τους γέμισε από τα μικρά καστανόξανθα σποράκια κι η καρδιά κι ο νους τους γέμισαν νοστιμιά, θαρρείς και η γεύση έκανε πάρτυ! Αλλά κι η παραμάνα δεν πήγε πίσω!!! Μόλις έφαγε ένα κομμάτι, έμεινε να κοιτάζει εντυπωσιασμένη την γιαγιά που τα πουλούσε!!!
Την άλλη μέρα, ένας υπηρέτης του βασιλιά κάλεσε τη γιαγιά στο παλάτι κι αφού την έντυσαν με ρούχα μαγείρισσας και της είπαν ότι εκεί πια θα είναι το σπιτικό της, την έβαλαν να μάθει στις νεαρές μαγείρισσες πώς έφτιαχναν αυτά τα λεπτά, σπορένια, πεντανόστιμα βραχιολάκια που η γιαγιά ονόμαζε "σιμίτια"!!
Τώρα, θα σκέφτεστε, και τί σχέση έχουν τα ψωμάκια του τοστ που έφτιαξες με τα σιμίτια;; Κι εγώ θα σας απαντήσω... για σημίτια πήγαινα αλλά στο δρόμο κατέληξαν σε κουλουροψωμάκια για τοστ.-:))) 
Πάντως έγιναν αφράτα και πεντανόστιμα και σίγουρα θα ξαναδοκιμαστούν το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, αλλά σε πιο λεπτή έκδοση, μιας και οι δικές μας πριγκίπισσες τα ...τσάκισαν!!! -:)))))
Πάμε, λοιπόν, μαζί στην κουζίνα της γιαγιάς να δούμε πώς έφτιαχνε τα σιμίτια;;;
ΥΛΙΚΑ
350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
150 γρ. αλεύρι σκληρό, κοσκινισμένο
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 1/2 κ.γλ. αλάτι
3 κ.γλ. ζάχαρη
2 κ.σ. ελαιόλαδο
280 ml νερό χλιαρό
1 μπολ με σουσάμι 
1 μπολ με νερό σε θερμοκρασία δωματίου
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη, τη μαγιά, το ελαιόλαδο και το 1/3 από το νερό κι αρχίζουμε να ζυμώνουμε.
Προσθέτουμε και το υπόλοιπο νερό, σταδιακά και συνεχίζοντας το ζύμωμα.
Προσοχή: η ποσότητα του νερού μπορεί να έχει μικρές αλλαγές ανάλογα με το αλεύρι αλλά και τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος.
Φτιάχνουμε μια ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια και είναι μαλακή.
Ανάβουμε το φούρνο στους 35-40 βαθμούς Κελσίου και βάζουμε μέσα το μπολ με τη ζύμη για 40 λεπτά ή έως ότου η ζύμη φουσκώσει και διπλασιαστεί σε όγκο.
Βγάζουμε τη ζύμη από το φούρνο και στο σημείο αυτό, αυξάνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Ύστερα, ξεφουσκώνουμε τη ζύμη με τα δάχτυλά μας και τη ζυμώνουμε για άλλα 5 λεπτά.
Κόβουμε μικρά κομμάτια, τα ανοίγουμε σε μπαστουνάκια και βάζοντας λίγο νερό στην άκρη τα κολλάμε ώστε να σχηματίσουμε τα κουλούρια (σιμίτια).
Βουτάμε το κάθε κουλούρι, γρήγορα στο μπολ με το νερό και μετά στο μπολ με το σουσάμι.
Φροντίζουμε ώστε να τυλίγεται καλά στο σουσάμι.
Καλύπτουμε μια λαμαρίνα φούρνου με αντικολλητικό χαρτί και τοποθετούμε τα κουλούρια (σιμίτια) αφήνοντας ένα κενό 3 εκατοστών ανάμεσα.
Ψήνουμε για 20-30 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος των σημιτιών (τα κανονικά είναι πολύ λεπτά αλλά, προσωπικά, μου αρέσουν πιο γεμάτα και ψωμένια) ή έως ότου ροδίσουν.
TIPS
Εάν αγαπούμε τις σταφίδες, προσθέτουμε και 100 γρ. σταφίδες μαύρες.
Καλή επιτυχία αλλά προσέξτε... η γιαγιά μαγείρισσα του παλατιού συμβουλεύει "τα σιμίτια πρέπει να είναι λεπτά και καθόλου χοντρά!!!! Εσείς όμως μπορείτε να κάνετε ό,τι θέλετε... εξ άλλου βγήκαμε από το παραμύθι, έτσι δεν είναι;;;
Και όχι... τα σιμίτια δεν προέρχονται από το όνομα ...γνωστού πολιτικού απλά εγώ διάβαζα λίγο πριν ένα άρθρο σχετικό και μου κόλλησε...η λάθος γραφή της λέξης!!!!!
Tante Kiki
49 Comments
No