Γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι


Καλησπέρα αγαπημένοι μου μπλογκογείτονες! Τί κάνετε;;; Ελπίζω να είστε όλοι καλά. Καλό μήνα σας εύχομαι!!!

Σήμερα (δηλαδή εχθές γιατί τέτοια ώρα που γράφω είναι ήδη εχθές) ο καιρός, εδώ στη Θεσσαλονίκη είναι σαν τη διάθεσή μας τα τελευταία χρόνια... μια συννεφιά, μια χιόνι και μάλιστα πυκνό (τουλάχιστον στα Πεύκα) και μέσα σε μερικά λεπτά μιαν απίστευτη λιακάδα κι ένα καταγάλανος ουρανός όπου χορεύουν χαρούμενα κάτασπρα και καθόλου απειλητικά συννεφάκια αλλά κι ένας αέρας που κάνει τα δέντρα να χορεύουν στο πέρασμά του. Προσωπικά, με έχει καλύψει πλήρως!!! Τί άλλο να ζητήσω από τον καιρό;; Μόνο χαλάζι δεν μας έκανε!!! -:))))
Εν τω μεταξύ κάποια πορτοκάλια ήταν καθισμένα στη γωνιά τους εδώ και μερικές μέρες, περιμένοντας υπομονετικά να καταναλωθούν με κάποιο τρόπο. Εμείς όμως, κάναμε ότι δεν τα βλέπαμε γι άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο! Έτσι, μου τράβηξαν την προσοχή, γιατί κόντευαν ν' αρχίσουν τις διαμαρτυρίες ...αγανακτισμένα κι αυτά από την ...περιφρόνησή  που τους έλαχε!!! Γιατί όχι; σκέφτηκα!  Μέσα σε ελάχιστο χρόνο τα πορτοκάλια παρέλασαν μπροστά από τον τρίφτη, βγάζοντας το πορτοκαλένιο πανωφόρι τους και πήδηξαν χαρούμενα στην κατσαρόλα με το νερό. Η μοίρα τους είχε ήδη προδιαγραφεί... θα γίνονταν γλυκό του κουταλιού που δεν χαλάει και έχει την υπομονή να περιμένει πότε θα θυμηθούμε να το ...τιμήσουμε έτσι ώστε να μας χαρίσει απλόχερα τη γλύκα του.
Κλασσικό αλλά και διαχρονικό, απαραίτητο στη νηστεία αλλά και στη δίαιτα ...μας βγάζει από την δύσκολη θέση όταν χρειαζόμαστε ένα ξαφνικό κέρασμα και δεν υπάρχει τίποτε άλλο και συνοδεύει τέλεια τον ελληνικό καφέ τα κυριακάτικα πρωινά ή τα καθημερινά απογεύματα.
ΥΛΙΚΑ
1.200 γρ. πορτοκάλια ακέρωτα, χοντρόφλουδα
1.200 ζάχαρη
1 lt νερό
1 ξυλάκι κανέλας
χυμό από μισό λεμόνι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Τρίβουμε τα πορτοκάλια στον λεπτό τρίφτη για να μην αφαιρέσουμε πολύ από την φλούδα τους.
Βάζουμε το ξύσμα σε σακούλα τροφίμων και το φυλάγουμε στην κατάψυξη για κέικ, μπισκότα και κρέμες.
Όπως είναι ολόκληρα τα πορτοκάλια τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό και τα βράζουμε για 15 λεπτά.
Πετάμε το νερό τους και βάζουμε άλλο. 
Τα ξαναβράζουμε για 25 λεπτά και μετά χύνουμε και πάλι το νερό τους.
Ξαναβάζουμε νερό και αφήνουμε τα πορτοκάλια να βράσουν έως ότου να μπορούμε να τα τρυπήσουμε εύκολα με το πηρούνι.
Τα βγάζουμε από την κατσαρόλα, χύνουμε το νερό και τα πορτοκάλια αφού κρυώσουν τα κόβουμε σε 6 κομμάτια.
Εάν είναι μεγάλα τα κομμάτια, τα ξανακόβουμε στη μέση.
Παίρνουμε ένα ψαλιδάκι κουζίνας και αφαιρούμε τις άσπρες ίνες που έχουν στην κορυφή της φέτας τους (φωτό).
Έπειτα βάζουμε στην κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη να βράσουν έως ότου το σιρόπι "δέσει", περίπου 15-16 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει.
Βάζουμε μέσα τα πορτοκάλια και αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να βράσουν για άλλα 25-30 λεπτά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε στην κατσαρόλα για την επόμενη μέρα, έτσι ώστε να βγάλουν τα υγρά τους.
Την επόμενη μέρα, ξαναβράζουμε το γλυκό μέχρι να "δέσει" το σιρόπι, αφού προσθέσουμε και το ξυλάκι κανέλας.
Δοκιμάζουμε εάν έδεσε με ένα κρύο πιατάκι, όπου ρίχνουμε λίγο σιρόπι και εάν αυτό δεν "απλώσει" αλλά παραμείνει μια "κουκίδα φουσκωτή" τότε είναι έτοιμο.
Πριν αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και αφήνουμε το γλυκό μας να πάρει μια βράση.
Όταν θέλουμε να ανακατέψουμε την κατσαρόλα, την ανακινούμε κυκλικά.
Βάζουμε το γλυκό μας, ζεστό, σε αποστειρωμένα βάζα, τα σφραγίζουμε και τα αφήνουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν.
Φυλάγουμε τα βάζα σε δροσερό και σκοτεινό μέρος.
Tante Kiki
48 Comments
No