Mille-feuilles με κρέμα λεμονιού και καβουρδισμένα αμύγδαλα


...μια μπουκιά αξίζει όσο χίλιες λέξεις!!!
1 Φεβρουαρίου!!! Χιονίζει στη Θεσσαλονίκη... αλλά ξέρω... επειδή βγήκα έξω συνέβη!!!! Τέλος πάντων, λέτε να δούμε μιαν άσπρη μέρα έτσι ή θα μας τελειώσει το πετρέλαιο και θα δούμε "τον κόσμο αλλιώς" κατά την λαϊκή ρήση;;;;; Αισιοδοξία και θετική σκέψη να έχουμε κι όλα θα γίνουν!!!!! Η αισιοδοξία με χτύπησε κατακέφαλα τώρα που επέστρεφα!!!! αλλιώς δεν εξηγείται ή ίσως είναι επειδή πέρασα πολύ καλά με τους "συμμαθητές" μου, του σεμιναρίου, καλέ, όχι του σχολείου, στην καταπληκτική ταβέρνα "Άμπελο" που πήγαμε! Βεβαία, προκάλεσα λίγο...χιόνι αλλά δεν πειράζει... τάχει αυτά η ζωή!!! χαχαχα
Πότε πέρασαν τα Χριστούγεννα, πότε τελείωσε ο μήνας ...ούτε που το κατάλαβα ...αν κι αυτό είναι κάτι που μου συμβαίνει σχεδόν κάθε χρόνο.Πάντα νιώθω τον χρόνο να περνάει πιο γρήγορα μετά τα Χριστούγεννα!!!!!
Έτσι, για να ξεκινήσει γλυκά και νόστιμα ο μήνας, σήμερα κερνάω γλυκό αλλά όχι σοκολατένιο, όχι πάλι σοκολατένιο (έτσι μου είπε ο μπαμπάς μου!!!-:(((() την περασμένη Κυριακή που είχαμε "τραπέζι". Γι αυτό και διάλεξα να φτιάξω ένα  mille-feuilles με κρέμα λεμονιού που προέκυψε από τον συνδυασμό μιας lemon curd του D. Lebovitz και της crème patisserie-mousseline του  P.Hermé , δύο υπέροχων και πασίγνωστων δημιουργών της ζαχαροπλαστικής. Το αποτέλεσμα της "μοιραίας ένωσης" επισφραγίστηκε με μια κρέμα γάλακτος και η αφράτη κρέμα που προέκυψε μοσχοβολούσε λεμόνι. 
Θα μου πείτε... έκανες 3 διαφορετικές κρέμες για να καταλήξεις σε μία (άκρατος μαζοχισμός!!)!!! Ναι, αλλά άξιζε τον κόπο!!!!
Βέβαια, κάποιες αλλαγές ήταν αναπόφευκτες γιατί δεν ήθελα τόσα αβγά μέσα στο ίδιο γλυκό κι έτσι τα μείωσα ελαφρώς αυξάνοντας το κούσταρ πάουντερ για να "δέσει" η κρέμα. Επίσης, απλοποίησα λίγο την διαδικασία της κρέμας ζαχαροπλαστικής κι έβαλα αμέσως το βούτυρο (οπότε δεν έγινε crème mousseline) επειδή εγώ, έτσι κι αλλιώς, πρόσθεσα και μια κρέμα γάλακτος σε μορφή σαντιγύ για να αφρατέψει η κρέμα και να πάρει την επίγευση της κρέμας γάλακτος.
Διαβάστε τις λεπτομέρειες ενός λεμονάτου γλυκού "χιλίων φύλλων" που ενθουσίασε τους καλεσμένους μας... με τη ραφινάτη γεύση του αλλά και το διακριτικό άρωμά του.
Μille-feuilles τύπου Βερσαλλιών επί Λουδοβίκου 14ου!!!-:))))
Πιο φορτωμένο και προκλητικό δεν γίνεται!!!
ΥΛΙΚΑ
1 κρέμα γάλακτος (250 ml) με 35% λιπαρά χτυπημένη σε σαντιγύ
Για την lemon curd
125 ml (1/2 φλ. τσ.) χυμό λεμονιού
70 γρ. (1/3 φλ. τσ.) ζάχαρη
2 αβγά + 1 κρόκο ελαφρά χτυπημένα
1 πρέζα αλάτι
1 καψουλάκι βανιλίνης (επειδή δεν αντέχω την έντονη μυρωδιά αβγού)
80 γρ. μαργαρίνη ή βούτυρο σε κομματάκια
Για την crème patisserie
1 λίτρο γάλα πλήρες
100 γρ. (12 κ.σ.)  κούσταρ πάουντερ με άρωμα βανίλιας (ή κόρν φλάουρ)
200 γρ. άχνη
1 αβγό + 1 ασπράδι ελαφρά χτυπημένα
30 γρ. μαργαρίνη ή βούτυρο σε κομματάκια
1 φακελάκι φυσική βανίλια σε σκόνη Vahiné
Για τη βάση του μιλφέιγ
2 συσκευασίες σφολιάτας με 2 φύλλα η κάθε μία
1 αβγό χτυπημένο με λίγο νερό
Ελάχιστη άχνη για το πασπάλισμα της σφολιάτας
Για την διακόσμηση του γλυκού
1 φακελάκι σαντιγύ Garni + 200 ml κρύο γάλα
100 γρ. αμύγδαλα φιλέ καβουρντισμένα χωρίς λιπαρή ουσία
Μερικά σφολιατάκια θρυμματισμένα σε μικρά κομμάτια 
Λίγη άχνη (προαιρετικά)
Το "σεμνό" mille-feuilles!!
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Για την lemon curd
Βάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα τον χυμό λεμονιού, τη ζάχαρη, τα αβγά και τον κρόκο, τη βανιλίνη και το αλάτι και τα ανακατεύουμε σε σιγανή φωτιά.
Προσθέτουμε και το βούτυρο σε κομματάκια και συνεχίζουμε το ανακάτεμα σε σιγανή προς μέτρια φωτιά έως ότου η κρέμα πήξει.
Μόλις πήξει, την περνούμε από ένα σουρωτήρι και την αφήνουμε στην άκρη για να  κρυώσει.
Για την crème patisserie
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα (εκτός από 1 φλ.τσ.), την άχνη σε σιγανή φωτιά για να ζεσταθούν.
Στο 1 φλ.τσ. γάλα που κρατήσαμε, προσθέτουμε το κούσταρ πάουντερ (ή το κόρν φλάουρ) και το διαλύουμε, ανακατεύοντάς το καλά.
Χτυπάμε ελαφρά το αβγό και το ασπράδι με τη βανίλια.
Μόλις το γάλα ζεσταθεί προσθέτουμε το μείγμα γάλακτος με κούσταρ πάουντερ και ανακατεύουμε έως ότου η κρέμα αρχίσει να γίνεται παχύρρευστη.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα χτυπημένα αβγά, συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
Ξαναβάζουμε στη φωτιά και σε σιγανή φωτιά, συνεχίζουμε το ανακάτεμα για άλλα 7-8 λεπτά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε έως ότου αυτό λιώσει και ομογενοποιηθεί στην κρέμα.
Σκεπάζουμε την κρέμα με μια διαφανή μεμβράνη και την αφήνουμε να κρυώσει καλά για 1-2 ώρες.
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγύ.
Μόλις η κρέμα κρυώσει, βάζουμε και τις τρεις κρέμες (lemon curd, crème patisserie και σαντιγύ) στο μπολ του μίξερ και τις ανακατεύουμε με το μίξερ σε πολύ χαμηλή ταχύτητα, έως ότου έχουμε μια κρέμα αφράτη και ομογενοποιημένη.
Αφήνουμε κατά μέρος την κρέμα μέχρι να την χρησιμοποιήσουμε.
Για την διακόσμηση του γλυκού
Βάζουμε το κρύο γάλα και τη σαντιγύ σε σκόνη στο μπολ του μίξερ και τα χτυπάμε για 4-5 λεπτά, έως ότου έχουμε μια σφιχτή σαντιγύ.
Θρυμματίζουμε μερικά από τα σφολιατάκια.
Σε αντικολλητικό τηγάνι, χωρίς λιπαρή ουσία καβουρντίζουμε τα αμύγδαλα φιλέ.
Για τη βάση του μιλφέιγ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου.
Κόβουμε τα φύλλα σφολιάτας σε μακρόστενα ή τετράγωνα κομμάτια, στο μέγεθος που θέλουμε και τα βάζουμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
Τα αλείφουμε με το αβγό και πασπαλίζουμε με λίγη άχνη.
Τα τρυπάμε σε πολλά σημεία με ένα πηρούνι και τα βάζουμε να ψηθούν για 30-35 λεπτά.
Σύνθεση του γλυκού
Κάθε μιλφέιγ το φτιάχνουμε με 3 βάσεις σφολιάτας.
Παίρνουμε μια βάση σφολιάτας και με το κορνέ βάζουμε επάνω από την κρέμα λεμονιού.
Ξαναβάζουμε σφολιάτα και πάλι κρέμα λεμονιού.
Τέλος, σκεπάζουμε με σφολιάτα, βάζουμε  σαντιγύ, με ένα άλλο κορνέ και πασπαλίζουμε πρώτα με θρυμματισμένα σφολιατάκια και ύστερα με καβουρντισμένα αμύγδαλα. Αυτό είναι ένα μετριοπαθές και σεμνό σπιτικό mille-feuilles.
Εάν θέλουμε ένα γλυκό τύπου Βερσαλλιών, εποχής Λουδοβίκου 14ου, υπερβολικά γεμάτο, και προκλητικά χορταστικό... καλύπτουμε το mille-feuilles με κρέμα γύρω-γύρω και αφού το διακοσμήσουμε με θρυμματισμένα σφολιατάκια και αμύγδαλα, το πασπαλίζουμε με άχνη.
Όπως και να είναι πάντως ...γίνεται ένα υπέροχο mille-feuilles (αν και υπάρχει πιο εύκολη κρέμα με λεμόνι, η συγκεκριμένη είναι κυριολεκτικά θεσπέσια και αξίζει τον κόπο)!!
TIPS
* Το μόνο που δεν έκανα αλλά θα το κάνω την επόμενη φορά είναι αυτό που διάβασα σε κάποια γαλλική ιστοσελίδα μαγειρικής... να καλύψω, δηλαδή, τη σφολιάτα με αντικολλητικό χαρτί για να μην φουσκώσει καθόλου. Η αλήθεια είναι ότι με το τρύπημα πάλι μου φούσκωσε λίγο αλλά θα το ξαναδοκιμάσω σύντομα...
* Το mille-feuilles λεμονιού μπορούμε να το γαρνίρουμε και με φρέσκα κόκκινα φρούτα.
Tante Kiki
41 Comments
No