Γλυκό σαλάμι πραλίνας


...αξεπέραστη νοστιμιά!!!
Γλυκό σαλάμι πραλίνας

Γλυκό "σαλάμι" ένα γλυκό vintage που θα το βρεις γυρίζοντας πίσω τουλάχιστον μια γενιά. Όλο και σου το κέρασε κάποια μαμά, γιαγιά, θεία γι αυτό και μόλις ακούς το όνομά του σου έρχονται στο νου εικόνες από τα χρόνια που μόλις το έβλεπες σου... ένα σαλάκι έτρεχε και μαζί κι εσύ για να το απολαύσεις. 
Θα μου πεις... τώρα πια ένα σωρό ιδιαίτερα και γκουρμέ γλυκά έχουν εμφανιστεί εσύ εκεί κόλλησες; Θα σου απαντήσω πως ναι... γιατί ακριβώς αποτελούν ένα σημείο αναφοράς, έναν γλυκό φάρο που στέκεται αγέρωχα στο ίδιο σημείο, ακίνητο και πάντα νόστιμο. 
Είναι σίγουρο ότι είναι το γλυκό που θα φτιάξεις όταν θα έχεις λίγο χρόνο αλλά θα περιμένεις φίλους ή όταν τα παιδιά, καλοκαίρι ή χειμώνα δεν έχει πια σημασία (παρά το ότι είναι γλυκό ψυγείου ή και κατάψυξης όταν βιάζεσαι) θέλουν οπωσδήποτε μια γλυκολιχουδιά αλλά και όταν θέλεις να πας σε μια φίλη για καφέ και θέλεις να της πας ένα φαγώσιμο δωράκι. Εξάλλου, δεν είναι ένα γλυκό που μπορείς να το αγνοήσεις. Για σήμερα, λοιπόν, το γνωστό "γλυκό σαλάμι" σε μιαν άλλη εκδοχή, με κουβερτούρα πραλίνας της NESTLE, σοκολατένια πραλίνα και φουντούκια. Γίνεται πράγματι διαφορετικό από το κλασσικό, πολύ νόστιμο και για τους λάτρεις του φουντουκιού και της σοκολάτας μια θεϊκή λιχουδιά!

ΥΛΙΚΑ
  • 250 γρ. κουβερτούρα πραλίνα NESTLE, σε κομμάτια
  • 150 γρ. κουβερτούρα NESTLE, σε κομμάτια
  • 3-4 κ.σ. σοκολατένια πραλίνα φουντουκιού
  • 400 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 150 γρ. μαργαρίνη με άρωμα βουτύρου
  • 80 γρ. ψημένα φουντούκια ψιλοκομμένα
  • 2 πακέτα μπισκότα Petit Beurre

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

  1. Ψήνουμε τα φουντούκια σε αντικολλητικό τηγάνι, χωρίς λιπαρή ουσία για 4-5 λεπτά, ανακατεύοντάς τα συνεχώς για να μην καούν.
  2. Αποσύρουμε από τη φωτιά και μόλις πέσει λίγο η θερμοκρασία τους, τα τυλίγουμε σε μια πετσέτα κουζίνας και τρίβοντάς τα, αφαιρούμε τη φλούδα τους.
  3. Έπειτα τα αλέθουμε στο multi έτσι ώστε να είναι μεν ψιλοαλεσμένα αλλά χωρίς να γίνουν σκόνη.
  4. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα την κρέμα γάλακτος και την ζεσταίνουμε.
  5. Σε ένα μπολ έχουμε βάλει τα δύο είδη κουβερτούρας, σε κομμάτια.
  6. Τα περιχύνουμε με τη ζεστή κρέμα γάλακτος και αφήνουμε για λίγο ώστε να λιώσουν.
  7. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν και προσθέτουμε το βούτυρο.
  8. Ανακατεύουμε και πάλι για να ομογενοποιηθεί το μείγμα και προσθέτουμε τα μπισκότα θρυμματισμένα και τα φουντούκια.
  9. Στρώνουμε ένα αντικολλητικό χαρτί αρκετά μεγάλο και το πασπαλίζουμε με μπόλικη άχνη.
  10. Βάζουμε επάνω το μείγμα και το τυλίγουμε σαν σαλάμι.
  11. Το τυλίγουμε ξανά με αλουμινόχαρτο και το βάζουμε στην κατάψυξη για μερικές ώρες.
  12. Πριν να το σερβίρουμε, το βάζουμε για λίγο στο ψυγείο, ώστε να μην είναι πολύ σκληρό.
Γλυκό σαλάμι πραλίνας

Tante Kiki
40 Comments
No