Χορτόπιτα με χωριάτικο φύλλο κι ένα βραβείο!


Καλησπέρα σας!!! Τελικά, μιαν αδυναμία στις πίτες την έχω... θα μου πείτε "μόνον στις πίτες;;;;" " Όχι μόνον", θα σας απαντήσω, αλλιώς θα γινόμουν food blogger;;;; Τί να γίνει... θεωρώ ότι  η γεύση είναι από τις κυρίαρχες αισθήσεις που φθάνουν στον εγκέφαλο δημιουργώντας μας δυσφορία ή ευφορία. Το να γευθείς κάτι νόστιμο είναι μια στιγμή ευτυχίας που πολλές φορές μπορεί να μας βοηθήσει αποτελεσματικά. Βέβαια, άλλο είναι η αίσθηση μιας ωραίας γεύσης, ενός ωραίου πιάτου κι άλλο ο εθισμός στο πολύ φαγητό που μας κάνει να νιώθουμε, κάθε άλλο παρά ευχάριστα.
Εξ άλλου, η γεύση συνδέεται και με τη μνήμη... ίσως έχετε ακούσει για την γευστική μνήμη που μας συνδέει με την παιδική μας ηλικία και με τα συναισθήματα όταν  τρώμε κάποιο φαγητό που μας το μαγείρευε κάποιο αγαπημένο πρόσωπο.
Αφήνω όμως τη θεωρία και προχωρώ στην πίτα με χωριάτικο φύλλο που έφτιαξα για πρώτη φορά.
Τη συγκεκριμένη συνταγή τη βρήκα στη συσκευασία των Μύλων Κρήτης και, τελικά, είχε δίκιο που μου "έκανε κλικ" και με καλούσε να τη φτιάξω.
Έγινε ένα ωραίο φύλλο, χωριάτικο, τραγανό, με πολύ ωραία υφή και γεύση αλλά και πολύ εύκολο στην παρασκευή του.
ΥΛΙΚΑ για 1 λαμαρίνα φούρνου
Για τη ζύμη του χωριάτικου φύλλου
500 γρ. αλεύρι σκληρό από τους Μύλους Κρήτης, κοσκινισμένη
1 1/2 κ.γλ. baking powder
60 γρ. ελαιόλαδο
1 αβγό
1/4 κ.γλ. αλάτι
Χυμό από 1/2 λεμόνι
1/2 κ.γλ. ζάχαρη
200-220 γρ. κρύο νερό

Για τη γέμιση
500 γρ. σπανάκι κομμένο
250 γρ. πράσα σε ροδέλες
4 κρεμμυδάκια φρέσκα σε ροδέλες
2 μέτρια κρεμμύδια σε φέτες
Τα φύλλα από 4 παντζάρια, κομμένα
3 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 πρέζα εστραγκόν
200 γρ. τυρί φέτα θρυμματισμένη
150 γρ. πεκορίνο Αμφιλοχίας τριμμένο
3 αβγά
Αλάτι και πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Για τη γέμιση της πίτας
Ετοιμάζουμε πρώτα τη γέμιση για να προλάβει να κρυώσει πριν να τη βάλουμε στη πίτα.
Σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι, βάζουμε το ελαιόλαδο, τα πράσα, το σπανάκι, τα παντζαρόφυλλα, τα κρεμμυδάκια και τα κρεμμύδια και τα αφήνουμε για μερικά λεπτά να σοταριστούν.
Προσθέτουμε 1/2 ποτήρι νερό και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να τελειώσει το νερό.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν τα λαχανικά μας.
Όταν τα λαχανικά έχουν κρυώσει, προσθέτουμε τα τυριά, τα αβγά, το εστραγκόν, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά, ώστε να ομογενοποιηθεί το μείγμα της γέμισης.
Για τη ζύμη του φύλλου
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι και ανοίγουμε μια λακκούβα στο κέντρο.
Ρίχνουμε μέσα το baking, τη ζάχαρη, το αλάτι, το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, το αβγό και το 1/3 του νερού και αρχίζουμε να ζυμώνουμε.
Συνεχίζουμε το ζύμωμα, προσθέτοντας σιγά-σιγά όλο το νερό.
Η ζύμη μας γίνεται μαλακή αλλά δεν κολλάει στα χέρια.
Την τυλίγουμε σε διαφανή μεμβράνη και την αφήνουμε για 30 λεπτά στο ψυγείο (και περισσότερο να μείνει δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα).
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και τη χωρίζουμε σε δύο μέρη, γιατί φτιάχνουμε ένα χωριάτικο φύλλο για κάτω κι ένα για πάνω.
Ανοίγουμε με τον πλάστη το ένα κομμάτι ζύμης (το άλλο το ξαναβάζουμε στο ψυγείο, τυλιγμένο με τη μεμβράνη) στο μέγεθος του ταψιού μας.
Αλείφουμε το ταψί μας με ελαιόλαδο και απλώνουμε το φύλλο.
Αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο πάλι και βάζουμε τη γέμιση.
Ανοίγουμε και το δεύτερο φύλλο, σκεπάζουμε την πίτα, διπλώνουμε προς τα μέσα τις άκρες για να κλείσουμε γύρω γύρω τη γέμιση και χαράζουμε σε κομμάτια την πίτα, χωρίς όμως να κόβουμε τα κομμάτια μέχρι κάτω για να μην χυθεί η γέμιση καθώς θα ψήνεται.
Ραντίζουμε και πάλι με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε στις αντιστάσεις ή στον αέρα για 50-60 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η πίτα.
Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει για λίγο και κόβουμε σε κομμάτια.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Έλενα του http://oti-mas-aresei.blogspot.com/ αλλά και την Έλενα από τις http://syntageskardias.blogspot.com/ για την τιμή που μου έκαναν να μου χαρίσουν ένα ακόμη βραβείο. Είναι χαρά, για μένα,  να νιώθω ότι το Tante Kiki γίνεται ολοένα και πιο αγαπητό στην μπλογκογειτονιά. 
Να το βραβειάκι μου...
...μιας και δεν έχει κανόνες, το χαρίζω με τη σειρά μου:
1- στις Συνταγές της Καρδιάς του http://syntageskardias.blogspot.com
2- στην Ελπινίκη του http://elpinikicook.blogspot.com/
3- στην Αμαρυλλίδα του http://amaryllis-femme.blogspot.com/
4- στην Βάλια του http://kaneoneira.blogspot.com/
5- στην Γιασμίν του http://www.giasminblogspotcom.blogspot.com/
6- στην Έλενα του http://wwwcookwithelena.blogspot.com/
7- στην Ελένη του http://eleniscooking.blogspot.com/
8- στην Νάσια του http://lacasitadeamistad.blogspot.com/
9- στην Κατερίνα του http://kapaworld.blogspot.com/
10- στην Βέρα του http://owlmommy.blogspot.com/
Αλλά και όποια άλλη φίλη θέλει να το πάρει για να στολίσει το σπιτάκι της μπορεί να το πάρει. Της το χαρίζω!!!      Καλό σας βράδυ!!!
Tante Kiki
24 Comments
No