Μπριζόλες χοιρινές με πουρέ και κόκκινο λάχανο


Κυριακάτικο πιάτο, γεμάτο αρώματα και γεύσεις. Fusion πιάτο μιας και συνδυάζει ένα αγγλοσαξωνικό συνοδευτικό κρεάτων και ειδικότερα χοιρινού και πουλερικών με τον κλασσικό ελληνικό πουρέ στην πιο απλή εκδοχή του.
Όσο για τις χοιρινές μπριζόλες λαιμού,  τυλιγμένες μέσα στη μαρινάτα τους και ψημένες στη γάστρα ...τί να πει κανείς. Η νοστιμιά τους τις κάνει ακαταμάχητες! Τώρα, αν με ρωτήσει κάποιος με τί θα συνόδευα αυτό το πιάτο... εγώ θα πρότεινα μόνον ένα καλό κόκκινο κρασί, μιας κι ένα τέτοιο πιάτο "δεσπόζει" στο τραπέζι με την επιβλητική χρωματική, αρωματική αλλά και γευστική του παρουσία.
ΥΛΙΚΑ
3 χοιρινές μπριζόλες λαιμού
Για τη μαρινάτα
1 κ.σ. κέτσαπ
1 κ.σ. μουστάρδα
Αλάτι - Πιπέρι
Ρίγανη - Θρούμπι
Δενδρολίβανο - Θυμάρι
Για το συνοδευτικό με το κόκκινο λάχανο με καραμελωμένα κρεμμύδια
350 γρ. κόκκινο λάχανο
250 γρ. κρεμμύδια σε φετούλες
2 ξινόμηλα σε κομματάκι
1 κ.σ. μαύρη ζάχαρη
1 φλ. καφέ κρασί κόκκινο ημίγλυκο
2 κ.σ. μηλόξιδο
4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
1/2 κ.γλ. κόλιανδρο
250-300 ml νερό ζεστό
Αλάτι - πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Για τη μαρινάτα
Ετοιμάζουμε τη μαρινάτα ανακατεύοντας καλά όλα τα υλικά.
Πλένουμε καλά τις μπριζόλες και τις βάζουμε για 3-4 ώρες στη μαρινάτα.
Έπειτα, τις τοποθετούμε στη  σχάρα της γάστρας, τις αλατίζουμε και τις αλείφουμε με τη μαρινάτα.
Βάζουμε στη γάστρα 11/2 ποτήρι νερό.
Την κλείνουμε και βάζουμε να ψηθούν οι μπριζόλες, για 90 λεπτά περίπου, πάντα με κλειστή τη γάστρα.
Για το κόκκινο λάχανο με τα καραμελωμένα κρεμμύδια
Βαζουμε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε τα κρεμμύδια και το λάχανο και τα αφήνουμε να σοταριστούν για 5-6 λεπτά.
Προσθέτουμε τα μήλα και αφήνουμε για άλλα 4-5 λεπτά, έως ότου να μαραθούν.
Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε το μηλόξιδο, τη ζάχαρη, αλατοπίπερο, το κόλιανδρο και το ζεστό νερό.
Αφήνουμε για 45-50 λεπτά να βράσει σε σιγανή φωτιά, ανακατώνοντας, προσεκτικά, με μια ξύλινη κουτάλα ή καλύτερα ανακινώντας την κατσαρόλα.
Μετά από τον χρόνο αυτό, ελέγχουμε εάν το λάχανο είναι έτοιμο και εάν ναι, αποσύρουμε από τη φωτιά.
Μόλις ψηθούν και οι μπριζόλες, βάζουμε στο πιάτο μια μπριζόλα, πουρέ και λάχανο.
Γαρνίρουμε με φέτες λεμονιού και περιχύνουμε τον πουρέ με λίγο ζουμί από τις μπριζόλες.
Καλή εβδομάδα!!
Tante Kiki
20 Comments
No