Σπανακοπρασόρυζο με μπισκότα γραβιέρας


...το πράσινο ριζότο της νοστιμιάς
Καλησπέρα από τη χειμωνιάτικη και άσπρη Θεσσαλονίκη. Βέβαια, τα πολλά χιόνια έλιωσαν και τα σχολεία άνοιξαν, οπότε σήμερα μπορώ να πω ότι, αν και ψιλοχιονίζει συνεχώς τουλάχιστον... εδώ επάνω, η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη (όχι ότι ήταν και ιδιαίτερα δύσκολη βέβαια, γιατί, γενικά, οι δρόμοι δεν έκλεισαν παρά μόνον κάποια στενά και μικρά δρομάκια). Τέλος πάντων, σήμερα λέω να σας φιλέψω  ένα ριζότο, απλό, νοστιμότατο και καταπράσινο (όχι καλέ, μην πάει ο νους σας στο πονηρό... πράσινο λόγω υλικών). Πάμε;;;;; Γρήγορα στο τραπέζι!!  A table!!!!(όπως λένε κι οι Γάλλοι)...
ΥΛΙΚΑ
250 γρ.σπανάκι ψιλοκομμένο (φρέσκο ή κατεψυγμένο)
250 γρ. πράσα σε ροδέλες
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
150 ml νερό
1 φλ.τσ. (200 γρ.) ρύζι Καρολίνα
300 ml ζεστό νερό
Αλάτι
Πιπέρι λευκό
Εστραγκόν
1 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
4 κ.σ. ελαιόλαδο
Χυμό από 1/2 λεμόνι
Για το γαρνίρισμα
Λίγο ροζ πιπέρι σε κόκκους
Γιαούρτι στραγγιστό
Λίγο άνηθο ψιλοκομμένο
1 φέτα λεμονιού
Για τα μπισκότα γραβιέρας
100 γρ. γραβιέρα Μετσόβου (Κρήτης ή οποιαδήποτε άλλη της αρεσκείας μας) χοντροτριμένη
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο, το σπανάκι, το κρεμμύδι, τα πράσα και το φρέσκο κρεμμυδάκι και τα σοτάρουμε για λίγο, έως ότου μαραθούν (4-5 λεπτά).
Προσθέτουμε τα 150 ml νερό και αφήνουμε τα λαχανικά μας να σιγοβράσουν έως ότου το νερό απορροφηθεί.
Εν τω μεταξύ, πλένουμε το ρύζι και μόλις τα λαχανικά απορροφήσουν το νερό, προσθέτουμε τα 300ml ζεστό νερό, το ρύζι, το εστραγκόν, αλάτι, λευκό πιπέρι και αφήνουμε το ριζότο σε σιγανή φωτιά, να βράσει έως ότου απορροφηθεί κι αυτό το νερό.
Όταν το ριζότο μας έχει βράσει για 10 περίπου λεπτά και πριν να τελειώσει το νερό του, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και τον άνηθο, ανακατεύουμε απαλά και αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να απορροφηθεί όλο το νερό.
Δοκιμάζουμε εάν το ρύζι μας έχει μαλακώσει και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Για τα μπισκότα γραβιέρας
Υπάρχουν 2 τρόποι να ετοιμαστούν τα μπισκότα γραβιέρας
1- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς Κελσίου.
  Καλύπτουμε ένα ταψάκι με αντικολλητικό χαρτί και βάζουμε κουταλιές γραβιέρας   
  σε απόσταση 5 εκατοστών μεταξύ τους.
  Τις πιέζουμε λίγο για να απλωθεί η γραβιέρα και ψήνουμε για 5-6 λεπτά, μέχρι 
  να ροδίσουν ελαφρώς.
Μπισκότα γραβιέρας στο φούρνο
2- Βάζουμε να ζεσταθεί ένα αντικολλητικό τηγάνι χωρίς καθόλου λιπαρή ουσία και  
    ρίχνουμε μέσα κουταλιές από την γραβιέρα.
    Ψήνουμε σε δυνατή φωτιά πρώτα από την μία πλευρά και μετά από την άλλη.
    Η δυσκολία στον συγκεκριμένο τρόπο είναι όταν θα γυρίσουμε το μπισκότο για  
    να ψηθεί και από την δεύτερη πλευρά, μιας και είναι μαλακό γιατί είναι ζεστό.
    Εδώ μπορούμε να το γυρίσουμε είτε  με την βοήθεια ενός πηρουνιού και μιας 
    σπάτουλας σιλικόνης αρκετά φαρδιά ώστε να χωράει όλο το μπισκότο είτε να 
    αναποδογυρίσουμε το τηγάνι σε ένα πιάτο για να πέσουν τα μπισκότα και μετά 
    να αναποδογυρίσουμε το πιάτο ξανά στο ζεστό τηγάνι.
    Βγάζουμε τα μπισκότα και τα αφήνουμε να κρυώσουν έτσι ώστε να σκληρύνουν  
    πριν να γαρνίρουμε με αυτά το ριζότο μας.
Μπισκότα γραβιέρας σε αντικολλητικό τηγάνι
Για το γαρνίρισμα
Αφήνουμε για λίγο να κρυώσει και σερβίρουμε, συνοδεύοντας το ριζότο με λίγο στραγγιστό γιαούρτι πασπαλισμένο με άνηθο ψιλοκομμένο και ξύσμα λεμονιού, μια φέτα λεμονιού, ένα μπισκότο παρμεζάνας και κόκκους από ροζ πιπέρι.
Προσωπικά πιστεύω ότι το συγκεκριμένο ριζότο, πρέπει να σερβίρεται χλιαρό για να αναδεικνύονται όλα τα αρώματά του.
Ουυυυπς!!! Ξέχασα...η Μαρία Amaryllis  πρότεινε να βρεθούμε όλες μαζί στη Θεσσαλονίκη! Δεν είναι πολύ ωραία ιδέα;;;; Δηλώστε συμμετοχή για την παρουσία σας μέσω αυτού του συνδέσμου.

Tante Kiki
25 Comments
No