Κρεατόσουπα με τραχανά και λαχανικά


Καλησπέρα σας! Κρύο σήμερα και χιόνι όλη την ημέρα εδώ στη Θεσσαλονίκη!!! Πολλά σχολεία δεν λειτούργησαν και τα περισσότερα παιδάκια έμειναν μέσα στα σπίτια τους, προφανώς, λόγω υπερβολικού κρύου. Άλλες χρονιές, με χιόνια πάλι, εδώ στη γειτονιά μου έβλεπες στο δρόμο παιδάκια που έτρεχαν κι έπαιζαν χιονοπόλεμο, έκαναν χιονανθρώπους ή κατέβαιναν με έλκηθρα την απέναντι κατηφόρα, χαρά Θεού δηλαδή. Σήμερα μόνον δύο παιδάκια έπαιζαν στο χιόνι!!!! 
'Ετσι, σήμερα, από το πρωί τριγύριζε στο μυαλό μου η ιδέα μιας αχνιστής χειμωνιάτικης σούπας... κάτι τέτοιες μέρες μου φαίνεται απαραίτητη η σούπα και πολλές φορές δεν θέλω να φάω τίποτε άλλο. Κατέληξα, λοιπόν, να φτιάξω μια ζεστή τραχανόσουπα με λαχανικά και λίγο κρέας, έτσι για να είναι πιο δυναμωτική, κυρίως για τα κορίτσια μας (βέβαια, εγώ έφαγα σκέτη τραχανόσουπα αλλά τις μικρές τις ...ξεγέλασα κι έφαγαν και κρέας... ευτυχώς!!!-:)))) Και ξέρετε κάτι;;; Είναι από 'κείνα τα πιάτα που μπορεί κανείς να ονομάσει "πιάτα της κρίσης", και που μπορούν να χορτάσουν μικρούς και μεγάλους, χωρίς πολλά έξοδα με λίγο κρέας, αρκετά λαχανικά και τραχανά... γιατί όχι φτιαγμένο στο σπίτι!!! Εξ άλλου, παλιότερα, πριν γίνουμε ...τόσο μοντέρνοι, ο τραχανάς έκανε αισθητή την παρουσία του σε πολλά ελληνικά σπίτια τις κρύες χειμωνιάτικες μέρες!!!
Εάν κι εσείς κρυώνετε και θέλετε ένα πιάτο ζεστό, θρεπτικό και υγιεινό που θα βοηθήσει τον οργανισμό να αντέξει το κρύο... ελάτε μαζί μου, θα σας φιλέψω από την αχνιστή σούπα που... περίσσεψε!!!
ΥΛΙΚΑ για 4-6 άτομα
500 γρ. μοσχάρι "ποντίκι" σε κομματάκια 
2 μέτριες ντομάτες σε κομματάκια
2 μέτρια καρότα σε φετούλες
2 μέτρια κρεμμύδια σε φέτες
2 πράσα σε ροδέλες
1 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης σε κυβάκια
1 φλ. τσ. ξινό τραχανά
5 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι - Πιπέρι
Ρίγανη 
Πάπρικα γλυκιά ή καυτερή ή καπνιστή(προαιρετικά)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Πλένουμε τα κομμάτια από το κρέας και τα βάζουμε στην κατσαρόλα με λίγο νερό, σε μέτρια φωτιά για να πάρουν μια βράση.
Μόλις το νερό γεμίσει με τον αφρό του κρέατος το χύνουμε.
Βάζουμε στην κατσαρόλα το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί, βάζουμε το κρέας και τα λαχανικά και τα σοτάρουμε για μερικά λεπτά.
Προσθέτουμε νερό, τόσο όσο να καλύπτει τα υλικά και αφήνουμε το φαγητό μας να βράσει σε σιγανή προς μέτρια φωτιά, για 40-50 λεπτά, περίπου.
Δεν μας πειράζει εάν παραβράσουν τα λαχανικά μας γιατί είναι σούπα.
Μετά από τα 40-50 λεπτά, προσθέτουμε τον τραχανά, αλάτι, πιπέρι, μπόλικη ρίγανη και εάν χρειάζεται ακόμη 1-2 ποτήρια ζεστό νερό.
Αφήνουμε για άλλα 10-12 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Μπορούμε να την πασπαλίσουμε με πάπρικα (γλυκιά, καπνιστή ή καυτερή) ή μπούκοβο (εφόσον την θέλουμε καυτερή).
Η σούπα μας είναι έτοιμη και την απολαμβάνουμε ζεστή!!!
Κι αν δεν σας αρέσει η τραχανόσουπα, επισκεφθείτε την ενότητα "Σούπες" για να δείτε περισσότερες και εξίσου νόστιμες επιλογές. Καλή σας όρεξη!!
Tante Kiki
24 Comments
No