Σοκολατένια τούρτα τύπου Sacher Torte


Το Βιεννέζικο υπέροχο και διάσημο σοκολατένιο γλυκό, που πρωτοέφτιαξε ο Φραντς Ζάχερ το 1832 για έναν πρίγκηπα, φτιάχνεται με μια καλά κρυμμένη συνταγή που έχει το ομώνυμο ξενοδοχείο και σερβίρεται παραδοσιακά με σαντιγύ. Αυτό είμαι σίγουρη ότι το γνωρίζετε όλοι ή σχεδόν όλοι.
Το ότι πολλές ταινίες έχουν σαν θέμα την μαγειρική είναι επίσης γνωστό. Έργα όπως τα "Chocolat", "Julia and Julie", "It's complicated" είναι αγαπημένα. Θα μου πείτε τί σχέση έχει το αυστριακό διάσημο γλυκό με τα έργα;;; Θα σας πω ότι η δική μου εκδοχή του διάσημου γλυκού ενώνει τα δύο αυτά!!!!!!
Και όχιιιιιι, δεν καταστράφηκε, ούτε βεβηλώθηκε κανένα από τα δύο!!! Πολύ απλά έφτιαξα το κέικ σοκολάτας που έφτιαχνε η Μέριλ Στρίπ στην ταινία "It's complicated" και το βρήκα σε κάποιο ένθετο του BBC Olive (με μικρές διαφοροποιήσεις... εγώ χρησιμοποίησα μισό-μισό γάλα και αριάνι και πρόσθεσα λικέρ βερίκοκο) με μαρμελάδα βερίκοκο και γλάσο σοκολάτας. 
Γεμίζει το στόμα σοκολατένια γεύση που σε συνδυασμό με τη φρουτένια δροσιά της μαρμελάδας βερίκοκο απογειώνει τις αισθήσεις και το κάνει εθιστικό και λατρεμένο!!!!
Σας δίνω τη συνταγή... έτσι για να αρχίσει γλυκά η εβδομάδα!!!
ΥΛΙΚΑ
Για το κέικ
300 γρ. φαρίνα που φουσκώνει μόνη της, κοσκινισμένη
100 γρ. κουβερτούρα σε κομμάτια
15 γρ. κακάο σε σκόνη, κοσκινισμένο
100 γρ. μαργαρίνη 
150 ml γάλα
120 ml αριάνι
225 γρ. καστανή (ή άσπρη) ζάχαρη
3 μεγάλα αβγά
1 κ.γλ. σόδα φαγητού κοσκινισμένη μαζί με το αλεύρι
1 πρέζα αλάτι
1 φακελάκι φυσική βανίλια σε σκόνη
2 κ.σ. λικέρ βερίκοκο 
Για τη γέμιση
300-350 γρ. μαρμελάδα βερίκοκο, χωρίς κομμάτια φρούτου, ελαφρά ζεσταμένη για να απλώνεται εύκολα
Για το γλάσο
230 γρ. κουβερτούρα royal Παυλίδης
230 ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
40 γρ. βούτυρο
1 κ.σ. μέλι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Για το κέικ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Βάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα το βούτυρο με το γάλα να ζεσταθούν.
Έπειτα, ρίχνουμε  και την κουβερτούρα μέσα στο μείγμα για να λιώσει.
Την ανακατεύουμε πότε πότε και την αφήνουμε να κρυώσει.
Σε ένα μπολ, αναμιγνύουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη σόδα και το κακάο.
Βάζουμε στο μπολ του μίξερ, τα αβγά και τη ζάχαρη, τη βανίλια και το λικέρ και χτυπάμε έως ότου το μείγμα ομογενοποιηθεί. 
Με το μίξερ στην πιο χαμηλή ταχύτητα, προσθέτουμε το αριάνι, το μείγμα της κουβερτούρας και σε δύο δόσεις το αλεύρι με το κακάο, το αλάτι και τη σόδα.
Μόλις το μείγμα ομογενοποιηθεί, σταματούμε το χτύπημα και βάζουμε το μείγμα σε μια στρογγυλή βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα, με διάμετρο 20 εκ. ή σε μια μεγάλη μακρόστενη για κέικ.
Το βγάζουμε από το φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει και το κόβουμε οριζόντια σε 3 δίσκους.
Για τη γέμιση
Βάζουμε τον ένα δίσκο σε πιατέλα και τον στρώνουμε με μαρμελάδα.
Επάνω βάζουμε τον δεύτερο δίσκο και τον στρώνουμε πάλι με μαρμελάδα.
Καλύπτουμε με τον τρίτο δίσκο και απλώνουμε και πάλι ελάχιστη μαρμελάδα.
Για το γλάσο
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα την κρέμα γάλακτος με το βούτυρο και το μέλι να ζεσταθούν.
Μόλις ζεσταθούν ρίχνουμε μέσα τα κομμάτια της κουβερτούρας και ανακατεύουμε λίγο για να λιώσουν.
Το γλάσο μας γίνεται παχύρρευστο, γυαλιστερό και ομοιογενές με λίγο ανακάτεμα.
Αφήνουμε να κρυώσει για λίγο και καλύπτουμε το κέικ μας.
Στολίζουμε το κέικ με λιωμένη άσπρη σοκολάτα ή με απλό γλάσο άχνης ή με βερίκοκο γλυκό που το έχουμε βάλει να στραγγίσει καλά από το σιρόπι του, ή όπως αλλιώς θέλουμε.
Το διατηρούμε στο ψυγείο αλλά το βγάζουμε μισή ώρα πριν να το σερβίρουμε γιατί τρώγεται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Καλή εβδομάδα και μην ξεχνάτε το giveaway!!!
Tante Kiki
33 Comments
No