Κλαφουτίς λαχανικών


Καλησπέρα σας! Για σήμερα ένα πεντανόστιμο πιάτο, κάτι σαν τάρτα αλλά χωρίς τη βάση της. Δανείζεται το στυλ, το όνομα και τη μορφή του από ένα παραδοσιακό γαλλικό γλυκό το clafoutis (και σπάνια clafouti). 
Η αρχική του μορφή είναι ένα γλυκό με κεράσια (με πιο φημισμένα τα κεράσια Montmorency) και μάλιστα ολόκληρα! Ναιιιι, με το κουκούτσι έτσι ώστε να μην ανακατευτεί ο χυμός τους με την κρέμα του γλυκού.
Το όνομά του εμφανίζεται για πρώτη φορά το 1864 και μάλλον προέρχεται από το ρήμα clafir ou claufir που σημαίνει "γεμίζω".
Το σημερινό clafoutis γίνεται με πατάτες και μανιτάρια και γεμίζει με μπεσαμέλ το στόμα μας. Σαν γεύση;;; Καταπληκτική, είτε μόλις έχει βγει από τον φούρνο είτε την επόμενη μέρα ξαναζεσταμένο! Δεν χάνει ίχνος από τη νοστιμιά του και αξίζει τον κόπο και την λίγη διαδικασία που χρειάζεται για να ετοιμαστεί. 
Δοκιμάστε το και θα καταλάβετε ότι διεκδικεί επάξια μια θέση στο τραπέζι μας πολλές φορές το χρόνο, σαν κυρίως πιάτο ή σαν ορεκτικό!
ΥΛΙΚΑ
400 γρ. μανιτάρια σε φέτες (φρέσκα, κατεψυγμένα ή κονσέρβα)
4-5 πατάτες μέτριες
1 κρεμμύδι σε λεπτές φέτες
2 κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης σε κυβάκια
150 γρ. πεκορίνο Αμφιλοχίας
Για τη μπεσαμέλ
400 ml γάλα χλιαρό
2 αβγά
6 κ.σ. μαργαρίνη
6 κ.σ. αλεύρι
4 τυράκια "La vâche qui rit" (ή 2 κ.σ. τυρί κρέμα της αρεσκείας μας)
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 πρέζα μοσχοκάρυδο σκόνη
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βράζουμε τις πατάτες ολόκληρες για 20 λεπτά και αφού κρυώσουν τις κόβουμε σε φέτες.
Βάζουμε τα μανιτάρια, το κρεμμύδι και τις πιπεριές σε αντικολλητικό τηγάνι και με ελάχιστη μαργαρίνη (ή σκέτο νερό) τα σοτάρουμε μέχρι να μαραθούν.
Βγάζουμε τα άλλα λαχανικά από το τηγάνι και, αφού δυναμώσουμε τη φωτιά, βάζουμε τις φέτες πατάτας να σοταριστούν λίγο έως ότου χρυσίσουν ελαφρά.
Για τη μπεσαμέλ
Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε τη μαργαρίνη να λιώσει.
Προσθέτουμε το αλεύρι ανακατώνοντας με μια ξύλινη κουτάλα και, σιγά-σιγά, προσθέτουμε το χλιαρό γάλα και το τυρί κρέμα.
Εάν σβολιάσει το μείγμα δεν ανησυχούμε γιατί μπορούμε πάντα να το ανακατέψουμε με το μίξερ χειρός και να εξαφανιστούν οι σβόλοι.
Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο και αφήνουμε τη μπεσαμέλ να βράσει σε σιγανή φωτιά έως ότου πήξει ελαφρά.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και μόλις το μείγμα μας κρυώσει λίγο (μετά από 10-15 λεπτά), προσθέτουμε και τα αβγά, ανακατεύοντας πάντα με την ξύλινη κουτάλα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.
Βουτυρώνουμε ένα ταψί και βάζουμε μια στρώση πατάτες και μετά μια στρώση από τα υπόλοιπα λαχανικά (μανιτάρια, πιπεριές, κρεμμύδι).
Πασπαλίζουμε με λίγο τυρί και ξαναβάζουμε πατάτες, λαχανικά και τυρί.
Τέλος, ρίχνουμε από πάνω και τη μπεσαμέλ.
Ψήνουμε για 30-35 λεπτά, έως ότου η μπεσαμέλ κάνει μια καστανόξανθη κρούστα.
Μόλις το κλαφουτίς είναι έτοιμο, το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει για λίγο έτσι ώστε να μπορούν εύκολα να βγούν τα κομμάτια από το ταψί χωρίς να διαλυθούν.
Προαιρετικά, μπορούμε να πασπαλίσουμε με μαϊντανό ψιλοκομμένο.
ΣΗΜ. Στο συγκεκριμένο clafoutis εγώ πρόσθεσα και 150 γρ. τυρί φέτα.
Καλή όρεξη!
Tante Kiki
17 Comments
No