Κοτόπουλο με πορτοκάλι και τραχανά


Ακούγεται αντισυμβατικό, έτσι δεν είναι;;; Κι όμως είναι ένα πιάτο που γίνεται πολύ νόστιμο όσο κι αν στην αρχή μπορεί να φανεί περίεργο. Νόστιμο και θρεπτικό, για μικρούς και μεγάλους, με υλικά απλά που σχεδόν πάντα έχουμε στην κουζίνα μας. Εκτός των άλλων, είναι και οικονομικό αλλά και χειμωνιάτικο.
Ακόμη και το πιο δύσκολο παιδί ξετρελλαίνεται με τη γλυκιά νοστιμιά  του, που ενώ δεν είναι "δύσκολη" για τους μικρούς ουρανίσκους, κρύβει έναν πλούτο θρεπτικών στοιχείων. Από την άλλη, κερδίζει και τους μεγάλους γιατί θυμίζει την κουζίνα της γιαγιάς και της μαμάς.
Προσωπικά με τον τραχανά έχω μια σχέση λατρείας. Είτε είναι γλυκός, είτε είναι ξινός τον... λατρεύω. Εξ άλλου μ' αυτόν μεγάλωσα. Μπορεί, όταν ήμουν μικρή (τώρα είναι ένα μυστήριο πώς κατέληξα να... κάνω δίαιτα!!!!) να μην έτρωγα σχεδόν τίποτε  αλλά... τραχανά έτρωγα. Θυμάμαι ακόμη τον παππού μου και την γιαγιά μου να μου φτιάχνουν τραχανά, να τον βράζουν με γάλα και να βάζουν μέσα φέτα θρυμματισμένη. Βέβαια, ακόμα αναριωτιέμαι πώς με τόσο τραχανά που έφαγα δεν τον σιχάθηκα αλλά τον λατρεύω!!! Ίσως τελικά, είναι η γευστική μνήμη, που έχει αποδειχθεί ότι συνδέεται άμεσα με τα συναισθήματα απ' όπου ξεπηδούν οι αναμνήσεις εκείνης της εποχής  και με κάνουν να τον λατρεύω.
Πάντως, το συγκεκριμένο φαγητό αξίζει να το δοκιμάσετε... είναι μια ήπια γευστική εμπειρία, μαμαδίστικη, με την ελαφριά ημίγλυκη φρουτώδη γεύση του πορτοκαλιού που σε κάνει να μην θέλεις να σταματήσεις να το γεύεσαι.
Τέλειο φαγητό, λοιπόν, για μικρούς και μεγάλους!!!!
Ας δούμε τα υλικά και την προετοιμασία του...
ΥΛΙΚΑ
2 στήθη κοτόπουλου κομμένα σε κομμάτια
2 πράσα σε ροδέλες (μόνον το πράσινο μέρος)
2 καρότα σε ροδέλες
1 μεγάλο κρεμμύδι σε φέτες
1 μέτρια κόκκινη πιπεριά σε κυβάκια
1 μέτρια ντομάτα σε κομματάκια
Χυμό από 1 μεγάλο πορτοκάλι
1 πρέζα σκόρδο σε σκόνη
1 πρέζα κόλιανδρο σε σκόνη
1 πρέζα ρίγανη ξερή
Αλάτι και πιπέρι 
1 φλ.τσ. τραχανά γλυκό ή ξινό
4 κ.σ. ελαιόλαδο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα, μαζί με το κοτόπουλο,τα πράσα, το κρεμμύδι, τη πιπεριά και το καρότο και αφήνουμε να σοταριστούν για 3-4 λεπτά, γυρίζοντας το κοτόπουλο για να σοταριστεί και από τις δύο πλευρές.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν τρυπάμε με πηρούνι το κοτόπουλο για να μην φύγουν τα υγρά του, απλά το γυρίζουμε.
Προσθέτουμε και την ντομάτα και σβήνουμε με το χυμό του πορτοκαλιού.
Αφήνουμε για 2-3 λεπτά να σιγοβράσει και μετά προσθέτουμε 2-3 ποτήρια νερό.
Αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να βράσει το κοτόπουλο για 30-35 λεπτά ή έως ότου δούμε ότι έχει ασπρίσει και μαλακώσει.
Όταν το κοτόπουλο είναι έτοιμο, ελέγχουμε εάν το φαγητό μας έχει τόσο νερό όσο χρειάζεται για να βράσει ο τραχανάς (εάν δεν έχει προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό).
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα και τον τραχανά και τον αφήνουμε να βράσει, σε σιγανή φωτιά, για 10-12 λεπτά (συνήθως, ο προτεινόμενος χρόνος βρασμού του τραχανά, που αναγράφεται στη συσκευασία, είναι 10 λεπτά).
Το φαγητό πρέπει  να έχει λίγο ζουμάκι  όταν θα το αποσύρουμε από την φωτιά.
Το αφήνουμε να κρυώσει για 10-15 λεπτά και  να απορροφήσει το ζουμάκι αυτό σιγά-σιγά.
Σερβίρουμε, εάν θέλουμε, πασπαλισμένο με λίγη γλυκιά πάπρικα.
TIPS
* Εάν χρησιμοποιήσουμε χύτρα ταχύτητος για το κοτόπουλο, χρειαζόμαστε 20 λεπτά από την στιγμή που θα σφυρίξει η βαλβίδα.
* Το συγκεκριμένο πιάτο είναι εξίσου ωραίο εάν κόψουμε το στήθος του κοτόπουλου σε μπουκιές και επιπλέον χρειάζεται λιγότερη ώρα για να ετοιμαστεί.
Υπάρχει καλύτερη απόδειξη;;;;
Tante Kiki
9 Comments
No