Λαχανοντολμάδες λαδεροί


...οι αγαπημένοι της μαμάς μου
Καλησπέρα αγαπημένοι μου μπλογκογείτονες. 
Σήμερα είναι η μέρα της μαμάς μου!!! Όχι, δεν αποφάσισε να "μπλογκαριστεί", αν κι εδώ που τα λέμε ...θα με βόλευε να γράφει και κανένας άλλος μιας και είναι φορές που ...τρέχω και δεν προλαβαίνω και κάνω κάτι μεταμεσονύκτιες αναρτήσεις!!!
Αλλά, ένα έμαθα από τότε που μεγάλωσα (όχι πολύ... μεγάλωσα μόνον όσο χρειάζεται, μην κάνουμε και υπερβολές χαχαχα)... ότι δεν γίνονται όλα όσα θέλεις σ' αυτή την ζωή και ωριμάζω σημαίνει το δέχομαι και ...πάω παρακάτω:)))) Έτσι λοιπόν, χαίρομαι πολύ όταν  ανεβάζω κάποιες συνταγές που είναι δικές της, όπως τις φτιάχνει χρόνια τώρα και τις απολαμβάνει όλη η οικογένεια! Ξέρετε πώς είναι αυτές οι οικογενειακές συνταγές... είναι μαμαδίστικα νόστιμες, καθησυχαστικές γευστικά σαν ένα γνωστό λιμάνι που ξέρεις ότι μετά από περιπέτειες εκεί θα βρεις την σίγουρη λύση και τη νηνεμία. Σας δίνω αυτή τη συνταγή και είμαι σίγουρη ότι όταν την δοκιμάσετε θα καταλάβετε τί εννοώ...
ΥΛΙΚΑ
  • 3 μεγάλα κρεμμύδια
  • 1 1/2 φλ.τσ. ρύζι Καρολίνα
  • 1/2 φλ.τσ. ελαιόλαδο
  • 1/2 φλ.τσ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 1/2 φλ.τσ. νερό χλιαρό
  • 1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • 1 κ.γλ. πιπέρι
  • 1 κ.σ. κοφτή ζάχαρη
  • 1 πρέζα μπαχάρι
  • 1 μέτριο λάχανο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Για το βράσιμο του λάχανου υπάρχουν 2 τρόποι.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο ακριβής χρόνος βρασμού
[Α] Ο παραδοσιακός:  
  1. 1- Στερεώνουμε το λάχανο όρθιο, μπήγουμε το μαχαίρι δίπλα από το κοτσάνι, όσο πιο βαθιά μπορούμε και γυρίζοντάς το γύρω απ' αυτό (κυκλικά), το αφαιρούμε, ανοίγοντας ουσιαστικά μια τρύπα στο λάχανο και απελευθερώνοντας σχεδόν τα φύλλα του (σχεδόν γιατί το μαχαίρι απελευθερώνει τα φύλλα από το κοτσάνι μέχρι εκεί που φτάνει).
  2. 2- Βάζουμε το λάχανο με την "τρύπα" (το μέρος που λείπει το κοτσάνι) προς τα κάτω, σε κατσαρόλα με νερό που φτάνει μέχρι τη μέση του λάχανου και το βράζουμε για 15-20 λεπτά.
  3. 3- Γυρίζουμε το λάχανο ανάποδα και το βράζουμε κι από την άλλη πλευρά ακόμη 8-10 λεπτά.
  4. 4- Τα φύλλα του λάχανου "ανοίγουν" από μόνα τους με τον βρασμό και είναι έτοιμα να τα ξεχωρίσουμε για να τυλίξουμε τους λαχανοντολμάδες.
[Β] Ο απλός:
  1. Αφού πλύνουμε το λάχανο, προσεκτικά αφαιρούμε τα φύλλα του ένα ένα και τα βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο, σε κατσαρόλα με νερό.
  2. Βράζουμε τα φύλλα για 15-20 λεπτά ή έως ότου μαλακώσουνα αρκετά ώστε να μπορούμε να τυλίξουμε τους ντολμάδες αλλά όχι πολύ για να μην σκίζονται.
Για τη γέμιση.
  1. Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το ελαιόλαδο με το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τα σοτάρουμε για 2-3 λεπτά.
  2. Προσθέτουμε το ρύζι και τα αφήνουμε να σοταριστεί κι αυτό, έως ότου αλλάξει χρώμα κι αρχίσει να γίνεται διαφανές.
  3. Προσθέτουμε σιγά-σιγά το νερό, αλάτι, πιπέρι, πάπρικα, μπαχάρι και ζάχαρη και αφήνουμε να βράσει σε σιγανή φωτιά μέχρι να τελειώσει το νερό.
  4. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει, 10-12 λεπτά.
  5. Στον πάτο της κατσαρόλας που θα χρησιμοποιήσουμε για να τους μαγειρέψουμε, στρώνουμε μερικά φύλλα λάχανου (έτσι ώστε ο πάτος να καλύπτεται).
  6. Μόλις η γέμιση κρυώσει, τυλίγουμε τους λαχανοντολμάδες και τους βάζουμε με τη σειρά στην κατσαρόλα προσπαθώντας να μην έχουν κενά ανάμεσά τους.
  7. Πασπαλίζουμε ξανά με λίγο αλάτι, πιπέρι και πάπρικα και προσθέτουμε νερό τόσο όσο χρειάζεται για να σκεπαστούν.
  8. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 30-35 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  9. Αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και σερβίρουμε, προαιρετικά με λίγο γιαούρτι.
Καλή όρεξη!!
Tante Kiki
26 Comments
No