Ντόνατς τηγανιτά ή ψητά;


Η επιλογή ...δική σας!!!
Καλησπέρα σας και καλή εβδομάδα! Τί χρειάζεται για ν' αρχίσει καλά η εβδομάδα;;; Πρώτα απ' όλα υγεία και καλά νέα από τα ανοιχτά μέτωπα της χώρας που μας επηρεάζουν άμεσα! Ύστερα, ηρεμία, καλή ατμόσφαιρα στον τόπο της εργασίας μας για να έχουμε κέφι να περάσουμε την εβδομάδα αλλά και νοστιμιές για να ικανοποιήσουμε τους γευστικούς μας κάλυκες αλλά και το νου μας!!! 
Έτσι, κάθισα και σκέφτηκα... μήπως να γράψω σήμερα τα ντόνατς που έφτιαξα το Σάββατο απόγευμα;;; Και να τα!!!!! Σας τα παρουσιάζω... ξέρω δεν είναι κάποιος πρωτότυπος αυτοσχεδιασμός αλλά για μένα που ήθελα να τα φτιάξω εδώ και πολύ καιρό ήταν μια ωραία ευκαιρία να το ευχαριστηθώ πραγματικά. Βέβαια και το αποτέλεσμα εξίσου καλό μιας και ο αυτοσχεδιασμός ήταν στον τρόπο ψησίματός τους. Μερικά ντόνατς τα τηγάνισα, ειδικά τα μικρά που έκοψα από το κέντρο, σύμφωνα με τις οδηγίες της συνταγής, αλλά τα περισσότερα τα ... έψησα στο φούρνο και μερικά τα έβαλα σε ταψάκι για μίνι κέικ κι έγιναν σαν μίνι "ντονατοκέικ". Έτσι ψημένα, είναι εξίσου νόστιμα αλλά περισσότερο υγιεινά για μικρούς και μεγάλους. Μερικά δε, τα στόλισα με άσπρο γλάσο και πολύχρωμη τρούφα και άλλα με γλάσο κακάο, πολύχρωμη και σοκολατένια τρούφα. 
Τελικά, βέβαια, αποδείχθηκε ότι δεν ήταν τόσο δύσκολο να γίνουν όσο φανταζόμουν (έχω κι εγώ κάτι "κολλήματα" με κάποιες συνταγές που φοβάμαι να τις πλησιάσω!!!!! Να σας πω κι ένα μυστικό;;; Το άλλο που φοβάμαι είναι τα μακαρόν αλλά πού θα πάει... θα επιχειρήσω να τα φτιάξω μιας και η αδελφούλα μου, μου χάρισε εκείνη την ωραία "φόρμα" σιλικόνης από το Cook shop για να αντιμετωπίσω ...την φοβία μου, λέει!!!! -:))))))
Φυσικά, οι μικρές τα τσάκισαν αλλά και οι μεγάλοι δεν πήγαν πίσω!!! Πάντως σήμερα, Δευτέρα πρωί, όσα έμειναν είναι εξίσου μαλακά και νόστιμα. Αλλά και 2 που έβαλα στην κατάψυξη και τα έβγαλα να ξεπαγώσουν στο ψυγείο, μέχρι το μεσημέρι ήταν τέλεια!!! Τα ζέστανα ελαφρά στον φούρνο μικροκυμμάτων κι έμοιαζαν ολόφρεσκα και φρεσκοψημένα!!
Ντόνατς, λοιπόν, χωρίς ιδιαίτερες ενοχές για το ...τηγάνι!!! 
Υλικά για 12-16 μέτρια ντόνατς
650 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
80 γρ. ζάχαρη
2 αβγά
250 γρ. γάλα χλιαρό
60 γρ. βούτυρο
3 γρ. αλάτι
1 κάψουλα βανιλίνης
1 φακελάκι μαγιά ξηρή
Για την επικάλυψη
100 γρ. λιωμένο βούτυρο ή μαργαρίνη
Κρυσταλλική ζάχαρη
Κανέλα
Πολύχρωμη τρούφα
Σοκολατένια τρούφα
Για το γλάσο
1 φλ.τσ. άχνη 
2 κ.γλ. νερό ή γάλα
Για το γλάσο με κακάο
2/3 φλ. τσ. άχνη
1 κ.σ. κακάο
2 κ.γλ. νερό
Διαδικασία
Σε ένα κατσαρολάκι, βάζουμε το βούτυρο, το αλάτι και το γάλα και τα ζεσταίνουμε ελαφρώς μέχρι να λιώσει το βούτυρο..
Στο μπολ του μίξερ βάζουμε το παραπάνω μείγμα και αρχίζουμε να το χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα (για να μην πιτσιλίσει παντού και στολίσετε τη κουζίνα σας με βουτυρόγαλα αλατισμένο!!!).
Προσθέτουμε σταδιακά τη ζάχαρη, τα αβγά και τη μαγιά. 
Συνεχίζοντας να δουλεύουμε το μίγμα προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι. 
Βάζουμε στο μίξερ, το εξάρτημα για το ζύμωμα και συνεχίζουμε να δουλεύουμε το μείγμα έως ότου η ζύμη μας αρχίσει να ξεκολλά από τα τοιχώματα του μπολ.
Σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος  ή στο φούρνο της κουζίνας στους 30-35 βαθμούς, για 1.30 ώρα, περίπου, μέχρι να φουσκώσει.
Κατόπιν, την βγάζουμε από το φούρνο και την πιέζουμε  ελαφρά με τη μπουνιά μας στο κέντρο της για να ξεφουσκώσει.
Την ζυμώνουμε για 1-2 λεπτά και με τον πλάστη την  ανοίγουμε σε φύλλο πάχους 1.5-2 εκατοστών περίπου.
Παίρνουμε ένα κουπ –πατ διαμέτρου 7 εκατοστών και κόβουμε 6 κύκλους. 
Με ένα μικρότερο κουπ –πατ διαμέτρου 2.5 εκ. κάνουμε από μια τρύπα στο κέντρο των μεγάλων κύκλων.
Βάζουμε τα ντόνατς που θέλουμε να ψήσουμε σε λαμαρίνα φούρνου που την έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί ή σε ταψάκι με θέσεις για cupcakes.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς και τα ψήνουμε για 9-11 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινήσουν.
Τα ψητά ντόνατς μόλις βγούν από το φούρνο τα αλείφουμε γύρω γύρω με λιωμένο βούτυρο και τα πασπαλίζουμε με κρυσταλλική ζάχαρη και κανέλα.
Για τα τηγανιτά ντόνατς, βάζουμε σε μια φριτέζα αραβοσιτέλαιο και μόλις  κάψει, βυθίζουμε τα ντονατς για 2 λεπτά από κάθε πλευρά. 
Μόλις τα βγάλουμε από το καυτό λάδι, τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα που την έχουμε στρώσει με απορροφητικό  χαρτί κουζίνας. 
Αμέσως μετά τυλίγουμε τα ντονατς με ζάχαρη κρυσταλλική από όλες τις πλευρές , βυθίζοντάς τα σε ένα μπολ που έχουμε βάλει τη ζάχαρη.
Για τη διακόσμηση με γλάσο 
Φτιάχνουμε το άσπρο και το σοκολατένιο γλάσο απλά ανακατεύοντας τα υλικά και περιχύνουμε τα ντόνατς.
Πασπαλίζουμε με πολύχρωμη και σοκολατένια τρούφα.
Μπορούμε αν θέλουμε να περιχύσουμε τα ντονατς με λιωμένη σοκολάτα.
Πηγή: Μαγειρική του STAR (http://www.star.gr/mageiriki/35005/), Ντ. Νικολάου
Tante Kiki
36 Comments
No