Σοκολατένιο κέικ με ζεστή σως καραμέλας


...τόσο νόστιμο που δεν θέλω να τελειώσει!
Καλησπέρα σας! Ένα από τα αγαπημένα κέικ της νονάς μου έφτασε στα χέρια μου, μιας και μου έδωσε τη συνταγή παραμονές Χριστουγέννων. Είναι το κέικ που ξετρελλαίνει μικρούς και μεγάλους όταν το φτιάχνει.
Βαθιά σοκολατένια γεύση, θα έλεγα... εύκολη η παρασκευή του, τέλειο για τους όλους όσους είναι ...αμετανόητα σοκολατομανείς (συνειρμικά μου έρχεται στο νου η Ζυλιέτ Μπινός κι εκείνο το λατρεμένο έργο "Chocolat" που το έχω δει 5-6 φορές, ανά διαστήματα) αλλά για μένα που περνάω φάσεις σοκολατομανίας αλλά και σοκολατοαπομάκρυνσης χρειαζόταν κάτι ακόμα για να το απογειώσει και να το κάνει να πλησιάσει περισσότερο τον ορισμό του σοκολατένιου επιδόρπιου. 
Η συγκεκριμένη συνταγή με ...πέτυχε στη δεύτερη φάση όπου, χωρίς να αμελώ την αξία της "τροφής των Θεών", όπως την αποκάλεσε ο Σουηδός βοτανολόγος Carl Linnaus, το 1753... χρειαζόμουν κάτι περισσότερο από το απλό σοκολατένιο κέικ (όσο ωραίο κι αν είναι) για να... νιώσω τουλάχιστον δικαιολογημένες ενοχές και τύψεις εάν χαθεί το μέτρο και... "επιδοθώ" με πάθος στην κατανάλωσή του.
Το αποτέλεσμα; Του πρόσθεσα μερικά ακόμη υλικά για να το κάνω λίγο πιο... αμαρτωλό. 
Διαβάστε τί έκανα κι επειδή κάποια υλικά είναι σε ποτήρια ... μετρήστε τα όλα με το ίδιο ποτήρι! Το τελικό μείγμα είναι πιο αραιό από το συνηθισμένο κέικ αλλά μην ...πτοήστε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.
ΥΛΙΚΑ
1/2 ποτήρι ζεστό νερό
1/2 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού ζεστό
250 γρ. μαργαρίνη με άρωμα βουτύρου
1 1/2 ποτήρι (400 γρ.) ζάχαρη (άσπρη ή καστανή)
1 κ.σ. κακάο σκόνη
125 γρ. κουβερτούρα (1 κουβερτούρα Παυλίδης)
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1 3/4 ποτήρι (330 γρ.) φαρίνα που φουσκώνει μόνη της κοσκινισμένη
80 γρ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη
4 αβγά μεγάλα, ελαφρώς χτυπημένα
Για την σως καραμέλας
250 γρ. κρέμα γάλακτος light, χλιαρή
100 γρ. καστανή ζάχαρη
40 γρ. βούτυρο αλατισμένο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου.
Σε ένα μπολ, αναμιγνύουμε τη φαρίνα, το μπέικιν, το κακάο και την καρυδόψιχα.
Σε ένα άλλο μπολ, χτυπάμε ελαφρώς τα αβγά.
Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το βιτάμ, την κουβερτούρα, τη ζάχαρη και τον χυμό πορτοκαλιού.
Τα βάζουμε σε σιγανή προς μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσουν, ανακατεύοντάς  τα πότε-πότε.
Μόλις το μείγμα ομογενοποιηθεί, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφήνουμε λίγο να κρυώσει το υγρό μείγμα και προσθέτουμε, ανακατεύοντας με το σύρμα, τα χτυπημένα αβγά.
Ύστερα, προσθέτουμε και το μείγμα με το αλεύρι, το κακάο, τη καρυδόψιχα και το μπέικιν και ανακατεύουμε καλά  μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
Το μείγμα μας είναι πιο υγρό από το συνηθισμένο μείγμα του κέικ αλλά δεν υπάρχει πρόβλημα.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα του κέικ και τη γεμίζουμε με το σοκολατένιο μείγμα.
Βάζουμε να ψηθεί για 55-60 λεπτά και πριν να το βγάλουμε από το φούρνο ελέγχουμε βυθίζοντας τη λάμα ενός μαχαιριού που πρέπει να είναι στεγνή όταν τη βγάλουμε για να συμπεράνουμε ότι είναι έτοιμο.
Αλλιώς, ψήνουμε για λίγα λεπτά ακόμη.

Για την σως καραμέλας
Σε μια μικρή κατσαρόλα, βάζουμε τη ζάχαρη με το βούτυρο σε δυνατή φωτιά και ανακατεύουμε έως ότου λιώσουν.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσεκτικά, προσθέτουμε τη χλιαρή κρέμα γάλακτος ανακατεύοντας συνεχώς.
Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και την αφήνουμε να βράσει για 5-6 λεπτά, σε δυνατή φωτιά, έως ότου γίνει όσο καστανή θέλουμε και εμφανιστούν φούσκες στη επιφάνεια.
Αφήνουμε να κρυώσει και περιχύνουμε το σοκολατένιο κέικ μας.
Απολαύστε το σκέτο, με τσάι ή με έναν ζεστό καφέ.
Tante Kiki
25 Comments
No