Αρωματικά Speculoos



Τα σημερινά μπισκότα είναι τα παραδοσιακά Ολλανδικά και Βελγικά speculoos που γίνονται με μπέικιν και καστανή ζάχαρη αλλά και μια από τις δοκιμές για να καταλήξω στο μπισκότο που θα φτιάξω για τα γενέθλια της μεγάλης μου ανιψιάς, Ιωάννας, στο τέλος της εβδομάδας, με την ευκαιρία των γενεθλίων της.
Θέλοντας να φτιάξω κάτι ιδιαίτερα νόστιμο στο οποίο να στερεώσω ξυλάκι και να γίνει σαν μπισκοτένιο γλυφιτζούρι ...πρέπει να δοκιμάσω μερικές συνταγές... που δεν αμφιβάλλω ότι είναι καλές αλλά θέλω να ταιριάζουν σ' αυτό που σκέφτομαι. Αυτό σημαίνει ...ψήσιμο και πάλι ψήσιμο! Μπισκότα και πάλι μπισκότα!!! 
Η πρώτη δοκιμή πετυχημένη και σαν γεύση και σαν υφή αλλά, σύμφωνα με τα όσα γράφει ο Στ. Παρλιάρος στην αρχική συνταγή (Γλυκιές ιστορίες του Δεκεμβρίου 2011, το τελευταίο τεύχος) πρέπει να γίνουν λεπτά. Είναι τέλεια με τα  μπαχαρικά που έχουν στη συνταγή αλλά και μ' αυτά που τους έβαλα (το γνωστό σας πια "πείραγμα" των συνταγών που φτιάχνω). Αντικατέστησα τον γλυκάνισο με τζίντζερ και πρόσθεσα κανέλα. Βέβαια, και λίγο πιο χοντρά που τα δοκίμασα έγιναν εξ ίσου νόστιμα (εεεε πώς να το κάνουμε Στ. Παρλιάρος είναι αυτός!!!!) ...και να σας πω κι ένα μυστικό;;;; Τη μια παρτίδα την έκανα σαν τζιντζερομπίσκοτα!!!! Τί εννοώ;;;
Νομίσατε ότι έβαλα μέσα μελάσα εεεεεε;;; Όχι...απλά τα παραέψησα και παρόλα αυτά είναι και νόστιμα και καθόλου σκληρά!!!! Ανθεκτικά μπισκοτάκια μπορώ να σας διαβεβαιώσω (αφήστε που την ίδια μέρα έκαψα και κάποιες φρυγανιές που φούρνισα και ένα ριζότο, ρεκόρ έσπασα!!!!) χαχαχα!!!!!
Τέλος πάντων, η συγκεκριμένη συνταγή μας προμηθεύει με πολλά λεπτά, τραγανά όσο πρέπει, γλυκά και αρωματικά μπισκοτάκια, που διατηρούν το σχήμα τους και μπορούν να στολιστούν με γλάσο! Το μόνο της θέμα είναι ότι πρέπει η ζύμη να μείνει μια νύχτα στο ψυγείο αλλά αυτό είναι και καλό, γιατί μπορούμε να τα φτιάξουμε ξεκούραστες πρωί-πρωί. Και τώρα ...η συνταγή.

ΥΛΙΚΑ (για 850 γρ.)
  • 350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 250 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 250 γρ. βούτυρο αγελάδος ή μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 αβγό μεσαίου μεγέθους
  • 1/4 κ.γλ. γαρίφαλο τριμμένο
  • 1/4 κ.γλ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • 1/4 κ.γλ. κανέλα (αντί για γλυκάνισο)
  • 1/4 κ.γλ. λευκό πιπέρι τριμμένο
  • 1/4 κ.γλ. τζίντζερ
  • 1/4 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
Για το γλάσο
  • 1 φλ. τσ. άχνη κοσκινισμένη
  • 2 κ.γλ. γάλα
  • 2 κ.γλ. γλυκόζη
  • 1 κάψουλα βανιλίνης 
  • Χρώμα ζαχαροπλαστικής
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
  1. Βάζουμε όλα τα υλικά στο μπολ του μίξερ και τα χτυπάμε στη μεσαία ταχύτητα με το εξάρτημα Κ ή φτερό, έως ότου σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη που μαζεύεται γύρω από το φτερό (προσωπικά μου χρειάστηκαν 2 κ.σ. ακόμη αλεύρι).
  2. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε άλλο μπολ, τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο όλη τη νύχτα, για να "σφίξει".
  3. Την επομένη, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
  4. Καλύπτουμε 2 λαμαρίνες φούρνου με αντικολλητικό χαρτί.
  5. Βάζουμε τη ζύμη ανάμεσα σε δύο, ελαφρά αλευρωμένες λαδόκολλες ή χοντρά νάιλον (εάν φτιάχνετε συχνά μπισκότα είναι πιο οικονομική λύση και το μόνο που χρειάζεται είναι πλύσιμο τα νάιλον μετά τη χρήση τους). 
  6. Με τον πλάστη, την ανοίγουμε σε φύλλο 3-5 χιλιοστών.
  7. Κόβουμε τα μπισκότα στο σχήμα που θέλουμε, με κουπ πάτ ή με πατρόν, και τα μεταφέρουμε στις λαμαρίνα του φούρνου με μια σπάτουλα, τοποθετώντας τα αραιά για να μην κολλήσουν. Εγώ, από φόβο μην χάσουν το σχήμα τους, τα ξαναέβαλα στο ψυγείο για 20 λεπτά και μετά τα έβαλα να ψηθούν.
  8. Ψήνουμε για 20 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν (όχι να καφετίσουν όπως μια από τις φουρνιές μου!!!!).
  9. Τα απολαμβάνουμε σκέτα ή με γλάσο, είναι το ίδιο νόστιμα!!

ΠΡΟΣΟΧΗ!!
 Όσο πιο λεπτά τα μπισκότα τόσο λιγότερο ψήσιμο χρειάζονται!!! Καλό είναι να τα παρακολουθήσουμε την πρώτη φορά για να ξέρουμε ακριβώς το χρόνο ψησίματος που χρειάζονται.

Για το γλάσο
  1. Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε καλά την άχνη με τη βανίλια και το γάλα.
  2. Μόλις το  μείγμα ομογενοποιηθεί προσθέτουμε τη γλυκόζη και ανακατεύουμε έως ότου το μείγμα μας γίνει κρεμώδες.
  3. Εάν το γλάσο μας είναι σφιχτό το αραιώνουμε με λίγο γάλα εάν πάλι είναι αραιό προσθέτουμε λίγη άχνη.
  4. Χωρίζουμε σε διάφορα μικρά μπολ και προσθέτουμε το αντίστοιχο χρώμα.
Πηγές: Περιοδικό "Γλυκιές ιστορίες", Δεκέμβριος 2011/Ιανουάριος 2012
           www.allrecipes.com
Tante Kiki
12 Comments
No