Πουρές από πατάτες και παντζάρια με γλυκόξινη βινεγκρέτ


Καλησπέρα σας! Είδα παντζάρια κι έτρεξα... πού έτρεξα; Μαααααα, στην κουζίνα μου φυσικά!!! Πατάτες είχα ...ήταν δυνατόν να μου λείπουν τα παντζάρια που είναι από τα λαχανικά που λατρεύω;;;;; Όχι βέβαια!!
'Έτσι, μόλις διάβασα στο τελευταίο τεύχος του Γαστρονόμου (του Δεκεμβρίου 2011) τη συνταγή του Μ. Ασλάνογλου πέρασα ταχύτατα στην εφαρμογή και το αποτέλεσμα με δικαίωσε! Βέβαια έκανα κάποιες μικροαλλαγές για να μην θέλει πολύ χρόνο η πραγματοποίησή της (δηλαδή χρησιμοποίησα παντζάρια από βάζο αντί να τα ψήσω στο φούρνο για 1 ώρα και έβρασα τις πατάτες σε κομμάτια για να μαλακώσουν πιο γρήγορα).
Επίσης, χρησιμοποίησα το multi για την πολτοποίηση αντί για τον μύλο του πουρέ.
Ανυπομονούσα να το δοκιμάσω γιατί μου αρέσουν πολύ τα παντζάρια και δεν απογοητεύτηκα. Η γλυκιά γεύση του παντζαριού υπερισχύει της πατάτας, το μπαλσάμικο και τα καβουρδισμένα κουκουνάρια δίνουν μια υπέροχη επίγευση και το τελικό δένει πολύ αρμονικά με ψητό κοτόπουλο αλλά και χοιρινό. Προσωπικά, το συνδύασα με το πρώτο αλλά θα το δοκιμάσω και με το δεύτερο μιας και η μεγάλη μου ανιψιά ξετρελλάθηκε με την γεύση αλλά και το καταπληκτικό ροζ χρώμα του πουρέ. Είναι μια καλή εναλλακτική λύση για μικρά και μεγάλα παιδιά αλλά κι ένα συνοδευτικό πιάτο με καταπληκτικό χρώμα που θα ομορφύνει το τραπέζι μας.
Η συνταγή είναι εκπληκτικά απλή και νόστιμη!!! Δοκιμάστε την σαν ένα συνοδευτικό χριστουγεννιάτικο πιάτο.
ΥΛΙΚΑ για 8 άτομα
500 γρ. παντζάρια βρασμένα ή έτοιμα από βάζο 
1.200 γρ. πατάτες βρασμένες
150 ml καυτό γάλα
100 ml ελαιόλαδο
30 ml ξίδι βαλσαμικό
2 κ.σ. κουκουνάρια, ελαφρώς καβουρδισμένα
1/2 κ.γλ. ρίγανη 
1/2 κ/γλ. μέλι
1 πρέζα αλάτι και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Πλένουμε και καβουρδίζουμε τα κουκουνάρια σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς καθόλου λιπαρή ουσία.
Αφού βράσουμε τις πατάτες και τις αφήσουμε να κρυώσουν, τις βάζουμε στο multi μαζί με τα παντζάρια και το γάλα και τα πολτοποιούμε.
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε με πηρούνι το ελαιόλαδο, το μέλι και το βαλσαμικό ξίδι.
Προσθέτουμε κι αυτά στον πουρέ και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα.
Τέλος, βάζουμε τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι.
Σερβίρουμε σε μια πατέλα και σκορπίζουμε από πάνω τα καβουρδισμένα κουκουνάρια.
Πηγή: Περιοδικό "Γαστρονόμος" Νο 68, Δεκέμβριος 2011, Μ.Ασλάνογλου
Tante Kiki
9 Comments
No