Οι παραδοσιακοί κουραμπιέδες μου



Καλησπέρα!! Μόλις επέστρεψα μετά από μια γεμάτη μέρα και είπα να ξεκουραστώ για λίγο, να σας δώσω μια συνταγή για κουραμπιέδες (κι αυτή χρονολογείται από δωδεκαετίας) αλλά και να σας κάνω μια γρήγορη επίσκεψη γιατί, η αλήθεια είναι ότι μου λείψατε! 


Η ιστορία με τους κουραμπιέδες είναι πονεμένη! Ναι, ακριβώς όπως το διαβάσατε! Πρωτοξεκίνησα να προσπαθώ να φτιάξω κουραμπιέδες όταν ήμουν ακόμη φοιτήτρια και είχα πάει στους γονείς μου στην Καβάλα για τις διακοπές των Χριστουγέννων. Είχα κάθε καλή διάθεση να μάθω ΑΛΛΑ το θέμα ήταν περίπλοκο, μιας και η μητέρα μου και η γιαγιά μου δεν έφτιαχναν κουραμπιέδες.  Έτσι, η πρώτη μου αποτυχημένη απόπειρα ήταν από μια συνταγή ...ούτε θυμάμαι τί συνταγή!!! Τους έφτιαξα πάντως γεμάτη χαρά και το αποτέλεσμα, το θυμάμαι ακόμα, ήταν κάτι ανάμεσα σε παξιμάδια, αμυγδαλωτά και σκληρά μπισκότα που αρνούνταν να τα ...δαγκώσεις (αφού όλοι νόμισαν ότι είχα έξτρα μπόνους από την εξαδέρφη μου οδοντίατρο... για να τους στείλω με ...σπασμένα δόντια, μιας και είδαν τον εξάδερφό μου που προσπαθούσε να ...ροκανίσει έναν "κουραμπιέ"...χαχαχα).  
Επειδή, λοιπόν, όλη αυτή την κατάσταση την "πήρα επί προσωπικού" άρχισα να ψάχνω για μια άλλη συνταγή κι έτσι έπεσα πάνω στη συγκεκριμένη που μου την έδωσε μια μακρινή πόντια συγγενής μου που ήξερα ότι μαγείρευε καλά. Το αποτέλεσμα; Ποτέ δεν μου απέτυχαν ξανά οι κουραμπιέδες! Γίνονται πάντα καταπληκτικοί και πεντανόστιμοι!! Δοκιμάστε τους και θα εντυπωσιαστείτε!!!
Βέβαια, έχουν μια μικρή διαδικασία αλλά αξίζει τον κόπο!!! 


ΥΛΙΚΑ
  • 125 γρ. βιτάμ σε θερμοκρασία δωματίου*
  • 125 γρ. φυτίνη  σε θερμοκρασία δωματίου*
  • 320 γρ. λιωμένο βούτυρο γάλακτος (αιγοπρόβειο) σε θερμοκρασία δωματίου
  • 160 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 2 κ.γλ. λικέρ πικραμύγδαλο
  • 1/2 κ.γλ. σόδα φαγητού
  • 2 φακελάκια φυσική βανίλια σε σκόνη Vahiné
  • 1 κιλό (& 1/2 φλ.) αλεύρι μαλακό
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 200 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα, ψιλοκομμένα και καβουρδισμένα
  • 500 γρ. άχνη για το πασπάλισμα


ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
  1. Ψιλοκόβουμε στο multi τα ασπρισμένα αμύγδαλα (υπάρχουν έτοιμα ξεφλουδισμένα) και τα βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι το οποίο έχει ζεσταθεί.
  2. Χωρίς λιπαρή ουσία ή με ελάχιστο βούτυρο και σε χαμηλή θερμοκρασία τα καβουρδίζουμε έως ότου πάρουν ένα ελαφρώς καστανό χρώμα. 
  3. Τα αδειάζουμε σε ένα βαθύ πιάτο και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
  4. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς Κελσίου.
  5. Στο μπολ του μίξερ, χτυπάμε τα τρία είδη βουτύρου με την άχνη έως ότου ασπρίσουν και αφρατέψουν με το εξάρτημα Κ (ή φτερό).
  6. Προσθέτουμε το λικέρ, τη σόδα, τις βανίλιες και το αλάτι, συνεχίζοντας το χτύπημα.
  7. Ύστερα, προσθέτουμε τα κομμένα και καβουρδισμένα αμύγδαλα και το αλεύρι σιγά-σιγά.
  8. Τέλος, αλλάζουμε το εξάρτημα στο μίξερ, βάζοντας τα εξαρτήματα για ζύμωμα και αρχίζουμε να προσθέτουμε σιγά-σιγά και το αλεύρι.
  9. Εάν το μίξερ είναι δυνατό, οι κουραμπιέδες μπορούν να ζυμωθούν μέχρι να είναι έτοιμη η ζύμη.
  10. Εάν όχι, από τη στιγμή που το μίξερ θα αρχίσει να "ζορίζεται" να ζυμώσει τότε αναλαμβάνουν τα ...χεράκια μας και τελειώνουν το ζύμωμα.
  11. Οι κουραμπιέδες ζυμώνονται έως ότου ομογενοποιηθούν τα υλικά και γίνουν μια ζύμη μαλακή που δεν κολλάει στα χέρια.
  12. Τους πλάθουμε σε ό,τι σχήμα θέλουμε (προσωπικά κάνω διάφορα σχήματα όπως μπαλίτσες, μισοφέγγαρα αλλά και με κουπ πάτ).
  13. Τους βάζουμε σε λαμαρίνες φούρνου και τους ψήνουμε για 25-35 λεπτά (ανάλογα με το φούρνο) και έως ότου ροδίσουν ελαφρά.
  14. Βγάζουμε από το φούρνο και τους πασπαλίζουμε με άχνη.
TIPS
* Φυσικά, μπορούμε να αντικαταστήσουμε το Βιτάμ & την Φυτίνη με 250 γρ. βούτυρο αγελάδος.
** Εάν η ζύμη μας είναι πολύ μαλακή ή κολλάει στα χέρια προσθέτουμε λίγο ακόμη αλεύρι.
Έτσι κι αλλιώς το αλεύρι το προσθέτουμε σταδιακά για να δούμε μήπως τυχόν δεν χρειαστεί όλο (κάτι που συμβαίνει σπάνια).

Μια από τις πιατέλες που δόθηκαν στο μπαζάρ της περασμένης Κυριακής
Σημείωση: Το μόνο που ξέχασα είναι οι φωτογραφίες από τα υλικά, κι αυτό γιατί οι συγκεκριμένοι κουραμπιέδες έγιναν για το μπαζάρ κι επειδή βιαζόμουν να προλάβω δεν έβγαλα φωτογραφία τα υλικά και τη διαδικασία. Την επόμενη όμως εβδομάδα που θα τους ξανακάνω για μένα, θα κάνω update και θα βάλω κι αυτές τις φωτό. Καλό σας βράδυ και μακάρι να έχουμε όμορφα και ήρεμα Χριστούγεννα χωρίς να ξεχνάμε όλους αυτούς που η ζωή τους άλλαξε δραματικά λόγω της οικονομικής κατάστασης στη χώρα μας.
Tante Kiki
7 Comments
No