Μελομακάρονα παραδοσιακά


Μοσχοβόλισε κανελογαρίφαλο και πορτοκάλι!!

Μελομακάρονα παραδοσιακά

Καλησπέρα σας! Τί τρέξιμο κι αυτό!!! Το τελευταίο καιρό δεν ξέρω τί συμβαίνει και ο χρόνος μου φαίνεται ότι τρέχει σαν τρελός. Ή μάλλον ξέρω τί συμβαίνει αλλά δεν μπορώ να αποφύγω αυτά που συμβαίνουν!!! Ευτυχώς, η μαμάκα μου αναρρώνει τάχιστα (αν και η αρθροπλαστική ισχίου χρειάζεται τον χρόνο της) και χρειάζεται όλο και λιγότερη βοήθεια. Από την άλλη οι εξετάσεις των μαθητών μου έφτασαν και είμαστε στην τελική ευθεία μέχρι την Παρασκευή και το Σάββατο και το μπαζάρ του κολλεγίου της ανιψιάς μου μόλις τελείωσε σήμερα το μεσημέρι και μαζί του τελείωσε ένα τρελό ψήσιμο και πανηγύρι κατσαρολικών και ταψιών στην κουζίνα. Το καλό είναι ότι ετοιμάσαμε Χριστουγεννιάτικα γλυκά που θα σας δείξω σήμερα και τις επόμενες ημέρες γιατί αλλιώς... δεν ξέρω πώς θα προλάβαινα να σας τα δείξω έγκαιρα (να γιατί αγαπώ πολύ τις εύκολες και νόστιμες συνταγές... για τις περιόδους που ο χρόνος που σου απομένει είναι σχεδόν... μηδενικός)!!! Τέλος πάντων, τώρα το μόνο που μας έμεινε είναι να ετοιμάσουμε ...τα τρόφιμα για το παιδικό χωριό SOS (μου φαίνεται απίστευτο και θλιβερό ότι εφέτος, για πρώτη χρονιά, ζητούν μόνον τρόφιμα και είναι κι αυτό σημείο των καιρών που περνούμε).

Μελομακάρονα παραδοσιακά

Τα μελομακάρονα που θα σας δείξω είναι από 'κείνες τις οικογενειακές συνταγές που τις θεωρώ πραγματικά πολύτιμες. Εγγυημένα επιτυχημένη, εύκολη και μάλιστα χωρίς να χρησιμοποιήσουμε ούτε μίξερ, με μια μοναδική μελένια γεύση, ειδικά εάν χρησιμοποιήσουμε θυμαρίσιο μέλι ή ανάμικτο ανθέων με θυμαρίσιο και με όλα τα χριστουγεννιάτικα αρώματα (κανέλα, γαρίφαλο, πορτοκάλι), που σου γεμίζει το στόμα και ξυπνάει τις αισθήσεις σου. Το βασικό τους χαρακτηριστικό... μελώνουν μέχρι μέσα, είναι μαλακά αλλά δεν είναι "λαπαδιασμένα" (ξέρετε τί εννοώ δεν είναι πολύ μαλακά και δεν διαλύονται). Το μυστικό τους είναι ότι έχουν και λίγο σιμιγδάλι στη ζύμη που τα προστατεύει.
Εγώ τα μορφοποιώ με το αγαπημένο μου "Formex" ή οποιαδήποτε άλλη μπισκοτομηχανή αλλά και χωρίς αυτή, γίνονται εξίσου ωραία.
Η συνταγή είναι σε φλιτζάνια τσαγιού αλλά όποιο φλιτζάνι κι αν χρησιμοποιήσετε είναι εντάξει αρκεί να είναι το ίδιο για όλα τα υλικά.

Μελομακάρονα παραδοσιακά


Μελομακάρονα παραδοσιακά

Μελομακάρονα παραδοσιακά

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη
  • 2 φλ. τσ. αραβοσιτέλαιο (ή 1 φλ.τσ. ελαφρύ ελαιόλαδο + 1 φλ.τσ. αραβοσιτέλαιο)
  • 1 φλ.τσ. ζάχαρη
  • 1/2 φλ.τσ. κονιάκ
  • 1/2 φλ.τσ. χυμό πορτοκαλιού
  • 1/2 κ.γλ. κανέλα
  • 1/2 κ.γλ. γαρίφαλο τριμμένο
  • 2 1/2 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1 κ.γλ. σόδα φαγητού
  • 2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 φλ.τσ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 7 φλ.τσ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
Για το σιρόπι
  • 1 ποτήρι μέλι θυμαρίσιο ή μείγμα θυμαρίσιου και ανθέων
  • 2 ποτήρια νερό
  • 2 ποτήρια ζάχαρη
  • 1 ροδέλα πορτοκάλι
  • 1 ξυλάκι κανέλας
Για το πασπάλισμα
  • Καρυδόψιχα ψιλοκομμένη ή μείγμα καρυδόψιχας και αμυγδαλόψιχας

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Για τη ζύμη
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.
  2. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το μπέικιν, την κανέλα, το γαρίφαλο, το ξύσμα και το σιμιγδάλι.
  3. Σε μια άλλη λεκανίτσα βάζουμε το λάδι, τη ζάχαρη, τη σόδα και το χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύουμε με το "σύρμα", για 2-3 λεπτά,  μέχρι να γίνει ένα παχύρρευστο μείγμα.
  4. Σιγά-σιγά, προσθέτουμε και το μείγμα με το αλεύρι, το μπέικιν, την κανέλα, το γαρίφαλο, το ξύσμα και το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να δούμε ότι αρχίζει να γίνεται τόσο πηχτό το μείγμα που δεν μπορούμε να ανακατέψουμε άλλο.
  5. Ύστερα, αφήνουμε το "σύρμα" και ζυμώνουμε με το χέρι μέχρι να απορροφηθεί όλο το αλεύρι. 
  6. Προσοχή! Δεν ζυμώνουμε υπερβολικά τη ζύμη γιατί θα "βγάλει" το λάδι της (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα μπορέσουμε να την χρησιμοποιήσουμε).
  7. Η τελική ζύμη είναι μαλακή, δεν κολλάει στα χέρια και είναι "ελαφρώς λαδερή".
  8. Στη φάση αυτή μπορούμε να αρχίσουμε να πλάθουμε τα μελομακάρονα ή βάζουμε τη ζύμη σε κορνέ μπισκότων (προσωπικά το δικό μου αν και δεκαπενταετίας το λατρεύω και το χρησιμοποιώ πολύ).
  9. Ψήνουμε τα μελομακάρονα για 20 λεπτά περίπου ή έως ότου αποκτήσουν  καστανό χρώμα.
Για το σιρόπι
  1. Βάζουμε σε κατσαρόλα το νερό, το μέλι, τη ζάχαρη, το πορτοκάλι και το ξυλάκι κανέλας και τα αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει το σιρόπι να κοχλάζει.
  2. Αφαιρούμε τον αφρό που σχηματίζεται (αν όχι όλο τον περισσότερο) και μόλις συμπληρωθούν τα 5 λεπτά, αποσύρουμε από τη φωτιά.
  3. Ύστερα, βγάζουμε τα μελομακάρονα από το φούρνο.
  4. Παίρνουμε με μια τρυπητή κουτάλα (όπως στη φωτογραφία) 2-3 ζεστά μελομακάρονα και τα βάζουμε μέσα στην κατσαρόλα με το ζεστό σιρόπι για 30 δευτερόλεπτα (κατά προσέγγιση) από τη μία πλευρά και μετά για άλλο τόσο χρόνο από την άλλη πλευρά. 
  5. Τα βγάζουμε, με τη τρυπητή κουτάλα, από την κατσαρόλα και τα ξαναβάζουμε στο ταψί.
  6. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για όλα τα μελομακάρονα, για να μελώσουν και από την επάνω πλευρά.
  7. Μετά, όπως είναι στο ταψί, ρίχνουμε και το υπόλοιπο σιρόπι και τα αφήνουμε να μελωθούν σιγά-σιγά (χρειάζονται περίπου μισή ώρα).
  8. Τα βάζουμε σε πιατέλες και τα πασπαλίζουμε με την καρυδόψιχα.

ΜΥΣΤΙΚΑ για σίγουρη επιτυχία
* Αποφεύγουμε να βάζουμε τα μελομακάρονα στις λαμαρίνες φούρνου με μαύρο χρώμα, γιατί ψήνονται περισσότερο από κάτω.
Ο χρόνος ψησίματος είναι σημαντικός για το εάν θα μελώσουν τα μελομακάρονα χωρίς να "λαπαδιάσουν". 
Τα παραψημένα μελομακάρονα δεν απορροφούν εύκολα το σιρόπι και θέλουν περισσότερο χρόνο μέσα σ' αυτό. 
Τα μελομακάρονα που δεν έχουν ψηθεί καλά, χρειάζονται λιγότερο χρόνο μέσα στο σιρόπι γιατί απορροφούν πολύ εύκολα και γίνονται πολύ μαλακά.
Για να αποφύγουμε "ατυχήματα" μπορούμε να βάλουμε ένα μελομακάρονο στο σιρόπι και να μετρήσουμε σε πόσο χρόνο γίνεται όσο μελωμένο ακριβώς θέλουμε.
Ο χρόνος ψησίματος διαφέρει ανάλογα με το μέγεθος του μελομακάρονου αλλά και με την κουζίνα. Όσο πιο μεγάλο είναι το μελομακάρονο τόσο περισσότερο χρόνο χρειάζεται για να ψηθεί. Την πρώτη φορά που θα ψήσουμε, είναι προτιμότερο, να δούμε το χρώμα τους για να καταλάβουμε εάν είναι ψημένα όσο χρειάζεται.
* Φυσικά,  μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το μέλι της αρεσκείας μας κι όχι μόνον θυμαρίσιο ή ανθόμελο.
Τέλος, μπορούμε να κάνουμε τα μελομακάρονα γεμιστά με μείγμα καρυδόψιχας - αμυγδαλόψιχας, αλλά πάλι θα πρέπει να προσέξουμε το χρόνο ψησίματος.


Καλή επιτυχία και του χρόνου με υγεία!!!

Μελομακάρονα παραδοσιακά

Tante Kiki
21 Comments
No