Χριστουγεννιάτικο μπισκοτόδεντρο


Καλησπέρα αγαπημένοι μπλογκογείτονες και πάλι Χρόνια πολλά και καλά! 
Ξεκούραστη πια και κεφάτη, απολαμβάνω την κουζίνα, τις γιορτινές ετοιμασίες και τις συχνές επισκέψεις φίλων και συγγενών. Πριν δύο μέρες, έφτιαξα επιτέλους το μπισκοτόδεντρο που ήθελα εδώ και καιρό και που, αν και δεν μου έκανε τη χάρη να βγει πολύ ωραίες φωτογραφίες έγινε νόστιμο! Προορισμός του;;; Η νονά της μεγάλης μου ανιψιάς Ιωάννας, Στέλλα, που το χάρηκε όσο κανένα άλλο από τα δώρα της. Φυσικά, όπως καταλαβαίνετε η παραγγελία ήταν της  Ιωάννας και περιελάμβανε τις καρδιές για το στολισμό του! Το καϋμένο το δεντράκι μου, είχε , βέβαια, τη περιπέτειά του... όχι που θα γλίτωνε από την αναποδιά του 2011!!! Να τί έγινε... Τα μπισκοτοαστέρια, τα έφτιαξα το βράδυ της προηγούμενης ημέρας, με όσα ακριβώς μπισκότα χρειαζόταν,  χωρίς να σκεφτώ ότι μπορεί να κυκλοφορούν επικίνδυνα άτομα στο σπίτι -:))). Έτσι, την επόμενη μέρα, όταν κατά τις 11 το πρωί, ξεκίνησα να το φτιάξω ...έλειπαν 2 αστέρια!!!!!! Έπεσα από τα σύννεφα και προσγειώθηκα στην Ελληνική πραγματικότητα... η εγκληματικότητα στο ...σπίτι μου!!!!!!!!!! χαχαχα. Κατόπιν ...σκληρών ανακρίσεων διαπιστώθηκε ότι ο ένοχος ήταν ο... παππούς μας, που δεν ήξερε γιατί τα ήθελα!!! Δεν πειραζει, χαλάλι του, αλλά το κακόμοιρο το μπισκοτοδεντράκι έγινε πιο κοντό (αν και το ίδιο δεν διαμαρτυρήθηκε από την περιπέτειά του)!!!-:)))))))))
Τέλος πάντων, τα συγκεριμένα μπισκότα είναι αυτά που χρησιμοποίησα και για τα μπισκότα-γλυφιτζούρια στα γενέθλια της Ιωάννας και κάποιοι φίλοι μου ζήτησαν τη συνταγή.
Είναι πολύ ωραία και εύκολα μπισκότα, μόνον που εάν θέλουμε πολλά και μεγάλα μπισκότα, είναι καλύτερα να διπλασιάσουμε τη δόση των υλικών.
Η συνταγή είναι από το αγγλικό περιοδικό "Good Housekeeping", όπως και η φωτογραφία από το δεντράκι που θαύμασα και με παρακίνησε να το φτιάξω!
Ελάτε μαζί μου και διαβάστε πώς γίνονται τα μπισκότα και το γλάσο.
ΥΛΙΚΑ για 22 μικρά μπισκότα
Για τα μπισκότα
75 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
100 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
1 μέτριο αβγό
1 φακελάκι φυσική βανίλια
250 γρ. αλεύρι γενικής χρήσης κοσκινισμένο
1/2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
Για το γλάσο
1 φλ. άχνη κοσκινισμένη
3-4 κ.γλ. νερό ή γάλα
2 κ.γλ. γλυκόζη (προαιρετικά)
λίγη βανίλια

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ 
Για τα μπισκότα
Σε ένα μπολ, βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και με μια ξύλινη κουτάλα ή το μίξερ χειρός το χτυπάμε έως ότου ασπρίσει κι αφρατέψει.
Προσθέτουμε το αβγό και τη βανίλια, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Τέλος, σταδιακά και πάντα ανακατεύοντας, προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν έως ότου έχουμε μια αρκετά μαλακή ζύμη.
Στο σημείο αυτό, προσέχουμε να μην προσθέσουμε επιπλέον αλεύρι ακόμα κι αν η ζύμη μας κολλάει ελαφρά στα χέρια μας.
Βάζουμε ανάμεσα σε δύο κομμάτια αντικολλητικό χαρτί ή χοντρό νάυλον και, με τον πλάστη, ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο με πάχος 0.5 εκατοστό.
Τη βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα (και περισσότερο να μείνει στο ψυγείο δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα).
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Όταν την βγάλουμε από το ψυγείο, κόβουμε τα μπισκότα, με τα φορμάκια, στα σχήματα που θέλουμε και τα τοποθετούμε σε λαμαρίνα φούρνου καλυμμένη με αντικολλητικό χαρτί.
Βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε, με αέρα, για 10-15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν στις άκρες (όχι παραπάνω).
Τα βγάζουμε από το φούρνο, τα αφήνουμε για 5 λεπτά να κρυώσουν στο ταψί και μετά τα βάζουμε σε μια σχάρα για να κρυώσουν εντελώς.
Όταν τα βγάλουμε από το φούρνο τα μπισκότα είναι μαλακά αλλά μετά σκληραίνουν.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά και μετά τα στολίζουμε με γλάσο.
Για το γλάσο
Βάζουμε την άχνη σε ένα μπολ και ρίχνουμε το μισό νερό.
Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι ή το μίξερ χειρός και προσθέτουμε τη μία κουταλιά γλυκόζη.
Χτυπάμε το γλάσο έως ότου ομογενοποιηθούν τα υλικά, και προσθέτουμε την άλλη κουταλιά γλυκόζη και λίγο λίγο το υπόλοιπο νερό (ή γάλα).
Ανάλογα με το πόσο παχύρρευστο θέλουμε το γλάσο μας, προσθέτουμε κι άλλο νερό ή λίγο ακόμα κοσκινισμένη άχνη.
Εάν θέλουμε χρωματιστό γλάσο, προσθέτουμε 1-2 σταγόνες υγρό χρώμα ζαχαροπλαστικής που βρίσκουμε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ ή καταστήματα με είδη ζαχαροπλαστικής.
Με τον τρόπο αυτό, μπορούμε να φτιάξουμε μπισκότα για πάρτυ, για στολίδια ή για διάφορες κατασκευές.
Tante Kiki
13 Comments
No