Χριστουγεννιάτικος κορμός σε πολλές παραλλαγές


ο αγαπημένος Bûche de Noël
Καλημέρα σας!! Λέω καλημέρα γιατί ξεκινάω πρωί (8.40πμ) τη σημερινή ανάρτηση  κι ελπίζω να τη τελειώσω μέχρι το βράδυ!!!
Οι μικρούλες μου ανιψιές είναι και οι δύο στο σπίτι, έξω χιονίζει κι εγώ με το netbook στο τραπέζι της κουζίνας και δίπλα ένα ζεστό τσάι, να γράφω την ανάρτηση και να σκέπτομαι... να γράψω μερικές πληροφορίες για την ιστορία του γνωστού γαλλικού bûche de Noël ή θα σας κουράσω;;;; Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι κάποια εδέσματα έχουν μια ενδιαφέρουσα ιστορία! 
Η καταγωγή αυτού του γλυκού έχει τις ρίζες της στη Γιορτή της φωτιάς, που γινόταν στα δάση των Δρυίδων για να τιμήσουν το χειμερινό ηλιοστάσιο. Φυσικά, η γιορτή δεν αφορούσε το γλυκό αλλά το πραγματικό κούτσουρο που καίγονταν στην καρδιά του χειμώνα και η ζεστασιά που προσέφερε ήταν πραγματική ευλογία. Αργότερα, το κούτσουρο αυτό καιγόταν στο τζάκι μέσα στα σπίτια και ένωνε όλη την οικογένεια με την ζεστασιά του, βοηθούσε στο ψήσιμο των  αλλά φώτιζε και τον χώρο... Οι πρώτοι Χριστιανοί μετονόμασαν την γιορτή της φωτιάς σε γιορτή της "Αγίας Λουκίας" (το όνομά της προέρχεται από τη λατινική λέξη lux-lucis που σημαίνει φως). Το κούτσουρο που έβαζαν στο τζάκι τις ημέρες αυτές έπρεπε να είναι από οξιά, βελανιδιά ή κάποιο οπωροφόρο δέντρο και να είναι τόσο μεγάλο ώστε να καίει συνεχώς τις 3 ημέρες των Χριστουγέννων.
Αυτές τις ημέρες τα σπίτια ήταν ανοιχτά και οποιοσδήποτε φτωχός μπορούσε να βρει καταφύγιο, να πιει κρασί, μπύρα ή μηλίτη και να καθίσει στο τραπέζι με την οικογένεια για φαγητό, περιμένοντας την Λειτουργία, τα μεσάνυχτα.
Το κούτσουρο με την πάροδο του χρόνου αντικαταστάθηκε από κεριά και πρασινάδα στο τζάκι και στο κέντρο του γιορτινού τραπεζιού, ο κορμός έγινε γλυκό με διάφορες γευστικές παραλλαγές αλλά κυρίαρχη την εκδοχή με σοκολάτα και κάστανα. 
Η συνταγή που θα διαβάσετε έχει 2 παραλλαγές για παντεσπάνι (με σοκολάτα ή άσπρο), 3 παραλλαγές για κρέμα (σκέτη σοκολάτα, με κάστανο κανονική και γρήγορη) και 2 παραλλαγές γλάσου (γι αυτό λέω ότι ξεκινάω το πρωί αλλά μάλλον το βράδυ θα γίνει η ανάρτηση!!!!-:))). Προσωπικά, προτιμώ το σοκολατένιο παντεσπάνι με την κρέμα του κάστανου!
ΥΛΙΚΑ
@ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ
1- Παντεσπάνι σοκολάτας για ταψί 25χ34
3 αβγά
7 κ.σ. κοφτές αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο(90 γρ.)
2 κ.σ. κοφτές κακάο κοσκινισμένο 
9 κ.σ. κοφτές ζάχαρη (130 γρ.)
1 1/2 κ.σ. χυμό πορτοκαλιού ή κονιάκ
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γλ. ξύσμα λεμονιού (ή πορτοκαλιού)
1 φακελάκι βανίλια
2- Παντεσπάνι βανίλιας 
4 αβγά
1 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλ. ζάχαρη
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1 φακελάκι βανίλια
1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού
Φυσικά μπορούμε να αντικασταστήσουμε το κακάο με αλεύρι έτσι ώστε το παντεσπάνι σοκολάτας να γίνει παντεσπάνι βανίλιας.
@ ΚΡΕΜΑ 
1- Κρέμα σοκολάτας 
200 γρ. μαργαρίνη ή βούτυρο
200 γρ. σαντιγύ ή κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγύ
100 γρ. κουβερτούρα λιωμένη σε μπεν μαρί
2 κ.γλ. καφέ στιγμιαίο (προαιρετικά)
6 κ.γλ. κακάο κοσκινισμένο
2 κ.σ. καρύδια τριμμένα
7 κ.σ. ζάχαρη άχνη (εάν το θέλουμε πιο γλυκό προσθέτουμε κι άλλη)
2 κ.σ. κονιάκ ή ρούμι
2- Κρέμα σοκολάτας με κάστανο
750 γρ. κάστανα βρασμένα για 20 λεπτά και πολτοποιημένα στο multi
3 κ.σ. ζάχαρη άχνη
100 γρ. κουβερτούρα λιωμένη σε μπεν μαρί
3 κ.σ. μαργαρίνη ή βούτυρο 
2 κ.σ. κονιάκ ή ρούμι
100 γρ. κρέμα γάλακτος σε παχύρρευστη μορφή
3- Γρήγορη κρέμα σοκολάτας με κάστανο
1 βαζάκι κρέμα κάστανο Bonne maman (στο ράφι με τις μαρμελάδες)
1 σακουλάκι Garni σοκολάτας
100 γρ. μαργαρίνη ή βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
2 κ.σ. κονιάκ ή ρούμι
2/3 φλ. τσ. γάλα κρύο
2 κ.σ. σοκολάτα ρόφημα (προαιρετικά)
@ ΓΛΑΣΟ
1- Γλάσο με αβγά
100 γρ. κουβερτούρα 
2 κ.σ. ζεστό νερό ή χυμό πορτοκαλιού
1 φλ. τσ. ζάχαρη άχνη
1/2 φλ. τσ. μαργαρίνη ή βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
2 αβγά
1 φακελάκι βανίλια
1 κ.σ. κονιάκ ή ρούμι
2- Γρήγορο γλάσο χωρίς αβγά
150 γρ. κουβερτούρα 
100 γρ. μαργαρίνη ή βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
3 κ.σ. ζάχαρη άχνη
2 κ.σ. γάλα
1 κ.σ. κονιάκ ή ρούμι
@ ΣΙΡΟΠΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ
2 κ.σ. μαρμελάδα της αρεσκείας μας ή μέλι ή ζάχαρη
5-6 κ.σ. νερό ή χυμό πορτοκαλιού
@ ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΑ
Άχνη
Πολύχρωμη τρούφα
Ινδοκάρυδο τριμμένο
Μαρόν γκλασέ 
Κλαδάκια από φυσικό γκυ ή ου
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
@ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ
Όποιο παντεσπάνι κι αν διαλέξουμε η διαδικασία είναι ίδιαΧτυπμε αυτή του κέικ.
Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε το κοσκινισμένο αλεύρι, το μπέικιν, τη βανίλια, το κακάο (για το παντεσπάνι σοκολάτας) και το ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου. 
Χτυπάμε τα αβγά με τη ζάχαρη έως ότου ασπρίσουν και φουσκώσουν.
Προσθέτουμε το κονιάκ και ανακατεύοντας με μια μαρίζ (σπάτουλα) με φορά από κάτω προς τα πάνω, ενσωματώνουμε σταδιακά το αλεύρι με τα υπόλοιπα υλικά.
Στρώνουμε το ταψί μας ή μια λαμαρίνα φούρνου με αντικολλητικό χαρτί και ρίχνουμε το μείγμα.
Ψήνουμε για 15-20 λεπτά αυστηρά και όχι παραπάνω γιατί δεν θα μπορεί να τυλιχτεί.
Μόλις περάσει ο χρόνος, βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε για 5-10 λεπτά να κρυώσει, το ξετυλίγουμε προσεκτικά από το αντικολλητικό χαρτί και το τυλίγουμε σε μια λευκή βρεγμένη πετσέτα. 
Το αφήνουμε τυλιγμένο να κρυώσει. Με τον τρόπο αυτό, το ρολό μας δεν σπάζει και μένει νωπό.
@ ΣΙΡΟΠΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ
Ετοιμάζουμε λίγο σιρόπι, λιώνοντας 2 κ.σ. μαρμελάδα της αρεσκείας μας σε 5κ.σ. νερό ή εάν δεν έχουμε μαρμελάδα λίγο νερό ή πορτοκαλοχυμό με ζάχαρη.
Πριν προσθέσουμε την κρέμα, βρέχουμε με το σιρόπι αυτό λίγο το παντεσπάνι μας και το ξετυλίγουμε με προσοχή για να το γεμίσουμε με τη κρέμα που διαλέξαμε.
@ ΚΡΕΜΑ 
1- Κρέμα σοκολάτας 
Λιώνουμε τη κουβερτούρα σε μπεν μαρί και την αφήνουμε να κρυώσει.
Βάζουμε τη μαργαρίνη στο μπολ του μίξερ και το χτυπάμε καλά έως ότου ασπρίσει.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη, το κονιάκ, το κακάο, τον καφέ και τη λιωμένη κουβερτούρα και συνεχίζουμε το χτύπημα σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Τέλος, ανακατεύοντας με μια μαρίζ (σπάτουλα) ή ξύλινη κουτάλα προσθέτουμε τα καρύδια και τη σαντιγύ.
Εάν η κρέμα μας είναι αραιή, μπορούμε να προσθέσουμε και 3-4 πολτοποιημένα μπισκότα petit-beurre.
Εάν, αντιθέτως είναι σφιχτή, την αραιώνουμε προσθέτοντας σιγά-σιγά γάλα ή κονιάκ.
Αφήνουμε για 10-15 λεπτά στο ψυγείο και μόλις η κρέμα αρχίσει να σφίγγει, γεμίζουμε το ρολό μέσα και το καλύπτουμε και εξωτερικά.
Βάζουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες και μετά το καλύπτουμε με το γλάσο.
2- Κρέμα σοκολάτας με κάστανο
Πλένουμε, χαράζουμε και βράζουμε τα κάστανα για 20 λεπτά.
Τα καθαρίζουμε, τα πολτοποιούμε στο multi και τα βάζουμε στο μπολ του μίξερ.
Βάζουμε σε ένα μπολ την κουβερτούρα και το βούτυρο και τα λιώνουμε σε μπεν μαρί.
Προσθέτουμε στα πολτοποιημένα κάστανα, τη λιωμένη κουβερτούρα (με το βούτυρο), την άχνη, το κονιάκ και την κρέμα γάλακτος και τα χτυπάμε όλα μαζί έως ότου έχουμε ένα μείγμα κρεμώδες και ομοιογενές (χωρίς σβόλους).
Εάν θέλουμε πιο αραιή την κρέμα μας μπορούμε να προσθέσουμε λίγη κρέμα γάλακτος.
Εάν μας φανεί αραιή, τότε την αφήνουμε για 10-15 λεπτά στο ψυγείο, για να σφίξει πριν την απλώσουμε στο παντεσπάνι που διαλέξαμε.
Γεμίζουμε τον κορμό με τα 2/3 της κρέμας, τον καλύπτουμε εξωτερικά με την υπόλοιπη και τον βάζουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες ώστε να σφίξει πριν τον γλασάρουμε.
3- Γρήγορη κρέμα σοκολάτας με κάστανο
Σε ένα μπολ, με το μίξερ χειρός, χτυπάμε το βούτυρο μέχρι να ασπρίσει.
Προσθέτουμε την κρέμα κάστανου Bonne maman, το 1 σακουλάκι Garni σοκολάτας, το κονιάκ και το κρύο γάλα και χτυπάμε σε σιγανή ταχύτητα έως ότου ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Γεμίζουμε το παντεσπάνι μέσα και το καλύπτουμε και απ΄έξω.
Βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα να σφίξει και, εάν θέλουμε, το καλύπτουμε με γλάσο.
@ ΓΛΑΣΟ
1- Γλάσο με αβγά
Χτυπάμε ελαφρώς τα αβγά έως ότου αφρίσουν. 
Σε μπεν μαρί, λιώνουμε την κουβερτούρα με τη μαργαρίνη. 
Χαμηλώνουμε πολύ τη φωτιά και προσθέτουμε το ζεστό νερό ή χυμό, την άχνη, το κονιάκ και τη βανίλια ανακατεύοντας γρήγορα με μια μαρίζ ή με το μίξερ χειρός.
Τέλος, προσθέτουμε και τα χτυπημένα αβγά και ξαναβάζουμε σε σιγανή φωτιά για 5 λεπτά, ανακατεύοντας πάντα αδιάκοπα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το γλάσο να κρυώσει προτού καλύψουμε μ' αυτό τον κορμό.
Περιχύνουμε τον κορμό, κάνουμε σχέδια με ένα πηρούνι και βάζουμε στο ψυγείο.
2- Γρήγορο γλάσο χωρίς αβγά
Λιώνουμε σε μπεν μαρί την κουβερτούρα με τη μαργαρίνη και προσθέτουμε την άχνη και το γάλα ανακατεύοντας με μια μαρίζ ή ξύλινη κουτάλα.
Τέλος, προσθέτουμε και το κονιάκ, ανακατεύουμε και το γλάσο μας είναι έτοιμο για να καλύψει τον κορμό.
Γλασάρουμε, αφήνουμε για 10-15 λεπτά να στερεοποιηθεί το γλάσο και κάνουμε σχέδια με ένα πηρούνι.
Βάζουμε στο ψυγείο για να σφίξει καλά ο κορμός.
@ ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΑ
 Την ώρα που είναι να κόψουμε και να σερβίρουμε τον κορμό, τον πασπαλίζουμε με άχνη ή ινδοκάρυδο για να φαίνεται χιονισμένος.
Μπορούμε να τον πασπαλίσουμε με πολύχρωμη τρούφα και να τον στολίσουμε με ψεύτικα ή αληθινά φύλλα από γκυ ή ου.
Καλή επιτυχία!!!
Ο κορμός είναι ένα γλυκό που έχει μια κάποια διαδικασία αλλά αξίζει τον κόπο. Το γευστικό αποτέλεσμα είναι απολύτως ικανοποιητικό όποιον συνδυασμό παντεσπανιού, κρέμας και γλάσου κι αν κάνουμε, όπως επίσης ακόμα κι αν δεν βάλουμε γλάσο (όπως έκανα εγώ και φαίνεται στη φωτό).
Καλά Χριστούγεννα και καλή επιτυχία! 
Tante Kiki
25 Comments
No