Αρωματική ποικιλία φρούτων της εποχής στο φούρνο με μοσχάτο Λήμνου


Καλησπέρα αγαπημένοι μου μπλογκογείτονες!!! Τί κάνετε;;; Ελπίζω να είστε όλοι καλά και λιγότερο αγχωμένοι από μένα που τρέχω και ...δεν προλαβαίνω από πολλές (και όχι πάντα ευχάριστες) απόψεις. Είμαι σίγουρη, άλλωστε, ότι το έχετε καταλάβει και από τις σύντομες αναρτήσεις μου (δεν προλαβαίνω να σας γράψω όσα θέλω!!!) αλλά και από τα σύντομα ή και συνοπτικά σχόλια που σας αφήνω. Ελπίζω να με συγχωρέσετε μιας και θέλω να πιστεύω ότι όλα τα δύσκολα θα περάσουν σε μια-δυό εβδομάδες (τα δικά μου εννοώ γιατί τα άλλα... ποιός ξέρει;;) και θα μπορώ πάλι να ξεκουραστώ μπροστά στο "laptopάκι" μου, με τη παρέα σας!!! 
Προς το παρόν έχω μπροστά μου 3-4 δύσκολες μέρες (μια επέμβαση της μαμάκας μου) αλλά ελπίζω να ...τα φέρνω βόλτα και να κάνω την καθημερινή ανάρτηση για να "ξεκουράζομαι" με τη παρέα σας που είναι πραγματικό βάλσαμο ψυχής!
Για σήμερα μιαν απλή συνταγούλα διαίτης για ένα γρήγορο γλυκό, πολύ νόστιμο, οικονομικό και με καραμελένια γεύση που όμως θα μας γλιτώσει από μερικές θερμίδες τώρα που είμαστε κοντά στα Χριστούγεννα! Θα αναρωτηθείτε τί με έπιασε τώρα με τις θερμίδες αλλά ... πάντα κάθε χρόνο, τέτοια εποχή πριν τις γιορτές θυμάμαι να κάνω δίαιτα για να χάσω 1-2 κιλά και να μπορώ να ...τα ξαναπάρω στις γιορτές με τα υπέροχα φαγητά και γλυκά!!!!!!
Ελάτε μαζί μου και δεν θα το μετανιώσετε...
ΥΛΙΚΑ
3-4 μήλα κομμένα σε φέτες
3-4 κυδώνια κομμένα σε φέτες
5-6 δαμάσκηνα κομμένα στη μέση
3-4 αχλάδια κομμένα σε φέτες
1 1/2 φλ. τσ. ζάχαρη καστανή
2 κ.σ. μέλι
1 ποτήρι γλυκό κρασί Λήμνου  
1 κ.γλ. κανέλα
1/2 κ.γλ. κόλιανδρο ή 1/2 κ.γλ. τζίντζερ
Μια πρέζα μοσχοκάρυδο
Λίγα αμύγδαλα φιλέ (ή άλλους ξηρούς καρπούς για το γαρνίρισμα)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου.
Τοποθετούμε τα φρούτα σε ένα ταψάκι.
Ζεσταίνουμε λίγο το γλυκό κρασί, λιώνουμε σ'αυτό το μέλι και περιχύνουμε τα φρούτα.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με τα αρωματικά (κανέλα, τζίντζερ ή κόλιανδρο, μοσχοκάρυδο) και με το μείγμα αυτό καλύπτουμε  τα φρούτα.
Τα αφήνουμε στο φούρνο να καραμελώσουν  30 λεπτά, περίπου.
Τα γυρίζουμε από την άλλη πλευρά και τα αφήνουμε άλλα 30 λεπτά έτσι ώστε να ροδοκοκκινήσουν και να "δέσει" το σιρόπι.
Τα βγάζουμε από το φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα σερβίρουμε, πασπαλισμένα με αμυγδαλάκια φιλέ ή άλλους ξηρούς καρπούς.
Τα συγκεκριμένα φρούτα μπορούν αν συνδυαστούν πολύ ωραία με γιαούρτι ή με γιαουρτοσαντιγύ με χαμηλά λιπαρά. Είναι ένα πολύ νόστιμο γλυκό διαίτης μια και με όλα όσα συμβαίνουν τελευταία η... ανάγκη μας για γλυκά είναι αυξημένη!!!! Τουλάχιστον ας τρώμε και κάποια γλυκά υγιεινά και με λίγες θερμίδες χωρίς τύψεις!!!!
TIPS
* Το συγκεκριμένο γλυκό γίνεται και με τα φρούτα κομμένα στη μέση ή ολόκληρα, αφαιρώντας τον πυρήνα τους και γεμίζοντάς τα με ξηρούς καρπούς και ελάχιστο βούτυρο. Η διαφορά είναι ότι όταν είναι στη μέση ή ολόκληρα, χρειάζονται περισσότερο ψήσιμο.
Tante Kiki
10 Comments
No