Προφιτερόλ με διπλή mousse και σάλτσα σοκολάτας


Βανίλια - σοκολάτα - καφές ...ο απόλυτος συνδυασμός
Καλησπέρα! Νάμαστε, λοιπόν, στον Οκτώβρη!! Πόσο γρήγορα περνάει ο καιρός... κι εμείς τρέχουμε ολοταχώς προς το χειμώνα, ευτυχώς με πολύ καλό καιρό.

Τη περασμένη Κυριακή, η αλήθεια είναι ότι δεν είχα μεγάλη διάθεση για να φτιάξω κάποιο γλυκό και ειδικά όχι κάποιο πολύπλοκο γλυκό. Ξέρετε...εκείνη η ακεφιά που "προσγειώνεται" κάποιες φορές στη ψυχή και το νου μας και μας κάνει να μην θέλουμε τίποτε. Όμως, έχουμε συνηθίσει στο κυριακάτικο τραπέζι να υπάρχει πάντα γλυκό κι έτσι σκαρφίστηκα αυτό το γρήγορο προφιτερόλ (μιας και η αδερφή μου είχε πρόσφατα ενθουσιαστεί από ένα γλυκό με σαντιγύ σοκολάτας) με υλικά που υπάρχουν πάντα στην κουζίνα μου, για να με βγάζουν από τη δύσκολη θέση όταν έρχονται ξαφνικά επισκέψεις.
Ας κάνουμε, λοιπόν, μια γλυκιά αρχή της εβδομάδας μ' αυτό το ιδιαίτερα απλό, εύκολο γλυκό, ανάλαφρο και με γεύση διαχρονική! Μη τρομάζετε από τις οδηγίες...  είναι πράγματι ένα πολύ απλό γλυκό στην παρασκευή του! Μια άλλη πρόταση για ένα διαφορετικό προφιτερόλ, φτιαγμένο με μπισκότα boudoirs, mousse σε δύο γεύσεις, βανίλια και μόκα με τελείωμα μια χλιαρή σάλτσα σοκολάτας του Στ. Παρλιάρου. 
Τέλειο, σας διαβεβαιώ, με νοστιμιά, αντιστρόφως ανάλογη από τον κόπο που χρειάζεται να καταβάλουμε για να το ετοιμάσουμε. 
Και για ακόμη λιγότερο κόπο ...μια πιο απλή παραλλαγή... λίγο πονηρή, το παραδέχομαι, αλλά μερικές φορές και οι αθώες πονηριές είναι απαραίτητες.
Εξάλλου, φαντάζομαι πώς οι περισσότεροι από μας που ασχολούμαστε ...εντατικά με την κουζίνα, έχουμε μπει στον πειρασμό να ετοιμάσουμε ένα φαγητό ή γλυκό με υλικά "της στιγμής" που όμως θέλουμε να βελτιώσουμε το τελικό γευστικό τους αποτέλεσμα (ελπίζω, δηλαδή, να μην είμαι μόνον εγώ).
Διαβάστε για να καταλάβετε τί εννοώ.
ΥΛΙΚΑ  για 12 μικρά μπολάκια
12 μπισκότα boudoirs
Για τη mousse βανίλια
1 συσκευασία φυτικής σαντιγύ 500 γρ.
2 κ.σ. άχνη
2 φακελάκια φυσική βανίλια Vahiné (ζάχαρη με βανίλια)
Για τη mousse σοκολάτα
180 γρ. κουβερτούρα
2 κ.σ. γάλα
1-2 κ.σ. καφέ εσπρέσο 
Για το σιρόπι καφέ
100 γρ. νερό
120 γρ. ζάχαρη
50 γρ. γάλα
2 κ.σ. κονιάκ ή ρούμι (προαιρετικό)
2 κ.σ. καφέ εσπρέσο (διαλυμένο ή αδιάλυτο)
Για τη σάλτσα σοκολάτας
100 γρ. κουβερτούρα
100 γρ. κρέμα γάλακτος
Για το γαρνίρισμα
12 αμύγδαλα ψημένα αλμυρά 
20-24 σαβαγιάρ
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Για τη mousse βανίλια
Βάζουμε στο μπολ του μίξερ τη φυτική σαντιγύ, την άχνη και τη βανίλια και χτυπούμε έως ότου σφίξει.
Έπειτα, βγάζουμε τη μισή σαντιγύ σε ένα μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο.
Την άλλη μισή, την αφήνουμε στο μπολ του μίξερ.
Για τη mousse σοκολάτα
Σε μια μικρή κατσαρόλα, βάζουμε το γάλα, τον καφέ και την κουβερτούρα και αφήνουμε να λιώσει σε σιγανή φωτιά.
Χρησιμοποιούμε τον καφέ εσπρέσο που θέλουμε είτε είναι εσπρέσο στιγμής, οπότε βάζουμε στο γάλα τους κόκκους, είτε είναι έτοιμος φτιαγμένος (δηλαδή υγρός).
Μόλις λιώσει, ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
Προσθέτουμε σταδιακά τη λιωμένη κουβερτούρα στην άλλη μισή σαντιγύ και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα (μαρίζ) έτσι ώστε να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να γίνει η mousse με γεύση μόκα.
Μόλις τελειώσουμε τη βάζουμε κι αυτή στο ψυγείο.
Για το σιρόπι καφέ
Σε μια μικρή κατσαρολίτσα, βάζουμε όλα τα υλικά μαζί και αφήνουμε να πάρουν μια βράση σε σιγανή φωτιά, ανακατεύοντας για να λιώσει η ζάχαρη.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει το σιρόπι (εκτός ψυγείου εάν δεν βιαζόμαστε... διαφορετικά μέσα στο ψυγείο.)
Σύνθεση του γλυκού
Σπάζουμε κάθε μπισκότο στη μέση και αφού το βουτήξουμε στο κρύο σιρόπι, το βάζουμε στο μπολάκι σαν βάση.*
Από πάνω με κορνέ ή με κουτάλι βάζουμε μια στρώση από τη mousse με γεύση μόκα, ετοιμάζοντας όλα τα μπολάκια.
Έπειτα, πάλι με κορνέ ή με κουτάλι, βάζουμε μια στρώση από τη mousse με γεύση βανίλια, καλύπτοντας έτσι όλα τα μπολάκια.
Το γλυκό μας είναι έτοιμο να μπει στο ψυγείο.
Για τη σάλτσα σοκολάτας
Σε μια μικρή κατσαρολίτσα, βάζουμε την κρέμα γάλακτος και την κουβερτούρα σπασμένη σε κομμάτια και την αφήνουμε να λιώσει σε σιγανή φωτιά.
Μόλις λιώσει, ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα ή με ένα κουτάλι για να ομογενοποιηθεί η σάλτσα μας.
Αφήνουμε να γίνει χλιαρή εκτός ψυγείου.**
Για το γαρνίρισμα
Την ώρα που θέλουμε να σερβίρουμε το γλυκό μας, το περιχύνουμε με σάλτσα σοκολάτας και το στολίζουμε με ένα αμύγδαλο αλμυρό.***
TIPS
* Εάν το μπολάκι που θα χρησιμοποιήσουμε είναι μεγάλο φυσικά θα βάλουμε περισσότερα μπισκότα μουσκεμένα στο σιρόπι καφέ, έτσι ώστε να καλυφθεί ο πάτος του μπολ και να γίνει η βάση. Γενικά, μπορούμε να βάλουμε παραπάνω μπισκότα σαν βάση κι όχι μόνον ένα.
** Τη συγκεκριμένη σάλτσα σοκολάτας, ο Στ. Παρλιάρος τη χρησιμοποιεί ζεστή. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε κι εμείς.
*** Μπορούμε, αντί να στολίσουμε με ένα αλμυρό αμύγδαλο, να βάλουμε περισσότερα σπασμένα. Φυσικά, μπορούμε να μην χρησιμοποιήσουμε αλμυρό ψημένο αμύγδαλο, αλλά καβουρντισμένους ξηρούς καρπούς που μας αρέσουν.
Και τώρα η πονηρή παραλλαγή!!!!
Για να φτιάξουμε τις 2 mousse ακόμη πιο γρήγορα κι εύκολα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε: 
  • 1 φάκελο σαντιγύ σε σκόνη Garni-Γιώτης,  με γεύση βανίλια
  • 1 φάκελο σαντιγύ σε σκόνη Garni-Γιώτης,  με γεύση κακάο, στην οποία όμως θα προσθέσουμε  1 κ.σ. καφέ εσπρέσο (όπως είπαμε παραπάνω) και  50 γρ. κουβερτούρα λιωμένη σε μπεν μαρί με 2 κ.σ. γάλα ή στο φούρνο μικροκυμμάτων (χρειάζεται πολλή προσοχή για να μην καεί).
Σημείωση: Εάν χρησιμοποιήσουμε κρύο γάλα εβαπορέ για να φτιάξουμε τη σαντιγύ σε σκόνη η γεύση της γίνεται ακόμη καλύτερη.
Για όλα τα υπόλοιπα ακολουθούμε την ίδια διαδικασία.
Tante Kiki
21 Comments
No