Κεράσματα με fudge σοκολάτας και βανίλια


...τα επικίνδυνα σοκολατάκια
Καλησπέρα και καλό μήνα να έχουμε (τουλάχιστον καλύτερο από τον Σεπτέμβριο).
Ποιός μπορεί να πει ότι τα μίνι φοντάν σοκολάτας περνούν απαρατήρητα; Ποιός μπορεί να αρνηθεί ότι τα λατρεμένα αυτά μικρά κεράσματα που συνδυάζονται υπέροχα με λικέρ δεν είναι η επιτομή της νοστιμιάς; Νομίζω κανείς!!! Τα συγκεκριμένα συνδυάζουν την τελειότητα της γεύσης με την ευκολία της παρασκευής(δεν χρειάζονται θερμόμετρο και πολλά εργαλεία της κουζίνας), τον ελάχιστο χρόνο (χρειάζονται μόλις 15 λεπτά για να ετοιμαστούν και να μπουν στο ψυγείο), τα απλά και καθημερινά υλικά!! Φυσικά απαιτείται πολύ λιγότερος χρόνος για να ... καταναλωθούν επειδή η ...έκρηξη σοκολάτας που κυριεύει το στόμα και τον ουρανίσκο, γίνεται εθισμός!!!!
Ένα σοκολατάκι που γίνεται ένα πολύ όμορφο χειροποίητο δώρο... μιας και τα δώρα από την κουζίνα αλλά και γενικά τα χειροποίητα δώρα είναι πολύ όμορφα, πολύτιμα για την μοναδικότητά τους, οικονομικά και ...τελευταία λέξη της μόδας (τουλάχιστον στο εξωτερικό).
Προσπαθώντας να καλοπιάσω και να γλυκάνω τον Οκτώβριο, μήπως και βελτιωθεί η κατάσταση γενικότερα σας δίνω τη συνταγή...
ΥΛΙΚΑ 40-45 κομμάτια περίπου
60 γρ. μαργαρίνη ή βούτυρο σε κομμάτια
125 γρ. κουβερτούρα γάλακτος σε κομμάτια
125 γρ. κουβερτούρα σε κομμάτια
200 γρ. ζαχαρούχο γάλα
1 φυσική βανίλια Vahiné (φακελάκι με ζαχαροβανίλια)
1/2 κ.γλ. κόλιανδρο σε σκόνη (προαιρετικά για μια πιο ιδιαίτερη γεύση)
Για γεύση καφέ
1/2 κ.γλ. στιγμιαίο καφέ σε κόκκους
Για πιπεράτη γεύση
αντικαθιστούμε τη βανίλια με ... 
1/3 κ.γλ. πιπέρι καγιέν ή γλυκιά πάπρικα
1/4 κ.γλ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
Για γεύση ξηρών καρπών
1 κ.σ. καρυδόψιχα ψιλοκομμένη
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε μια μικρή κατσαρολίτσα βάζουμε το βούτυρο, το γάλα, τα δύο είδη σοκολάτας σε κομμάτια και τη βανίλια (για τη βασική συνταγή) και αφήνουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να λιώσουν το βούτυρο και οι σοκολάτες, ανακατεύοντας πότε πότε.
Προσθέτουμε και το κόλιανδρο σε σκόνη.
Εάν θέλουμε κάποια από τις υπόλοιπες γεύσεις, προσθέτουμε τον καφέ ή την καρυδόψιχα ή αντικαθιστούμε τη βανίλια με το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο στη φάση αυτή.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, ανακατεύουμε καλά έτσι ώστε το μείγμα να ομογενοποιηθεί και γεμίζουμε μικρά χαρτάκια για σοκολατάκια (όπως είναι τα χαρτάκια για cupcakes αλλά πιο μικρά, που βρίσκουμε στο σούπερ μάρκετ).
Διακοσμούμε τα σοκολατάκια μας με ό,τι θέλουμε (π.χ. εάν πρόκειται για παιδικό πάρτυ μπορούμε να τα "στολίσουμε" με χρωματιστά κουφετάκια τύπου smarties ή άλλα παρόμοια, εάν έχουν μέσα καρύδια, με μισό καρύδι ή με έναν σοκολατένιο κόκκο καφέ και ό,τι άλλο μας αρέσει).
Βάζουμε στο ψυγείο να παγώσουν και τα αφήνουμε για μια νύχτα.
Την άλλη μέρα τα λαχταριστά φοντανάκια μας είναι έτοιμα, εάν ...προλάβουν να μπουν σε κουτί για δώρο και να ξετρελλάνουν όποιον τα δοκιμάσει!!!!!
Update: Τα φοντανάκια μπορούμε να τα φτιάξουμε και χωρίς τα συγκεκριμένα χαρτάκια βάζοντας, πολύ απλά, τη σοκολάτα σε ένα ταψάκι όπου έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί. Το βάζουμε στο ψυγείο και όταν παγώσουν, αναποδογυρίζουμε το ταψάκι, αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί και κόβουμε τα σοκολατάκια σε τετράγωνα ή μακρόστενα κομμάτια.
Προσοχή: Διατηρούνται στο ψυγείο γιατί εάν μείνουν για πολλές ώρες εκτός ψυγείου ...μαλακώνουν.
Πηγή: "Miss Hope's chocolate box", Hope and Greenwood

Tante Kiki
17 Comments
No