Πώς καθαρίζεται η κολοκύθα;


Η κολοκύθα είναι ένα λαχανικό νόστιμο, που χαρακτηρίζει το φθινόπωρο και μπορεί να μαγειρευτεί με πάρα πολλούς τρόπους. Θυμάμαι πάντα τη γιαγιά μου, ακόμη και τώρα να μου λέει "άσε να την καθαρίσω εγώ για να μην κοπείς και να μην δυσκολευτείς γιατί είναι πολύ σκληρή". Έτσι, πέρασαν τα χρόνια κι εγώ δεν είχα δοκιμάσει να καθαρίσει ποτέ κολοκύθα!!!! Μέχρι που έγινα foodblogger και "η συνείδησή" μου δεν το σήκωνε ...έπρεπε να καθαρίσω εγώ την κολοκύθα!!! Δείτε, τί έκανα και κατέληξα στο συμπέρασμα ότι τελικά ...δεν ήταν τόσο δύσκολο!!! Κι όπως λέει και μια φράση που λατρεύω ...δεν  θέλει κόπο θέλει τρόπο!!-:))))
Ακολουθήστε με στο καθάρισμα της κολοκύθας βήμα-βήμα:
1- Παίρνουμε ένα μεγάλο κοφτερό μαχαίρι (με μικρά "δόντια" ή χωρίς αυτά) και κόβουμε ένα κομμάτι από την κολοκύθα. Αυτό είναι το πιο δύσκολο γιατί είναι, πράγματι, σκληρή αλλά εάν την στερεώσουμε με το αριστερό χέρι μας για να μην κουνιέται είναι πιο εύκολο. 
Στερεώνουμε έτσι την κολοκύθα και μετά με το δεξί χέρι βάζουμε το μαχαίρι σε μια από τις άκρες, σε βάθος γύρω στα 10 εκατοστά έτσι ώστε να μπορέσουμε να χαράξουμε ένα κομμάτι. Δεν βάζουμε το μαχαίρι πολύ βαθιά γιατί είναι πιο δύσκολο να χαραχτεί το κομμάτι ή η φέτα.
Τραβάμε το μαχαίρι και κόβουμε ένα κομμάτι ή μια μικρή φέτα σε όποιο σημείο της κολοκύθας μας βολεύει (συνήθως στο πιο λεπτό σημείο). Η αρχή έγινε!!! Τα υπόλοιπα είναι πολύ πιο εύκολα!!!
Και τώρα πρέπει να αρχίσουμε να την ξεφλουδίζουμε. 
Η μαμά μου συνήθως την καθαρίζει κρατώντας την στο χέρι (φωτό).
Εμένα με δυσκολεύει αφάνταστα έτσι κι έτσι δοκίμασα έναν άλλο τρόπο. Την στερέωσα στην επιφάνεια κοπής και άρχισα να την ξεφλουδίζω σιγά-σιγά προς τα κάτω (φωτό) είτε αρχίζοντας από το επάνω μέρος της φέτας...
...είτε αρχίζοντας από το κάτω μέρος της φέτας. Είναι απίστευτα πιο εύκολος τρόπος και δεν δυσκολεύονται τα χέρια.
Αφού ξεφλουδίσουμε τη φέτα ή το κομμάτι που κόψαμε, αφαιρούμε τους σπόρους από το κέντρο.
Ακουμπούμε στην επιφάνεια κοπής τη φέτα βάζοντας τους σπόρους προς τα κάτω και τους κόβουμε (και πάλι όχι δεν κρατάμε τη φέτα με το χέρι μας στον αέρα και δεν κόβουμε προς το μέρος μας τους σπόρους γιατί μπορεί να κοπούμε) (φωτό).
Πρώτα αφαιρούμε τους σπόρους από την άκρη της φέτας, κρατώντας την κάθετα προς την επιφάνεια κοπής.
Μετά την βάζουμε οριζόντια και κόβουμε κατά μήκος τους υπόλοιπους σπόρους.
Κόβουμε εντελώς το κεντρικό κομμάτι με τους σπόρους και το απομακρύνουμε επάνω στην επιφάνεια κοπής χωρίς να σηκώνουμε το μαχαίρι.
Τώρα είμαστε έτοιμοι να κόψουμε τη φέτα της κολοκύθας σε κύβους ή να την τρίψουμε στον τρίφτη για να την χρησιμοποιήσουμε.
Έτσι καθάρισα την πρώτη μου κολοκύθα!!!!
Ας δούμε τώρα κι ένα βίντεο πάλι με μια τεχνική καθαρίσματος της κολοκύθας είτε είναι μακρόστενη είτε είναι στρογγυλή.
Εάν η κολοκύθα είναι μικρή, καθαρίζεται φυσικά πολύ πιο εύκολα γιατί είναι πιο μαλακή και μπορούμε εύκολα να την χειριστούμε. Εάν είναι μεγάλη είναι πιο δύσκολο να καθαριστεί γιατί είναι πιο σκληρή και πρέπει να κοπεί σε κομμάτια. 
Ας δούμε το βίντεο...κι ας εφαρμόσουμε τη τεχνική που μας βολεύει καλύτερα, ανάλογα με το μαχαίρι που έχουμε, τη δύναμή μας και το μέγεθος της κολοκύθας.
Tante Kiki
13 Comments
No