28η Οκτωβρίου - ΟΧΙ στους κατακτητές... παλιούς και σύγχρονους!


27η Οκτωβρίου 1940: 3 μετά τα μεσάνυχτα και ο τότε Ιταλός πρέσβης στην Αθήνα κατόπιν διαταγή του Μουσολίνι δίνει τελεσίγραφο στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Ι.Μεταξά ζητώντας του να καταλάβει ο Ιταλικός στρατός διάφορα στρατηγικά σημεία στην Ελλάδα! Η φυσιολογική απάντηση του Ι.Μεταξά ήταν ΟΧΙ και συνοδεύτηκε με τη φράση: "Λοιπόν, αυτό σημαίνει πόλεμο!" και η φράση αυτή απηχούσε το συναίσθημα και την άποψη όλων των Ελλήνων. Το πρωί της 28ης Οκτωβρίου, περήφανος αλλά και υπεύθυνος για την απάντηση που έδωσε, απευθύνει στον Ελληνικό λαό διάγγελμα όπου μεταξύ των άλλων αναφέρει:

"Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν δια την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της. Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία, μη αναγνωρίζουσα, εις ημάς το δικαίωμα να ζώμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν την παράδοσιν τμημάτων του εθνικού εδάφους, κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και μου ανεκοίνωσε, ότι προς κατάληψιν αυτών, η κίνησης των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα είς τον Ιταλόν Πρέσβυν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ'εαυτό και τον τρόπον με τον οποίο γίνεται τούτο ως κύρηξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος. Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλο το Έθνος ας εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθείτε δια την πατρίδα, τας γυναίκας και τα παιδιά σας και τας ιεράς μας παραδόσεις.
Νυν υπέρ πάντων ο αγών".
Και ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Αθηνών διακόπτει τις εκπομπές του και μεταδίδει: "Εδώ Ραδιοφωνικός Σταθμός Αθηνών. Έκτακτον ανακοινωθέν: Η Ελλάς από της 6ηςπρωινής της σήμερον ευρίσκεται εις εμπόλεμον κατάστασιν προς την Ιταλίαν. Ο στρατός μας αμύνεται του Πάτριου εδάφους. Ζήτω το Έθνος".

Αυτά έγιναν τότε...και ο Ι.Μεταξάς απεδείχθη σωστός ...οι Έλληνες μεγαλούργησαν και ο Winston Churchill είπε τη γνωστή φράση "Οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες".
ΤΩΡΑ;;;;;; Τί γίνεται τώρα;;; Πού πήγε το ένδοξο παρελθόν μας;;;; Πού πήγε το αίμα όσων πολέμησαν γι αυτή τη χώρα και έκαναν θυσίες για να φτάσουμε σε μια ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΛΛΑΔΑ;;; Πώς ξεχάσαμε όλον αυτόν τον πατριωτισμό που τόσα χρόνια μας γέμιζε με ρίγη συγκίνησης και περηφάνειας; Θα μου πείτε...τί ρωτάς τώρα;;; Δεν ρωτώ ακριβώς...σκέφτομαι,προβληματίζομαι, απορώ αλλά ξέρω την απάντηση (έτσι κι αλλιώς είναι ρητορικό το ερώτημα): Ο δικός μας ο πατριωτισμός και η περηφάνεια δεν πήγε πουθενά ...εδώ είναι... των πολιτικών μας (ίσως όχι όλων για να μην είμαι άδικη) χάθηκε μπροστά στις ανάγκες της παγκοσμιοποίησης αλλά, ποιός ξέρει, ίσως και... των δικών τους!!! Η ισοπέδωση της χώρας μας, της ζωής μας, της καθημερινότητάς μας και κυρίως της ιστορίας μας, του πολιτισμού και της περηφάνειας μας είναι πια μια πραγματικότητα!!! Δεν λέω, όλοι μας βάλαμε το λιθαράκι μας στα προβλήματα που υπάρχουν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, άλλος λίγο άλλος περισσότερο... ΟΜΩΣ αυτό δεν τους εξιλεώνει!!!! Οι αποφάσεις τους, ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ για την κοινωνία μας, μας έχουν αφαιρέσει το χαμόγελο, την ελπίδα και την προοπτική και εάν όλα αυτά βοηθούσαν την πατρίδα μας κανείς Έλληνας δεν θα ήταν αντίθετος, γιατί σε δύσκολες ώρες γινόμαστε όλοι μια γροθιά κι αυτό το έχει αποδείξει η ιστορία. 
ΔΥΣΤΥΧΩΣ δεν συμβαίνει αυτό και οι αποφάσεις δεν παίρνονται με γνώμονα το καλό του τόπου αλλά το καλό μιας νέας τάξης πραγμάτων που θέλει την κυριαρχία των λίγων και την ισοπέδωση των πολλών.
ΔΥΣΤΥΧΩΣ γι αυτούς κι ΕΥΤΥΧΩΣ για όλους εμάς, τους απλούς ΈΛΛΗΝΕΣ, πιστεύω ότι πλησιάζει η ώρα που θα πούμε και πάλι ένα ΟΧΙ! Φτάνει... ΩΣ ΕΔΩ!!! Και θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και θα είμαστε και πάλι άξιοι απόγονοι των προγόνων μας που έδωσαν το μέλλον τους για το δικό μας!!!
Σήμερα, πολλές παρελάσεις, όπως και η δική μας εδώ στη Θεσσαλονίκη ματαιώθηκαν όπως ακούστηκε από τα τηλεοπτικά κανάλια... αναβλήθηκαν όπως λέω εγώ!! Μιας και μετά την αποχώρηση των "επισήμων" από τις εξέδρες οι παρελάσεις έγιναν!!! Οι πολιτικοί επίσημοι σχολίασαν αρνητικά το γεγονός, προβληματίστηκαν όμως το γιατί συνέβη αυτό;;;; Γιατί ο κόσμος θέλησε να γίνει η παρέλαση χωρίς την παρουσία τους;;; Μήπως γιατί δεν εκφράζουν πια το λαϊκό αίσθημα με τις αποφάσεις τους;;;; 'Ακουσα, βαριές κουβέντες από επίσημα πολιτικά χείλη εναντίον όλου αυτού του κόσμου που τον χαρακτήρησαν "μια πολιτικά καθοδηγούμενη ομάδα" κι αναρωτήθηκα ... τα πιστεύουν αυτά που λένε; Είναι αμαύρωση των θεσμών και της ιστορικής αυτής ημέρας η επιθυμία του κόσμου να μην είναι παρόντες στη παρέλαση του ΟΧΙ ενώ μόλις χθες είπαν ένα ηχηρό ΝΑΙ;;;;;; Μήπως είναι μεγαλύτερη αμαύρωση της ιστορικής μέρας και των θεσμών η παρουσία τους;;;;;;
Και του χρόνου με καλύτερες συνθήκες!!!
Tante Kiki
4 Comments
No