Μαρμελάδα με πράσινες ντομάτες...


Η σημερινή μαρμελάδα είναι λίγο διαφορετική από τις άλλες, γιατί δεν γίνεται από κάποιο φρούτο αλλά από ...πράσινες ντομάτες. Είχατε δει την ταινία "Πράσινες τηγανιτές ντομάτες"; 
Εεεεεε λοιπόν, είναι μια ταινία που λάτρεψα κι έτσι λίγες μέρες μετά είχα τηγανίσει κι εγώ πράσινες ντομάτες με χυλό. Πραγματικά, μου είχαν αρέσει πάρα πολύ και κάποια στιγμή θα σας τις φτιάξω. 
Το θέμα είχε μείνει εκεί και το είχα ξεχάσει ώσπου στην συνάντηση των Greek foodbloggers στη Θεσσαλονίκη ...εμφανίστηκε μπροστά μου μια μαρμελάδα με ...πράσινες ντομάτες!! Την γεύτηκα επάνω σε λεπτή φέτα γραβιέρας και, όπως ήταν επόμενο μιας και λατρεύω τις αρμυρογλυκές γεύσεις, την ερωτεύτηκα. Περίμενα λοιπόν πότε θα έρθει η ώρα να την φτιάξω και πράγματι να που ήρθε!!!!
Αυτές τις ημέρες ο κήπος μου έχει αρκετές πράσινες ντομάτες (οι ντοματιές μου και οι κόκκινες ντομάτες είναι "στα τελευταία" τους) κι εγώ έκοψα μερικές για να κάνω τη μαρμελάδα που λαχταρούσα. Ξεκίνησα έχοντας κατά νου να κάνω μια μαρμελάδα αρωματισμένη με τζίντζερ αλλά κατέληξα σε μια μαρμελάδα σκέτη!!!!!!! Ναι, ακριβώς όπως το ακούσατε : ΣΚΕΤΗ και χωρίς κανένα αρωματικό γιατί η γεύση και το άρωμά της ήταν τόσο μοναδικά υπέροχο που ...λυπήθηκα να βάλω τζίντζερ, κανέλα ή ακόμα και βανίλια!!!! ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ...δεν σας λέω τίποτε άλλο!!! Βέβαια έχω μιαν επιφύλαξη ως προς το ότι δεν έβαλα αρωματικό... και θα σας εξηγήσω αμέσως τί εννοώ. Οι ντομάτες μου εφέτος ήταν πράγματι πολύ νόστιμες και αρωματικές...δεν είμαι σίγουρη, λοιπόν, εάν η νοστιμιά τους χωρίς επιπλέον άρωμα οφείλεται σ΄αυτό ή γενικά είναι μια μαρμελάδα που δεν χρειάζεται αρωματικά.
ΥΛΙΚΑ
2 κιλά πράσινες ντομάτες
2 κιλά ζάχαρη καστανή (ή άσπρη κρυσταλλική)
Φλούδα από 1 λεμόνι ακέρωτο
το χυμό από το λεμόνι
2 βανίλιες ή ελάχιστο τζίντζερ ή ένα ξυλάκι κανέλας (προαιρετικό)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Πλένουμε, ξεφλουδίζουμε και αφαιρούμε τους σπόρους από τις ντομάτες.
Τις κόβουμε σε κομμάτια, τις καλύπτουμε με τη ζάχαρη και τις αφήνουμε στο ψυγείο για μια νύχτα.
Την επόμενη μέρα, τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα με 1 1/2 ποτήρι νερό, τη φλούδα του λεμονιού και φυσικά το σιρόπι-ζουμί που έχουν βγάλει.
Τις βράζουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν.
Μόλις μαλακώσουν τις πολτοποιούμε με το ειδικό εργαλείο του πουρέ, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και τις αφήνουμε να πάρουν ακόμη μια βράση σε σιγανή φωτιά μέχρι να "δέσει" το σιρόπι .
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Εάν θέλουμε μπορούμε να πολτοποιήσουμε από την αρχή τις ντομάτες στο multi και να τις βάλουμε σαν πολτό στην κατσαρόλα για να γίνουν μαρμελάδα.
Δοκιμάζουμε εάν είναι έτοιμη η μαρμελάδα, σύροντας μια  ξύλινη κουτάλα μέσα στην κατσαρόλα. Εάν ο "δρόμος" της κουτάλας, όπως μου αρέσει να λέω, παραμείνει τότε... η μαρμελάδα έχει "δέσει" αρκετά.
Έχουμε πλύνει στο πλυντήριο πιάτων ή με ζεστό νερό 3-4 βάζα.
Βάζουμε στη λαμαρίνα του φούρνου μια πετσέτα κουζίνας και τοποθετούμε επάνω τα γυάλινα βάζα ανάποδα δηλαδή με το άνοιγμα προς τα κάτω, στους 120 βαθμούς για 15-20 λεπτά.
Τα γεμίζουμε με τη ζεστή μαρμελάδα, τα κλείνουμε και τα τοποθετούμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν.
Tante Kiki
14 Comments
No