Τσίλι με κοτόπουλο


...η μεξικάνικη επιλογή
Η Μεξικάνικη κουζίνα είναι από τις κουζίνες που λατρεύω. Γεμάτη έντονες γεύσεις, καυτερή αλλά όχι πάντα, είναι νομίζω μια κουζίνα (όπως όλες πιστεύω) που αποτυπώνει τον χαρακτήρα του συγκεκριμένου λαού, την ιδιοσυγκρασία και το ταμπεραμέντο του!
Φυσικά, οι πιπερίτσες τσίλι υπάρχουν σε πολλά μέρη του κόσμου αλλά τα Μεξικάνικα πιάτα, εκτός του ότι τα περισσότερα περιέχουν κάποιας μορφής σάλτσα τσίλι, έχουν ένα χαρακτηριστικό... δεν περιέχουν ξίδι.
Οι πιπερίτσες τσίλι δεν πρωτοεμφανίστηκαν στο Μεξικό. Και σήμερα ακόμα δεν υπάρχουν παρά σε ελάχιστα  σημεία, τουριστικού ενδιαφέροντος . Το γνωστό φαγητό Chili con carne ξεκίνησε από την Ισπανία τον 17ο αιώνα και μεταφέρθηκε από αποίκους στο Μεξικό!!
Εν πάσει περιπτώσει, παρά την προέλευσή του το διάσημο αυτό πιάτο δεν παύει να είναι νοστιμότατο. 
Προσωπικά δεν το βαριέμαι ποτέ, αν και το μαγειρεύω συχνά!!! Αυτή τη φορά, βέβαια, έκανα την παραλλαγή του με κοτόπουλο αντί για κιμά, αλλά ...πιστέψτε με δεν έχασε καθόλου!!!! 
ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟ για να καταλάβετε τί εννοώ!!!
ΥΛΙΚΑ για 2 άτομα
2 μπούτια κοτόπουλου χωρίς κόκκαλα
2 πράσινες πιπεριές κέρατα ή σταμπόλια σε στικς
2 κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης σε ροδέλες
1 κίτρινη πιπεριά σε κυβάκια (προαιρετική)
1 μεγάλο κρεμμύδι σε λεπτές φέτες
1 κονσέρβα κόκκινα φασόλια (Kidney beans)
1 συσκευασία 200 γρ. Pumarrò κλασσικό
1 κόκκινη πιπερίτσα τσίλι χωρίς σπόρους ψιλοκομμένη
1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη
2 κ.σ. σάλτσα καυτερής πιπεριάς (hot chili sauce)
Αλάτι και πιπέρι
1/2 κ.γλ. καπνιστή πάπρικα
1/2 κ.γλ. κόλιανδρο σε σκόνη
1 κ.γλ. μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο
1/2 φλ. ελαιόλαδο
1 μεγάλο ποτήρι νερό
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι και μόλις ζεσταθεί σοτάρουμε τα μπουτάκια του κοτόπουλου μέχρι να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές.
Προσθέτουμε τις γλυκές πιπεριές, το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σοτάρουμε μέχρι να μαραθούν ελαφρώς.
Προσθέτουμε το Pumarrò, τα κόκκινα φασόλια, την πιπερίτσα τσίλι, το κόλιανδρο, την καπνιστή πάπρικα, το μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο, αλατοπίπερο και το νερό.
Αφήνουμε να βράσουν σε σιγανή φωτιά για 30-40 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο και να απορροφηθούν τα υγρά του φαγητού.
Σερβίρουμε ζεστό εάν θέλουμε με ρύζι ή με φρεσκοκομμένη σαλάτα...εάν, βέβαια, θέλετε την άποψη ενός λάτρη του συγκεκριμένου πιάτου... δεν το σερβίρουμε με τίποτε άλλο (ίσως ...με λίγο φρυγανισμένο ψωμί) γιατί από μόνο του είναι υπερπλήρες σε νοστιμιά, σε κρέας αλλά και λαχανικά. 
Μια πραγματική απόλαυση για τον ουρανίσκο!!!!!
Tante Kiki
9 Comments
No