Κρέπες με βανίλια και με σοκολάτα


...λουσμένες με σάλτσα καραμέλας
Κρέπες μοναδικές με άρωμα βανίλιας ή με τη μεστή γεύση της σοκολάτας που συνοδευμένες από μιαν υπέροχη σάλτσα καραμέλας μπορούν να γίνουν η αποπλάνηση του ουρανίσκου σε κάθε μπουκιά! Φτιάχνοντας τις συγκεκριμένες κρέπες με ελαιόλαδο και τη σάλτσα καραμέλας με αλατισμένο βούτυρο (sotf επιτραπέζια μαργαρίνη), η αλήθεια είναι ότι περίμενα να μην έχουν και μεγάλη διαφορά από τις άλλες που γίνονται με την ανάλατη μαργαρίνη. Οι κρέπες έγιναν πιο αφράτες με το ελαιόλαδο και η σάλτσα είχε τελικά... όχι υπερβολική αλλά μια διαφορετική νοστιμιά ...με μια υποψία αλμύρας μέσα στην γλύκα που βρίσκεται σε χαμηλά όρια, ειδικότερα όσον αφορά στις κρέπες με το ρόφημα σοκολάτας. Φυσικά, η γλύκα ισοφαρίζεται με τη σάλτσα καραμέλας και το αποτέλεσμα ικανοποιεί την ανάγκη για γλυκό χωρίς να "μπουκώνει".
Αξίζουν την προσοχή μας ...οι συγκεκριμένες κρέπες!
ΥΛΙΚΑ για 4 άτομα
για τις  κρέπες με γεύση βανίλια
100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
125 ml γάλα
1 αβγό
1 κ.γλ. ελαιόλαδο
1 φακελάκι ζαχαροβανίλια Vahiné
1 1/2 κ.γλ. ζάχαρη καστανή
για τις  κρέπες με γεύση σοκολάτα
1 κοφτή κ.σ. ρόφημα σοκολάτας (με ζάχαρη)
για την σάλτσα καραμέλας
70 γρ. ζάχαρη
120 ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
40 γρ. βούτυρο αλατισμένο
2 πρέζες ανθός αλατιού 
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
για τις  κρέπες
Σε ένα μπολ, βάζουμε το αλεύρι, το αβγό, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, τη βανίλια και το γάλα.
Ανακατεύουμε καλά με το σύρμα και αφήνουμε για 15 λεπτά το μείγμα να ξεκουραστεί εκτός ψυγείου.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 μέρη και στη μισή προσθέτουμε και το ρόφημα σοκολάτας σε σκόνη.
Μετά, βάζουμε σε ένα αντικολλητικό τηγανάκι με διάμετρο 16 εκ. λίγη μαργαρίνη ή βούτυρο και φτιάχνουμε 3 κρέπες με γεύση βανίλια.
Τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά και μόλις δούμε φούσκες στην επιφάνεια της κρέπας που έχει ροδίσει, την βγάζουμε από το τηγάνι με μια σπάτουλα.
Μετά τηγανίζουμε τις άλλες 3 που είναι με τη σοκολάτα πάλι με τον ίδιο τρόπο.
Μόλις οι κρέπες τηγανισθούν, εάν θέλουμε μπορούμε να τις καταψύξουμε για 1 εβδομάδα.
Τις βάζουμε σε μπολ ειδικό για κατάψυξη και για φούρνο μικροκυμμάτων, τη μία επάνω στην άλλη αλλά με ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί ανάμεσά τους (όπως βλέπουμε στη φωτογραφία). 
ΠΡΟΣΟΧΗ: το αντικολλητικό χαρτί που θα χρησιμοποιηθεί πρέπει να γράφει επάνω ότι είναι κατάλληλο για χρήση στο φούρνο μικροκυμμάτων (π.χ. Sanitas).
Με τον τρόπο αυτό, μπορούμε να βγάζουμε σταδιακά και να ξεπαγώνουμε τις κρέπες στο φούρνο μικροκυμμάτων ή να τις ξεπαγώσουμε όλες μαζί. 

για την σάλτσα καραμέλας
Πλένουμε το τηγανάκι όπου τηγανίσαμε τις κρέπες και βάζουμε σ' αυτό τη ζάχαρη σε σιγανή φωτιά μέχρι να γίνει ξανθιά καραμέλα, ανακατεύοντας κάποιες φορές με ξύλινη κουτάλα. 
Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, με πολύ προσοχή για να μην καούμε επειδή μπορεί να μας πιτσιλίσει.
Προσθέτουμε το βούτυρο και το αλάτι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Ξαναβάζουμε στη φωτιά για άλλα 2 λεπτά έτσι ώστε η καραμέλα μας να γίνει παχύρρευστη και λεία (προσοχή εάν μείνει περισσότερο στη φωτιά η καραμέλα "σφίγγει" δηλ. γίνεται πολύ πηχτή).
Για το σερβίρισμα
Απλώνουμε καραμέλα επάνω στην κρέπα, την τυλίγουμε σε ρολό και την βάζουμε στο πιάτο.
Περιχύνουμε με επιπλέον σάλτσα καραμέλας.
Εναλλακτικά την σερβίρουμε με καραμελωμένα φρούτα.
Tante Kiki
15 Comments
No