Γαλατόπιτα με σιμιγδάλι


...γρήγορη και νόστιμη!!!

Γαλατόπιτα της στιγμής, με σιμιγδάλι

Η γαλατόπιτα αποτελεί ένα από τα παραδοσιακά ελληνικά γλυκά - πρωινά. Θυμάμαι τη γιαγιά μου που έφτιαχνε τη γρήγορη γαλατόπιτα χωρίς φύλλο, που μοσχοβολούσε τα Κυριακάτικα πρωινά και μας τη σέρβιρε χλιαρή πασπαλισμένη με λίγη ζάχαρη κρυσταλλική και κανέλα ή με λίγο μέλι. Απερίγραπτη νοστιμιά. Μια μπουγάτσα χωρίς φύλλο, ελαφριά, ιδανική για πρωινό ή και απογευματινό μαζί με έναν καφέ. Η γαλατόπιτα ακόμα και σήμερα είναι ένα από τα πολύ αγαπημένα γλυκά-πρωινά στη χώρα μας για μικρούς και μεγάλους και ιδιαίτερα την εβδομάδα της Τυρινής. Τότε, η γιαγιά την έκανε πάντα με σιμιγδάλι ωστόσο τώρα πια μπορούμε να βρούμε πολλές διαφορετικές εκδοχές με το ίδιο νόστιμο αποτέλεσμα.

Γαλατόπιτα της στιγμής, με σιμιγδάλι

Η συνταγή για τη γρήγορη αυτή γαλατόπιτα, χωρίς φύλλο είναι από την Α.Μπαρμπαρίγου (ΕΔΩ) και είναι πεντανόστιμη και πολύ εύκολη.
Ένα γλυκό με ήπια αρωματική γεύση, γλυκό μαμαδίστικο που θυμίζει παιδική ηλικία και γίνεται εύκολα το αγαπημένο γλυκό μικρών και μεγάλων. Μπορεί να μην είναι αυτό που λέμε "γλυκό με έντονη προσωπικότητα" αλλά είναι ένα γλυκό που το απολαμβάνεις έτσι κι αλλιώς, σαν πρωινό ή σαν απογευματινό συνοδευτικό του καφέ και σε ηρεμεί με την ηπιότητά του.

Γαλατόπιτα της στιγμής με σιμιγδάλι

ΥΛΙΚΑ
  • 2 λίτρα γάλα
  • 1 φλ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 2.5 φλ. ζάχαρη (εγώ έβαλα καστανή)
  • Φλούδα ενός ακέρωτου λεμονιού
  • 2 βανίλιες
  • 4 αβγά
  • 2 κ.σ. μαργαρίνη ή βούτυρο
Για το γαρνίρισμα
  • 3 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική ή άχνη
  • 1/2 κ.γλ.κανέλα

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου.
  2. Βγάζουμε τη φλούδα από το λεμόνι.
  3. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα να βράσει με το 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη, το βούτυρο και τη φλούδα.
  4. Μόλις αρχίσει να βράζει, αφαιρούμε τη φλούδα του λεμονιού και ρίχνουμε σιγά σιγά το σιμιγδάλι ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσει.Μόλις το μείγμα πήξει, το αποσύρουμε από τη φωτιά. 
  5. Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη και τις βανίλιες και τα ρίχνουμε μέσα όσο αυτό είναι ακόμη ζεστό, ανακατεύοντας γρήγορα με σύρμα.
  6. Σε βουτυρωμένο ταψί, 30 εκ., αδειάζουμε το μείγμα.
  7. Ψήνουμε  σε αντιστάσεις για 45΄, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια του γλυκού.
  8. Αφήνουμε να κρυώσει για 15-20 λεπτά και κόβουμε σε κομμάτια.
  9. Την πασπαλίζουμε με κρυσταλλική ζάχαρη και κανέλα αλλά και με άχνη ή σκέτη είναι το ίδιο απολαυστική.
Tante Kiki
12 Comments
No