Πολπέτες ή πιο ελληνικά... πατατοκεφτέδες


Αύριο είναι Κυριακή...μέρα αργίας που η οικογένεια με την στενή ή την πιο ευρεία έννοιά της μαζεύεται γύρω από ένα τραπέζι. Ας φτιάξουμε, λοιπόν, ένα πιάτο λίγο διαφορετικό αλλά ταυτόχρονα εύκολο και οικονομικό (για να  μην ξεχνάμε και την κατάσταση που επικρατεί).
Τη συγκεκριμένη συνταγή την φτιάχνω αρκετά χρόνια τώρα, από καιρό σε καιρό. Είναι πεντανόστιμα κεφτεδάκια με πατάτα βραστή που όπως και να τα δοκιμάσεις (με κόκκινη ή άσπρη σάλτσα ή απλώς με σαλάτα) δεν σε απογοητεύουν ποτέ. Μικροί και μεγάλοι στην οικογένεια και το φιλικό περιβάλλον λατρεύουν τις πολπέτες και τις "καταβροχθίζουν" όποτε κι αν αυτές κάνουν την εμφάνισή τους στο τραπέζι. Προχθές που τις έφτιαξα είχα την ιδέα να τις σερβίρω επάνω σε τηγανισμένο ψωμί του τοστ, από πάνω φέτες τυριού και ντομάτα. Γενικά, όπως και τα κλασσικά κεφτεδάκια ή μπιφτεκάκια μπορούν να σερβιριστούν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους ανάλογα με την έμπνευση της στιγμής.
Σήμερα, θα σας δώσω τη βασική συνταγή αλλά και μια παραλλαγή της εξίσου νόστιμη.
ΥΛΙΚΑ για 5-6 άτομα
2 μέτριες πατάτες
500 γρ. κιμά
1 κρεμμύδι
2 κ.σ. βούτυρο ή μαργαρίνη
1 αβγό + 1 κρόκο
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ρίγανη
Βούτυρο ή μαργαρίνη
Μαϊντανό ψιλοκομμένο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Καθαρίζουμε, βράζουμε τις πατάτες μέχρι να  μαλακώσουν και, πριν κρυώσουν, τις περνάμε από τη μηχανή του  πουρέ ή τις πολτοποιούμε στο multi.
Σε μπολ βάζουμε τον πουρέ και τον κιμά.
Σωτάρουμε το κρεμμυδάκι με λίγο βούτυρο (ή μαργαρίνη) και το βάζουμε στον κιμά.
Χτυπούμε ελαφρά το αβγό και τον κρόκο και τα προσθέτουμε στο μείγμα.
Τέλος, προσθέτουμε αλάτι, ρίγανη και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ζυμώνουμε το μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Καλύπτουμε το μπολ με διαφανή μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο, για 30-40 λεπτά (και περισσότερη ώρα να μείνει δεν έχει πρόβλημα)έτσι ώστε το μείγμα να σφίξει.
Το πλαθουμε σε μικρές πολπέτες (σαν κεφτεδάκια), τις αλευρώνουμε και τις τηγανίζουμε με βούτυρο ή μαργαρίνη.
Για το σερβίρισμα
Παίρνουμε μερικές φέτες ψωμί του τοστ και με φορμάκια (κουπ πάτ) κόβουμε σχέδια στο μέγεθος που έχουν οι πολπέτες μας ή κόβουμε στα τέσσερα τη φέτα από το ψωμί του τοστ ή αφήνουμε και ολόκληρη τη φέτα.
Τηγανίζουμε με λίγο βούτυρο ή μαργαρίνη το ψωμί, τοποθετούμε επάνω τις πολπέτες και πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
* Επίσης, μπορούμε να σερβίρουμε τις πολπέτες με σάλτσα ντομάτας και κάποιο συνοδευτικό όπως ριζότο σαν κυρίως πιάτο.
Προσωπικά, επειδή για τις ανιψιές μου έκοψα στρογγυλά φορμάκια από το κέντρο της φέτας του ψωμιού, μετά άφησα τη φέτα ολόκληρη και στο κέντρο (στην τρύπα που είχε δημιουργηθεί) έβαλα μια ροδέλα ντομάτας, από πάνω την πολπέτα και τη στόλισα με ένα μπαστουνάκι κίτρινου τυριού. Τα μικρά στρογγυλά φορμάκια ψωμιού, αφού τα τηγάνισα ελαφρά, έβαλα επάνω ένα στρογγυλό φορμάκι από μια φέτα κίτρινου τυριού, μετά την πολπέτα μαζί με μια φετούλα ντομάτα και πασπάλισα με το μαϊντανό (όπως φαίνεται στις φωτό) .
ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ
Ετοιμάζουμε πάλι τις πολπέτες με τον ίδιο τρόπο. 
Χτυπούμε ελαφρά 1 αβγό και 1 ασπράδι με 1 κ.γλ. ελαιόλαδο.
Αλευρώνουμε τις πολπέτες, τις βουτάμε στο αβγό, τις πανάρουμε (τυλίγουμε) σε γαλέτα (ή τριμμένη φρυγανιά) και τις τηγανίζουμε με βούτυρο, μαργαρίνη ή ελαιόλαδο.
Στο γαρνίρισμα αφήνουμε τη φαντασία μας ελεύθερη να δημιουργήσει γιατί ένα πιάτο πρέπει να είναι   τόσο νόστιμό όσο και όμορφο για να μας δελεάσει!!!
Tante Kiki
8 Comments
No