Μοσχαράκι κοκκινιστό με μελιτζάνες ψητές


Ένα από τα πιάτα που αγαπώ πολύ είναι το κοκκινιστό μοσχάρι με μελιτζάνες στο φούρνο. Κυριολεκτικά το λατρεύω, ευτυχώς όχι μόνον εγώ αλλά και όλοι στην οικογένεια πλην των νεοτέρων μελών μας, τα οποία, σαν παιδιά που είναι ακόμα δεν κατάλαβαν την νοστιμιά και την διατροφική του αξία. Πάντως νομίζω ότι, γενικά, είναι ένα κλασσικό φαγητό που κάνει την εμφάνισή του στα περισσότερα, αν όχι όλα, ελληνικά τραπέζια από καιρό σε καιρό και όχι άδικα.
ΥΛΙΚΑ
1500 γρ. μοσχάρι κότσι σε κομμάτια
1200 γρ. μελιτζάνες σε φέτες στρογγυλές
2 πιπεριές κόκκινες
2 μεγάλα κρεμμύδια
2 καρότα κομμένα σε ροδέλες
1 σκελίδα σκόρδο
1 κουτί χυμό ντομάτας Pumarrò
2 μέτριες ώριμες ντομάτες
1 ποτηράκι κόκκινο κρασί
1/2 φλ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1/2 κ.γλ. ρίγανη
1 κ.γλ. ζάχαρη
Λίγο κεφαλοτύρι για το γαρνίρισμα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε τις ντομάτες, τα κρεμμύδια, και τις πιπεριές στο multi και τα πολτοποιούμε.
Τα αναμιγνύουμε με το Pumarrò.
Βάζουμε σε νερό με αλάτι τα κομμάτια της μελιτζάνας για 1 ώρα για να ξεπικρίσουν.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Μετά, αλείφουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με ελαιόλαδο, τοποθετούμε τα κομμάτια της μελιτζάνας, αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με τη ρίγανη.
Ψήνουμε για 40 λεπτά, περίπου, μέχρι να μαλακώσουν οι μελιτζάνες.
Μόλις ψηθούν τις τοποθετούμε σ΄ένα βαθύ ταψί όπου θα ψήσουμε το φαγητό.
Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το ελαιόλαδο  και σωτάρουμε τα κομμάτια του κρέατος μαζί με το σκόρδο και το καρότο σε μέτρια φωτιά.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να πάρει μια βράση μέχρι να εξατμιστεί.
Μετά προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας (με τα πολτοποιημένα λαχανικά και το Pumarrò), αλάτι, πιπέρι, τη ζάχαρη και 1 1/2 ποτήρι νερό.
Αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 30 λεπτά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το κρέας με τη σάλτσα επάνω στις μελιτζάνες.
Πασπαλίζουμε με το μαϊντανό.
Εάν χρειάζεται, προσθέτουμε νερό και αφήνουμε το φαγητό μας να ψηθεί για 1 ώρα περίπου (μέχρι να ροδίσει, να απορροφηθούν όλα τα υγρά και, φυσικά, να μαλακώσει καλά το κρέας).
Βγάζουμε από το φούρνο και σερβίρουμε μόνο του ή με γιαούρτι στραγγιστό και μερικά φύλλα κεφαλοτυριού.
TIPS
* Φυσικά, οι μελιτζάνες μπορούν να γίνουν και τηγανιτές
* Εάν προσθέσουμε και 4-5 κομμάτια λιαστής ντομάτας ψιλοκομμένα στο συγκεκριμένο πιάτο γίνεται ακόμη πιο νόστιμο και δεν είναι πια τόσο κλασσικό.

Tante Kiki
15 Comments
No