Καλαθάκια σφολιάτας με μπεσαμέλ και τυρί αλλά και η ιστορία της μπεσαμέλ


Καλησπέρα, μόλις εχθές το βράδυ επέστρεψα από τις δεκαπενθήμερες (μόνον) διακοπές μου. Βέβαια, μη φανταστείτε και πολύ ξεκούραση... κάτι το καθάρισμα του εξοχικού, κάτι οι συνηθισμένες δουλειές, λίγο οι εκδρομές, τα μπάνια, οι βόλτες... τα βιβλία που, όλο το χειμώνα, ήθελα να διαβάσω, πού καιρός για ύπνο! Αυτό κοντεύω να το ξεχάσω! Αλλά τελικά, όταν κάνεις μίνι διακοπές και θέλεις να τα προλάβεις όλα... και τη ρουτίνα και τα χόμπυ και τη διασκέδαση έτσι είναι. Δεν πειράζει... καλά να είμαστε κι όλα γίνονται, έλεγε η γιαγιά μου! 
Ελπίζω όσοι γυρίσατε από διακοπές να χαλαρώσατε και όσοι πηγαίνετε τώρα διακοπές να περάσετε καλά!
Για σήμερα, μια συνταγούλα για σνακ με μπεσαμέλ, μια σάλτσα από τα παλιά που αξίζει να μάθουμε κάποια πράγματα γι αυτή. Να, λοιπόν, πρώτα μερικές πληροφορίες για την υπέροχη διάσημη σάλτσα και μετά η συνταγούλα.
Η μπεσαμέλ (bechamel), μια σάλτσα με ιστορία και αριστοκρατική καταγωγή δημιουργήθηκε  μάλλον από τον διάσημο καλοφαγά και maître d'hôtel Louis Bechameil (1630-1703), για να καλύψει τη μυρωδιά των πιάτων που ετοίμαζε με μπακαλιάρο για τον Λουδοβίκου 14ο και τελειοποιηθήκε από τον σεφ Francois Pierre de La Varenne τον αρχιμάγειρα του παλατιού του Λουδοβίκου 14ου, που συχνά αναφέρεται και ως ο ιδρυτής της haute cuisine.  Ο La Varenne έγραψε το βιβλίο «Le Cuisinier Francois», το οποίο περιελάμβανε τη σάλτσα μπεσαμέλ (σάλτσα "δεμένη" με ένα μίγμα από αλεύρι και βούτυρο ή άλλο ζωικό λίπος, αντί για ψωμί) μαζί με άλλες πρωτοποριακές συνταγές για λαχανικά, φυσικά αρωματικά και σάλτσες που, ακόμα και σήμερα, θεωρούνται καταπληκτικές. 
Η δημιουργία της μπεσαμέλ εικάζεται ότι βασίστηκε σε μια πιο παλιά σάλτσα με βάση την κρέμα, την salsa colla της Τοσκάνης, που "έφτασε" στη Γαλλία από τους μάγειρες της Μαρίας των Μεδίκων, τον 16ο αιώνα ή σε μια ιταλική μάσκα ομορφιάς των αριστοκρατικών γυναικών της εποχής, της «μπαλσαμέλα», που ήταν μια μάσκα από γάλα, αλεύρι και πιθανώς λίγο βούτυρο.
Μιαν άλλη εκδοχή, αποδίδει την μπεσαμέλ στον Φίλιππο ντε Μορνέ, τον δημιουργό της σάλτσας Μορνέ (μιας και μοιάζει να είναι παραλλαγή της), Λυονέζ, Πορτό και άλλων.
Υπάρχει, βέβαια, και η ιταλική εκδοχή, βασισμένη σε γραπτά του διάσημου σεφ και συγγραφέα μαγειρικής, Antonin Carême, σύμφωνα με τoν οποίo η μπεσαμέλ ήρθε τον 14ο αιώνα, από τους Ιταλούς μάγειρες της, ιταλικής καταγωγής, Αικατερίνης των Μεδίκων (1519-1589), βασίλισσας της Γαλλίας ύστερα από το γάμο της με τον Ερρίκο Β' της Ορλεάνης. 
ή ότι είναι αντιγραφή μιας ιταλικής μάσκας ομορφιάς των αριστοκρατικών γυναικών της εποχής, της «μπαλσαμέλα», που ήταν μια μάσκα από γάλα, αλεύρι και πιθανώς 
Τα καλαθάκια με μπεσαμέλ και τυρί, είναι μια συνταγή της νονάς της μεγάλης μου ανιψιάς, και την ευχαριστώ που μου την έδωσε για ανάρτηση. Είναι ένα πολύ νόστιμο ορεκτικό που έχει και αρκετές παραλλαγές.
Περνάω αμέσως στη συνταγή...
ΥΛΙΚΑ για 12 καλαθάκια
12 στρογγυλά σφολιατάκια
300 γρ. φέτα τριμμένη στον τρίφτη ή στο multi
150 γρ. πεκορίνο Αμφιλοχίας τριμμένο
Για τη μπεσαμέλ
150 γρ. μαργαρίνη + λίγη ακόμα για τα φορμάκια
9 κ.σ. αλεύρι + λίγο ακόμα για τα φορμάκια
3 ποτήρια γάλα χλιαρό
3 αβγά ελαφρά χτυπημένα
Πιπέρι και ελάχιστο μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Για τη μπεσαμέλ
Σε χαμηλή φωτιά, βάζουμε τη μαργαρίνη και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το αλεύρι  και ανακατεύουμε γρήγορα. 
Προσθέτουμε το γάλα, ανακατεύοντας με αβγοδάρτη, για να μην σβωλιάσει η κρέμα μας.
Μόλις το μίγμα ομογενοποιηθεί και πάρει μια βράση, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε σιγά σιγά τα αβγά, ανακατεύοντας γρήγορα.
Όταν τα αβγά ενσωματωθούν, ξαναβάζουμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά, ώστε να πάρει μερικές βράσεις και να γίνει ένα παχύρρευστο μείγμα.
Προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγο μοσχοκάρυδο.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε για 15 λεπτά να κρυώσει η κρέμα.
Μόλις κρυώσει, προσθέτουμε την φέτα τριμμένη και λίγο από το κεφαλοτύρι και ανακατεύουμε.
Σύνθεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ατομικά φορμάκια μιας χρήσεως ή μια φόρμα για cupcakes/muffins (αυτή με τις θεσούλες).
Στρώνουμε τα σφολιατάκια και γεμίζουμε με τη μπεσαμέλ τυριών.
Τέλος πασπαλίζουμε με πεκορίνο και βάζουμε στο φούρνο για 20-30 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινήσουν και να ψηθεί η σφολιάτα.
Αφήνουμε για λίγο να κρυώσουν και μετά ξεφορμάρουμε και βάζουμε σε πιατέλα.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα ορεκτικά με σφολιάτα την επόμενη μέρα πρέπει να ξαναζεσταθούν λίγο για να είναι ωραία γιατί η σφολιάτα χάνει την τριφτή της υφή όταν κρυώσει πολύ ή όταν μπει στο ψυγείο.
Παραλλαγές γέμισης με μπεσαμέλ
* Τυρί - ζαμπόν
* Μανιτάρια - τυρί - πατάτα
* Πιπεριά - καρότο - τυρί - ζαμπόν
Κιμά - κίτρινα τυριά
Δοκιμάστε τα... είναι υπέροχα ορεκτικά για μπουφέ ή για σνακ.
Και τώρα θέλω να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου την γλυκιά και ταλαντούχα Νάσια, του πολύ ωραίου "lacasitadeamistad.blogspot.com για το πανέμορφο και νοστιμότατο βραβείο που μου χάρισε (μιας και λατρεύω τα cupcakes). Εϊναι σημαντικό για μένα και για την συνέχιση των σχεδόν καθημερινών αναρτήσεων. Να το καινούργιο βραβειάκι μου...
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ κι ελπίζω πάντα να με επισκέπτεσθε με ενδιαφέρον και να  φτιάχνω τη διάθεσή σας με όλα όσα σχετίζονται με την διατροφή, την κουζίνα και τη γευστική απόλαυση. 
Και για να συνεχίσω τη παράδοση το πανέμορφο αυτό βραβείο το χαρίζω:
1- http://asteratikouzina.blogspot.com/
2- http://cookingandart-marion.blogspot.com/
3- http://santie-athina.blogspot.com/
4- http://glykesistories.blogspot.com/
5- http://aromavanillias.blogspot.com/
6- http://cookandfeed.blogspot.com/
7- http://neverland-natasa.blogspot.com/
8- http://princesskon.blogspot.com/
9- http://lefkotheacreations.blogspot.com/
10- www.tastefull.gr
ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ και καλές διακοπές σε όσους πηγαίνουν τώρα!
Tante Kiki
13 Comments
No