Υγρό σουφλέ σοκολάτας με αχλάδια


... μια εθιστική αμαρτία!
Το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής ήταν μια υπέροχη ημέρα για... τον ουρανίσκο μου, μιας και η αδερφή μου έφτιαξε το αγαπημένο μου υγρό σουφλέ σοκολάτας με αχλάδια (αν δεν χρησιμοποιήσουμε τώρα αχλάδια πότε θα το κάνουμε;).
Αλλά ας πάρουμε "τα πράγματα" από την αρχή... θεωρώ ότι η σοκολάτα είναι διαχρονική και πέρα από εποχές! Δεν δέχομαι να τρώω σοκολάτα μόνον τους χειμερινούς μήνες (είμαι σοκολατομανής... είναι ηλίου φαεινότερο, το ξέρω-:))).
Πιστεύω όμως, επίσης, ότι υπάρχουν σοκολατένια γλυκά που ταιριάζουν περισσότερο στο χειμώνα και άλλα στην άνοιξη ή το καλοκαίρι... αυτό ναι, ...το δέχομαι. Τί εννοώ; Πολύ απλά εννοώ ότι μου αρέσει η σοκολάτα όταν "κάνει παρέα" με διάφορα εποχιακά προϊόντα δηλαδή την άνοιξη και το καλοκαίρι λατρεύω τα σοκολατένια γλυκά που έχουν και φρούτα καλοκαιρινά (όπως το χειμώνα μου αρέσει η σοκολάτα με ξερά φρούτα, με κανελογαρίφαλο και μοσχοκάρυδο). Πάντως, έτσι κι αλλιώς λατρεύω τη σοκολάτα γιατί είναι ένα υλικό με πολλά "πρόσωπα" που μεταλλάσσεται και δεν σε αφήνει να βαρεθείς αλλά αντίθετα μπορεί συνεχώς να σε εντυπωσιάζει και να σε κρατάει σε εγρήγορση... περιμένοντας να δεις το επόμενο πρόσωπό της!!!
Το συγκεκριμένο, λοιπόν, υγρό σουφλέ είναι ένα γλυκό από κείνα που ποτέ δεν βαριέσαι, που κάθε κουταλιά δεν σε φέρνει πιο κοντά στο τέλος αλλά πιο κοντά στον εθισμό και στην εξάρτηση απ΄αυτό. Που περνάει από τη γλώσσα και τον ουρανίσκο και δεν θέλεις να τελειώσει αυτό που γεύεσαι... είναι ένα σοκολατένιο όνειρο που εμένα προσωπικά μου φέρνει στο νου τη λέξη..."σοκολατονεράϊδα", που σε μαγεύει και σε παγιδεύει κι όταν το τελειώνεις, δηλώνεις προβληματισμένα: "πού πήγε το άλλο μισό;" (Το καλύτερο της ημέρας; η δήλωση του γαμπρού μου μόλις τελείωσε το ένα μπολάκι :" έφαγα το μισό... τώρα θα ήθελα και το άλλο μισό!!!!!!!!" -:)).
Διαβάστε τη συνταγή και... τρέξτε αμέσως στην κουζίνα, δοκιμάστε το (σκέτο, με αχλάδι ή με βύσσινο) και πείτε μου τις εντυπώσεις σας.
ΥΛΙΚΑ για 6-7 ατομικά σουφλέ
Για το σουφλέ
150 σοκολάτα κουβερτούρα 
120-130 γρ. ζάχαρη μαύρη (muscovado)
4 αβγά
4 κ.γλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
60 γρ. μαργαρίνη
1 βανίλια vahiné
1/2 κ.σ. κονιάκ
Για την κομπόστα αχλάδι
4 αχλάδια 
1/2 ποτήρι ζάχαρη
1 κ.σ χυμό λεμονιού
1 μεγάλο ποτήρι νερό
1 ξυλάκι κανέλας
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Για την κομπόστα
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη, το ξυλάκι κανέλας και τον χυμό του λεμονιού και τα αφήνουμε σε σιγανή φωτιά να πάρουν μια βράση και να λιώσει η ζάχαρη.
Ξεφλουδίζουμε τα αχλάδια, τα κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε τα κουκούτσια.
Τα βάζουμε στο σιρόπι και αφήνουμε σε σιγανή προς μέτρια φωτιά να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν.
Ύστερα, τα αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Για το υγρό σουφλέ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς Κελσίου.
Σε μπεν μαρί λιώνουμε τη σοκολάτα με τη μαργαρίνη.
Στο μπολ του μίξερ βάζουμε τα 4 αβγά, τη βανίλια και  τη μαύρη ζάχαρη και τα χτυπάμε μέχρι να φουσκώσουν.
Προσθέτουμε το αλεύρι, το κονιάκ και το μείγμα της κουβερτούρας.
Μόλις το μείγμα γίνει ομοιογενές, το βάζουμε σε πυράντοχα μπολάκια και βυθίζουμε από μισό αχλάδι μέσα στο σουφλέ (ή βάζουμε μια μεγάλη κουταλιά από το μείγμα στο μπολάκι, το μισό αχλάδι και μετά άλλη μία μεγάλη κουταλιά από το μείγμα του σουφλέ.
Ψήνουμε ΑΚΡΙΒΩΣ για 10 λεπτά στον αέρα και βγάζουμε αμέσως από το φούρνο.
Σερβίρουμε χλιαρά είτε μέσα στα μπολάκια είτε χαράζουμε με μαχαίρι το σουφλέ γύρω-γύρω και αναποδογυρίζουμε το μπολάκι στο πιάτο που θα το σερβίρουμε.
Διακοσμούμε με ένα φυλλαράκι μέντας και μπορούμε να το συνοδεύσουμε με μια μπάλα παγωτού με γεύση βανίλια.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Όταν βγάζουμε τα συγκεκριμένα σουφλέ από το φούρνο... ξεφουσκώνουν λίγο χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχουν πετύχει.
Γευθείτε το με κλειστά τα μάτια και θα νιώσετε την υπέρτατη νοστιμιά του συνδυασμού σοκολάτας με αχλάδι. Θα διαπιστώσετε ότι αν και είναι εύκολο στην παρασκευή του, είναι εξαιρετικά νόστιμο (με ελαφρώς αυξημένες θερμίδες)
Tante Kiki
15 Comments
No