Πατάτες τηγανιτές φούρνου με καπνιστή πάπρικα


...μοναδικά πικάντικες και με ελάχιστες θερμίδες!
Τις τηγανιτές πατατούλες φούρνου τις έκανε για πρώτη φορά πριν 2 χρόνια, περίπου, η αδερφή μου! Τις είχε ανακαλύψει σε ένα περιοδικό και νομίζω ότι ήταν  συνταγή της Α.Μπαρμπαρίγου. Από τότε τις φτιάχνουμε συχνά αλλά όχι πάντα με τα ίδια μπαχαρικά. Είναι, νομίζω, ένα πιάτο που μπορεί ο δημιουργός του να "παίξει" με τη γεύση, απλώς και μόνον ...αλλάζοντας τα μπαχαρικά που χρησιμοποιεί για να τις πασπαλίσει.
Σήμερα, θα σας πω την εκδοχή με την καπνιστή πάπρικα μιας και τώρα τελευταία έχω ξετρελλαθεί μαζί της και την δοκιμάζω σε διάφορα πιάτα. Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι η "ομορφιά" υπερκαλύπτει ή καλύτερα κρύβει την παρουσία άλλων μπαχαρικών όμως είναι και θέμα ποσότητας που χρησιμοποιούμε. 
Διαβάστε τη συνταγή για να δοκιμάσετε μια νέα εκδοχή αλλά δοκιμάστε κι εσείς τη δική σας εκδοχή με τα μπαχαρικά που λατρεύετε και στείλτε το σχόλιό σας.
ΥΛΙΚΑ
5 μέτριες πατάτες κομμένες σε φέτες όχι πολύ λεπτές
4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Καπνιστή πάπρικα
Ρίγανη
Σκόρδο γκρανυλέ (δηλ.σε σκόνη)
Μουστάρδα σκόνη (ή κάρυ)
Χυμό ενός μικρού λεμονιού
Λίγο τσίλι (προαιρετικό)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Κόβουμε τις πατάτες σε φέτες όπως για τηγανιτές αλλά λίγο πιο χοντρές.
Τις βάζουμε σε μπολ και τις ραντίζουμε με το χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο, ανακατεύοντάς τες.
Κάνουμε ένα μείγμα βάζοντας αλάτι, καπνιστή πάπρικα, ρίγανη, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μουστάρδα σε σκόνη (ή κάρυ) και τις ανακατεύουμε έτσι ώστε να καλυφθούν καλά από τα μπαχαρικά.
Εάν θέλουμε, προσθέτουμε και λίγο τσίλι έτσι ώστε να γίνουν ελαφρώς καυτερές.
Δεν γράφω ακριβώς τις ποσότητες των μπαχαρικών γιατί αυτό είναι θέμα του κάθε δημιουργού, ανάλογα με το πόσο πικάντικες και καυτερές τις θέλει.
Βάζουμε στο ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε αντικολλητικό χαρτί και τοποθετούμε τις πατάτες.
Καλύπτουμε πάλι με αντικολλητικό χαρτί και μετά με αλουμινόχαρτο.
Ψήνουμε για 20 λεπτά κλειστές τις πατάτες και μετά βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και το αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε για άλλα 10-15 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινήσουν.
Βγάζουμε από το φούρνο και συνοδεύουμε μ' αυτές κρέας, μπιφτέκια ή ακόμα και ψάρι.
Είναι λαχταριστές και πολύ αρωματικές. Κάθε φορά που τις δοκιμάζω, άσχετα από τα μπαχαρικά που τις "ντύνουν" και τους αλλάζουν τη γευστική τους "εμφάνιση" εξακολουθούν να είναι οι αγαπημένες μου πατάτες, ελαφριές και ταυτόχρονα τόσο ικανοποιητικές που ούτε αποζητώ πια τις παλιές μου αγαπημένες τηγανιτές.
Οι συγκεκριμένες με την καπνιστή πάπρικα έχουν μια επίγευση μπέικον που σε αφήνει γοητευμένο, με όλη τη σημασία της λέξης!!!!
Δοκιμάστε τες όσο πιο γρήγορα μπορείτε και θα καταλάβετε τί εννοώ!!!!!
Tante Kiki
6 Comments
No