Ψωμί... όχι ένα αλλά τρία διαφορετικά


... με την ίδια ζύμη !
Καλησπέρα... σε όποιον υπάρχει μπροστά στον υπολογιστή του και μου κάνει παρέα. Δύο μέρες πριν τον Δεκαπενταύγουστο σήμερα και θα ήθελα πρώτα να ευχηθώ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ στην αδερφούλα μου, Νικολέττα, που έχει τα γενέθλιά της και θα κάνουμε πάρτυ (σε επόμενη ανάρτηση θα σας δείξω την τούρτα που της έφτιαξα).
Εν όψει, λοιπόν του πάρτυ, ετοίμασα ένα ψωμί που είχα καιρό να φτιάξω και με την ίδια ζύμη έφτιαξα τρία διαφορετικά είδη: ψωμί κανονικό, τυρόψωμο και ελιόψωμο! Ναι είναι πάρα πολύ απλό κι εύκολο και μπορείτε να το φτιάχνετε όποτε θέλετε σε ελάχιστο χρόνο!
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό αλεύρι κίτρινο για ψωμί ζυμωτό / παραδοσιακό
2 φακελάκια ξηρή μαγιά ή 50 γρ. νωπή μαγιά ψυγείου
3 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.γλ. αλάτι
1/2 κ.γλ. ζάχαρη
2 2/3 ποτήρια χλιαρό νερό
Για το τυρόψωμο
250 γρ. φέτα θρυμματισμένη
Για το ελιόψωμο
6 ελιές μεγάλες Βόλου σε κομματάκια
6 ελιές Θάσου σε κομματάκια
1/2 κ.γλ. ρίγανη
Σημείωση: Βάζω φωτογραφία από τα υλικά, όπως μου ζήτησαν με e-mail, κάποιες κυρίες από το εξωτερικό...
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190-200 βαθμούς Κελσίου.
Ζεσταίνουμε πρώτα το νερό σε μια μικρή κατσαρολίτσα.
Σε μια μικρή λεκανίτσα κουζίνας, κοσκινίζουμε το αλεύρι και ανοίγουμε μια λακούβα στο κέντρο του.
Ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το αλάτι, τη ζάχαρη, τη μαγιά.
Αρχίζουμε να ζυμώνουμε προσθέτοντας σταδιακά το νερό, μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια και να είναι λεία και ελαστική.
Εάν στο τέλος, η ζύμη μας φαίνεται σφιχτή (η συγκεκριμένη βγαίνει ακριβώς όπως πρέπει αλλά το αναφέρω αυτό γιατί ακόμη και η αλλαγή της μάρκας του αλεύρου επηρεάζει την ποσότητα του υγρού που χρειάζεται), βρέχουμε τα χέρια μας με χλιαρό νερό και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια και είναι μαλακή.
Φτιάχνουμε ένα μεγάλο καρβέλι και απ' αυτό κόβουμε 2 κομμάτια, όσο μεγάλα θέλουμε (προσωπικά, συνήθως το μοιράζω σε τρία κομμάτια με μικρή διαφορά μεγέθους ως προς το σκέτο ψωμί).
Καλύπτουμε 1 λαμαρίνα φούρνου ή 2 μικρότερα ταψάκια με αντικολλητικό χαρτί.
Τοποθετούμε επάνω το σκέτο ψωμί (έαν χρησιμοποιήσουμε λαμαρίνα φούρνου βάζουμε μαζί και τα τρία καρβελάκια, διαφορετικά βάζουμε μόνο του, στο ένα ταψί, το σκέτο ψωμί και μαζί το τυρόψωμο και το ελιόψωμο στο άλλο.
Για το τυρόψωμο
Αφού θρυμματίσουμε τη φέτα, τη ζυμώνουμε στο ήδη έτοιμο καρβέλι μας και το τοποθετούμε σε ταψί καλυμμένο με αντικολλητικό χαρτί.
Για το ελιόψωμο
Ξεφλουδίζουμε τις ελιές (ειδικά τις ελιές Βόλου γιατί έχουν σκληρή φλούδα) και τις κόβουμε σε κομμάτια. Τις ζυμώνουμε με το καρβελάκι και το τοποθετούμε στο ταψί μαζί με το τυρόψωμο.
Ψήνουμε για 40-50 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινήσουν τα μοσχομυριστά ψωμάκια μας.
TIPS
* Μαζί με το ψωμί, κατά τη διάρκεια του ψησίματος, βάζουμε ένα ανοξείδωτο μπολ γεμάτο με νερό για να μην γίνει σκληρή η κόρα του ψωμιού.
* Εάν θέλουμε εντελώς μαλακή την κόρα του ψωμιού, μόλις το βγάλουμε από το φούρνο, το αλείφουμε με νερό και το σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας.
Τελειώνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω την αγαπημένη μου βοηθό chef Ιωάννα για την πολύτιμη βοήθειά της στο ζύμωμα!
Tante Kiki
7 Comments
No