Σάντουιτς με τζιαπάτα, λαχανικά και κρύα vinaigrette φρέσκιας ντομάτας


Τώρα το καλοκαίρι, οι εκδρομές, τα σνακ δίπλα στη θάλασσα αλλά και τα πικ-νικ είναι κάτι συνηθισμένο. Κάποια σάντουιτς, λοιπόν, πάντα φτιαγμένα με τη φροντίδα μας και τα υλικά που έχουμε στο σπίτι είναι ό,τι καλύτερο και φυσικά, προτιμότερα από τα έτοιμα σάντουιτς που πωλούνται σε κάποια καταστήματα, μιας και εκτός των άλλων, το καλοκαίρι οι τροφικές δηλητηριάσεις είναι πολύ συχνότερες λόγω της εύκολης αλλοίωσης των τροφών (αλμυρών και γλυκών) εξ αιτίας της ζέστης και της κακής ή απρόσεκτης συντήρησης.
Ας φτιάξουμε σάντουιτς σπιτικά... με ό,τι "τραβάει η όρεξή μας" και ας βάλουμε τη φαντασία μας να "δουλέψει" για να έχουμε την ποικιλία και το γευστικό αποτέλεσμα που λαχταρούμε.
Το συγκεκριμένο σάντουιτς έχει ψητά λαχανικά, ξινομυζήθρα Κρήτης και μια πανεύκολη σάλτσα φρέσκιας ντομάτας.
ΥΛΙΚΑ για 1 άτομο
1 ψωμάκι τζιαπάτα
4 φέτες ψητό κολοκυθάκι 
2 φέτες ψητής μελιτζάνας 
1 κ.σ. ξινομυζήθρα Κρήτης (ή φέτα)
2 κ.σ. vinaigrette φρέσκιας ντομάτας
1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κ.γλ. ρίγανη
1 κ.γλ. θυμάρι
Αλάτι 
Ελάχιστο ελαιόλαδο 
Για την vinaigrette φρέσκιας ντομάτας
1 ντομάτα ξεφλουδισμένη και ψιλοκομμένη
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1/2 κ.γλ. ξύδι balsamico άσπρο (ή μηλόξιδο)
Ελάχιστη ζάχαρη (προαιρετικά)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Καθαρίζουμε τη μελιτζάνα, την κόβουμε σε φέτες και τις βάζουμε σε αλατόνερο για 1 ώρα.
Αλείφουμε με ελαιόλαδο ένα ταψάκι για να ψήσουμε στο γκριλ ή την γκριλλιέρα για να ψήσουμε εκεί τις φέτες κολοκυθιού και μελιτζάνας. 
Απλώνουμε τις φέτες των λαχανικών, τις αλατοπιπερώνουμε, τις πασπαλίζουμε με ρίγανη και θυμάρι και τις ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.
Τις ψήνουμε για λίγο (μέχρι να μαλακώσουν) ή για περισσότερο (εάν θέλουμε τα λαχανικά ξεροψημένα).
Χαράζουμε και ανοίγουμε το τζιαπατάκι μας.
Βάζουμε μέσα τις φέτες λαχανικών, την ξινομυζήθρα ή την θρυμματισμένη φέτα, τη vinaigrette φρέσκιας ντομάτας και πασπαλίζουμε με μαϊντανό.
Τυλίγουμε και το σάντουιτς είναι έτοιμο για την "βόλτα" του μαζί μας όπου κι αν πηγαίνουμε.
Για την vinaigrette φρέσκιας ντομάτας
Ψιλοκόβουμε την ξεφλουδισμένη ντομάτα και προσθέτουμε το βαλσαμικό ξίδι (ή το μηλόξιδο), το πιπέρι, τη ζάχαρη (εάν τη θέλουμε) και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά.
Tante Kiki
9 Comments
No