Παγωτό λουκούμι... γεύση από τα παλιά με 2 συνταγές


Παγωτό λουκούμι... γεύση από τα παλιά

Σας αρέσουν τα λουκούμια; Για μένα τα λουκούμια είναι μέρος εκείνων των παιδικών αναμνήσεων που μένουν ανεξίτηλα χαραγμένες στο μυαλό και τη ψυχή ενός ανθρώπου, που του ζεσταίνουν γλυκά την καρδιά όταν αργότερα, ενήλικας πια, αντιμετωπίζει την τρικυμία της καθημερινότητας. 
Θυμάμαι, να περιμένω με ανυπομονησία τον παππού να γυρίσει από το καφενείο και να μου φέρει το λουκουμάκι μιας κι αυτό ήταν το "έπαθλο" όταν κέρδιζε στα χαρτιά που παίζανε με τους άλλους της παρέας του. Εκείνος μου το πρόσφερε γεμάτος υπερηφάνεια γιατί κέρδισε την παρτίδα κι εγώ το έτρωγα με λαχτάρα ενώ η γιαγιά γελούσε χαρούμενη. Υπέροχη ανάμνηση για μένα και από καιρό τώρα θέλω να φτιάξω λουκουμάκια γιατί λατρεύω τούτες τις μικρές παλιομοδίτικες μπουκίτσες που συνοδεύουν τον ελληνικό καφέ τόσα χρόνια τώρα.

Παγωτό λουκούμι... γεύση από τα παλιά

Κάποια στιγμή, παίρνοντας το βιβλίο "Είναι γλύκισμα" από τις εκδόσεις "Μοντέρνοι καιροί" (είναι η μετάφραση του αγγλικού "Cooking Desserts" των Murdoch books) βρήκα μια συνταγή για παγωτό με γεύση λουκούμι. Η συγκεκριμένη συνταγή όμως είναι για παγωτό με αβγά κι εγώ τη στιγμή που αποφάσισα να το φτιάξω ήθελα ένα παγωτό γρήγορο και απλό...έτσι απλά παρέλειψα τα αβγά. Σας διαβεβαιώνω, το παγωτό έγινε πολύ ωραίο, αφήστε που ξετρέλλανε και τις ανιψούλες μου. Επιπλέον, έχοντας σπάσει το scoop μου κάτι δεν μπορούσα να διορθώσω άμεσα γιατί ήμουν στο χωριό (κι έπρεπε να πάω στην Καβάλα για να αγοράσω καινούργιο) χρησιμοποίησα τα φορμάκια μιας χρήσεως για να δώσω ένα σχήμα στο παγωτό και μετά το σέρβιρα με κομματάκια λουκουμιού (αντί για σπόρους ροδιού...που δεν είχα)!

Παγωτό λουκούμι... γεύση από τα παλιά

Η πρώτη συνταγή είναι η δική μου παραλλαγή.

ΥΛΙΚΑ
  • 380 ml γάλα πλήρες
  • 500 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 130 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 15 γρ. μέλι από άνθη ακακίας ή πορτοκαλιάς (επειδή είναι άοσμο και άχρωμο)
  • 100 γρ. λουκούμι με ό,τι γεύση και άρωμα προτιμούμε (εγώ χρησιμοποίησα λουκούμι τριαντάφυλλο)
  • 100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
  1. Βάζουμε σε μικρή κατσαρόλα τα 200 γρ. γάλα και το αφήνουμε να ζεσταθεί σε χαμηλή φωτιά αλλά χωρίς να βράσει.  
  2. Ρίχνουμε μέσα τα 100 γρ. λουκούμι και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να λιώσει.
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει το μίγμα γάλακτος-λουκουμιού.
  4. Στο μπολ του μίξερ, βάζουμε το υπόλοιπο γάλα, την κρέμα γάλακτος, την άχνη, το μέλι, το γιαούρτι και τα χτυπούμε στο μίξερ.
  5. Προσθέτουμε και το μίγμα του γάλακτος με το λουκούμι και χτυπούμε για 3-4 λεπτά ακόμη.
  6. Στο σημείο αυτό, βάζουμε το μίγμα στην παγωτομηχανή (εάν έχουμε) και ακολουθούμε τις οδηγίες χρήσεως.
  7. Χωρίς παγωτομηχανή, βάζουμε το μίγμα σε μεταλλικό μπολ (ή σε πλαστικό), το αφήνουμε μέχρι να αρχίσει να παγώνει στην κατάψυξη και μετά το ξαναχτυπούμε για λίγο.
  8. Το ξαναβάζουμε στην κατάψυξη και μετά από 2 ώρες το ξαναχτυπούμε. Τέλος, επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για άλλες 1-2 φορές και την τελευταία φορά, το χτυπούμε με το μίξερ μέχρι το μίγμα μας να γίνει κρεμώδες και το αφήνουμε να παγώσει για να το σερβίρουμε.
  9. Αφού το χτυπήσουμε την τελευταία φορά, μπορούμε να το βάλουμε σε φορμάκια από αλουμινόχαρτο (αυτά των μάφινς) μιας χρήσεως και να παγώσει εκεί. 
  10. Όταν έρθει η ώρα να το σερβίρουμε, απλώς σκίζουμε το φορμάκι και βάζουμε το παγωτό σε πιατάκι γαρνιρισμένο με κομματάκια από λουκούμι.
Παγωτό λουκούμι... γεύση από τα παλιά

Και τώρα η κανονική συνταγή του βιβλίου "Είναι γλύκισμα" (Εκδ. "Μοντέρνοι Καιροί")

ΥΛΙΚΑ
  • 375 ml (1.5 φλ.τσ.) γάλα
  • 500 ml (2 φλ.τσ.) κρέμα γάλακτος
  • 150 γρ. (2/3 φλ.τσ.) ζάχαρη ψιλή
  • 6 κρόκοι αβγών
  • 100 γρ. λουκούμι της αρεσκείας σας
  • 2 κ.σ. σπόρους ροδιού για το γαρνίρισμα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Μίγμα Α
  1. Βάζουμε 250 ml από το γάλα σε μικρή κατσαρόλα μαζί με την κρέμα γάλακτος και την ζάχαρη, σε μέτρια φωτιά για μερικά λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς ώσπου να λιώσει η ζάχαρη. 
  2. Προσοχή το γάλα δεν πρέπει να βράσει.
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Μίγμα Β
  1. Χτυπούμε τους κρόκους με το μίξερ για 1 λεπτό και προσθέτουμε 60 ml από το μίγμα του ζεστού γάλακτος ανακατεύοντας συνεχώς.
  2. Ενώνουμε τα δύο μίγματα και ξαναβάζουμε την κατσαρόλα σε σιγανή προς μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα, μέχρι το μίγμα να πήξει τόσο όταν βγάζουμε την κουτάλα ένα λεπτό στρώμα να στέκεται στο πίσω μέρος της (εάν χρησιμοποιούμε θερμόμετρο ή θερμοκρασία του δεν πρέπει να είναι πάνω από 84-85 βαθμούς Κελσίου).
  3. Προσοχή δεν πρέπει να βράσει γιατί χαλάει το μίγμα.
  4. Περνούμε από λεπτό σουρωτήρι και το αφήνουμε να κρυώσει για 15-20 λεπτά.
  5. Μετά είτε το βάζουμε σε παγωτομηχανή ακολουθώντας τις οδηγίες της είτε ακολουθούμε τη γνωστή διαδικασία ψύξης και χτυπήματος για 3-4 φορές ανά 1-2 ώρες (όπως και στην δική μου παραλλαγή της συνταγής).
Παγωτό λουκούμι... γεύση από τα παλιά
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ σε όποια από τις δύο συνταγές διαλέξετε! 
Tante Kiki
23 Comments
No