Με τα υλικά της στραπατσάδας... μια δημιουργική λύση στο ερώτημα "τί να μαγειρέψω πάλι σήμερα;"


Αβγά, ντομάτες, πιπεριές, φέτα και αρωματικά εν δράσει...
Δημιουργικό πιάτο, κλασσικά διαχρονικό, μεγάλωσε γενιές και γενιές φτωχών και πλούσιων με τη πληρότητα της γεύσης, των βιταμίνων αλλά και με την υπέροχη πολυχρωμία της, η στραπατσάδα.
Εύκολη και με απλές πρώτες ύλες, φθηνές και καθημερινές που δεν λείπουν από καμμία κουζίνα αποζητά μονάχα την φαντασία μας για να γίνει λίγο διαφορετική, πιο μοντέρνα, πιο παιχνιδιάρα.
Ας δούμε μια λίγο διαφορετική εκδοχή της...
ΥΛΙΚΑ για 6-8 μερίδες
1 δόση ζύμη γιαουρτιού (θα τη βρείτε εδώ)
6 μέτριες ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες σε μικρά κομμάτια
1 πιπεριά κόκκινη Φλωρίνης σε κυβάκια (προαιρετικά)
6 αβγά
400 γρ. φέτα θρυμματισμένη
1 φλ. τσ. φρέσκο γάλα
1 κ.γλ. ρίγανη
1 κ.γλ. ζάχαρη
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι μαύρο
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Φτιάχνουμε σύμφωνα με τις οδηγίες τη ζύμη και την αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Βάζουμε τις κομμένες ντομάτες και πιπεριές σε μικρή κατσαρόλα, με τη ζάχαρη και τη ρίγανη και βράζουμε σε σιγανή φωτιά για 10-12 λεπτά έως ότου εξατμιστούν τα υγρά τους.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν.
Εν τω μεταξύ, στρώνουμε το φύλλο της ζύμης σε μια φόρμα για τάρτες ή κις λωρέν, καλύπτοντας όχι μόνον τον πάτο αλλά σηκώνοντας τη ζύμη και στα τοιχώματα της φόρμας.
Τρυπάμε τη ζύμη με το πηρούνι σε αρκετά σημεία για να μην φουσκώσει πολύ και να φουσκώσει ομοιόμορφα.
Σε μεγάλο μπολ ρίχνουμε τα αβγά, το γάλα και λίγο πιπέρι και χτυπούμε το μίγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί και να αφρίσει.
Προσθέτουμε τη φέτα, τις ντομάτες και τις πιπεριές, το μαϊντανό και το φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε.
Αδειάζουμε το μίγμα αυτό επάνω στη ζύμη και ψήνουμε τη τάρτα για 30-40 λεπτά.
Σερβίρουμε τη τάρτα χλιαρή για πρώτο πιάτο, για δείπνο ή για κυρίως πιάτο... είναι καλοκαιρινή, χορταστική, εύκολη και γρήγορη στην ετοιμασία! Όσο για τα παιδιά, είναι σίγουρο ότι θα γίνει το αγαπημένο τους πιάτο, με τον τίτλο: πίτσα με αβγά! Ένα πιάτο που κανένας δεν θα σκεφτεί ότι είναι μια απλή... στραπατσάδα! Αφήστε τη φαντασία σας και τη δημιουργικότητά σας ελεύθερη και ετοιμάστε νέα πιάτα με απλά και καθημερινά υλικά, γιατί στην εποχή που ζούμε ένα ωραίο, νόστιμο αλλά και φθηνό πιάτο είναι απαραίτητο συστατικό για να βελτιώσει τη διάθεσή μας! 
TIPS
* Μπορούμε, επίσης, να χρησιμοποιήσουμε την απλή ζύμη πίτσας, τη ζύμη πίτσας με πατάτα, έτοιμη ζύμη κουρού ή σφολιάτα... ακόμη και φύλλο πίτας.
* Μια εξίσου εύκολη λύση είναι να θρυμματίσουμε κριθαροκούλουρα και αφού τα ραντίσουμε με λίγο ελαιόλαδο να ρίζουμε επάνω το μίγμα των αβγών.
* Σε επόμενες αναρτήσεις θα υπάρξουν κι άλλες συνταγές με τα υλικά της στραπατσάδας ή μάλλον κι άλλες ιδέες.
Καλή σας όρεξη!!!
Πηγή: Περιοδικό "Γαστρονόμος", Ιούλιος 2008, Chef: Ντ. Νικολάου
Tante Kiki
7 Comments
No