Λούτσοι αλα σπετσιώτα ή αλλιώς πλακί στο φούρνο!


Μύρισε θάλασσα και καλοκαίρι!
Ούφφφφ! Ξανά στη Θεσσαλονίκη! Πάει κι αυτό το διήμερο και ήταν το πρώτο για φέτος, στο χωριό μου, τη Ν.Πέραμο, μερικά χιλιόμετρα έξω από την Καβάλα, όπου γεννήθηκα. 
Ξέρετε τώρα, πρώτη μέρα...γενική φασίνα (και μπάνιο φυσικά... να μην παραπονιέμαι) αλλά και η κούραση... κούραση. Δεν πειράζει όμως και μόνο το γεγονός ότι ήμουν δίπλα στη θάλασσα, με χαλάρωσε, όπως όλους μας φαντάζομαι κι άρχισα να συνειδητοποιώ ότι έφθασε το πολυπόθητο καλοκαίρι, αν και τελικά... μάλλον κι αυτό δεν μπορεί να αποφασίσει εάν θέλει να μείνει ή να φύγει γιατί τώρα το απόγευμα, στο δρόμο της επιστροφής, συνάντησα μια μπόρα φοβερή! Τί να γίνει όλα είναι παράξενα, διαφορετικά και πιο απόμακρα στη χώρα μας φέτος... φαίνεται ότι επηρεάστηκε και το καλοκαίρι.
Αφήστε που πέρασα ένα διήμερο χωρίς να ανοίξω την τηλεόραση για ειδήσεις ή μάλλον δεν την άνοιξα για καμμία εκπομπή κι αυτό το κάνω σχεδόν πάντα γιατί στις διακοπές λατρεύω το διάβασμα, τις βόλτες άντε και το σερφάρισμα στο δίκτυο (κι αυτό με μέτρο). Λατρεύω, επίσης να απολαμβάνω τη θέα από τη βεράντα μου, μια και είμαι "πρώτο τραπέζι" δηλαδή ακριβώς μπροστά στη θάλασσα...πού αλλού να βρω τέτοια ομορφιά και χαλάρωση; Δείτε για να καταλάβετε τί εννοώ...
Αμ το άλλο; Όταν πηγαίνω στη Πέραμο κάτι παθαίνω και... τρώω ψάρια!! Βέβαια, ενώ οι υπόλοιποι τρώνε μέρα παρά μέρα ψάρι, εγώ τρώω...μια φορά την εβδομάδα! Απίστευτο για μένα! Εγώ που δεν θέλω να "βλέπω" ψάρια όταν είμαι εκεί, κάνω φιλότιμες προσπάθειες να ανταποκριθώ αξιοπρεπώς στην καταγωγή μου απ' αυτή τη φημισμένη ψαρο-γωνιά, όπου τα καϊκάκια που φεύγουν κάθε βράδυ για να επιστρέψουν το πρωί γεμάτα κάθε λογιών θαλασσινά καλούδια, της χαρίζουν τόση ομορφιά!
Σήμερα, λοιπόν, εκτός από τις φωτογραφίες από το χωριό μου, θα σας δώσω μια απλή και εύκολη συνταγή για ψάρια πλακί (ή αλά σπετσιώτα) που φτιάχνει η μαμά μου και έχει τόσα αρωματικά που ευτυχώς τα ψάρια δεν  μυρίζουν "ψαρίλα" (όπως λέω εγώ και με κοροϊδεύουν οι ψαρολάτρεις).
ΥΛΙΚΑ
10-12 ψάρια λούτσους (ή κέφαλους)
5 μέτριες ντομάτες σε φέτες
3 πιπεριές κόκκινες Φλωρίνης
3 πιπεριές πράσινες κέρατα
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 λεμόνια ξεφλουδισμένα σε ροδέλες 
1 ποτηράκι κρασί λευκό ξηρό
1 ποτηράκι ελαιόλαδο
2 κ.γλ. ρίγανη
1 κ.γλ. θυμάρι
1 κ.γλ. εστραγκόν
Χυμό από 1 λεμόνι
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Καθαρίζουμε τους λούτσους και τους πλένουμε καλά με νερό βρύσης.
Βάζουμε στο ταψί τις φέτες ντομάτας, τα λεμόνια κομμένα σε ροδέλες, τις πιπεριές σε κυβάκια, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και από πάνω βάζουμε τα ψάρια ολόκληρα ή κομμένα στη μέση.
Ρίχνουμε το χυμό λεμονιού, το κρασί, 1 ποτηράκι νερό, το ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με τα ξερά αρωματικά δηλαδή τη ρίγανη, το θυμάρι και το εστραγκόν.
Βάζουμε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και βάζουμε στο φούρνο για 50-60 λεπτά μέχρι να ψηθούν.
Εύκολη συνταγή γεμάτη αρώματα θάλασσας και Ελλάδας! Δοκιμάστε τη με όποιο ψάρι σας αρέσει... γίνεται ένα υπέροχο πιάτο!
Tante Kiki
7 Comments
No